Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Σαλάτα με σπαράγγια, ντοματίνια και κρουτόν




Καλημέρα σας! 

Κλείνουμε την εβδομάδα μας με μία πολύ νόστιμη, απλή και γρήγορη σαλάτα με τα αγαπημένα μας φρέσκα πράσινα σπαράγγια!  Είναι δυστυχώς τόσο υποτιμημένο αυτό το λαχανικό και όμως τόσο θρεπτικό!  Δεν το ξέρει ο πολύς κόσμος και δεν είναι καθόλου εξοικειωμένος με αυτό.   Για αυτό το λόγο φεύγει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής στο εξωτερικό!


Η σημερινή μας σαλάτα έχει χρώμα και είναι τέλεια! Δεν είχα πλατύφυλλο βασιλικό και έβαλα φυλλαράκια του άλλου, δεν μας χάλασε καθόλου....

Υλικά


3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί χωρίς κόρα σε μεγάλα ζάρια
1 σκελίδα σκόρδο
1 πρέζα αλάτι
3 κ. σ. ελαιόλαδο

250 γρ. σπαράγγια πράσινα 

15 ντοματίνια κομμένα στη μέση
2 κ. σ. φύλλα βασιλικού

2 κ. σ. ξύδι (έβαλα μηλόξυδο)
4 κ. σ. ελαιόλαδο
4 κ. σ. νερό
1/2 κ. γλ. ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι

φλούδες γραβιέρας ή παρμεζάνας




Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε τον πάτο των σπαραγγιών μέχρι εκεί που βρίσκουμε τρυφερό κοτσάνι.  Καθαρίζουμε με το peeler για τις πατάτες (ξεφλουδίζουμε δηλαδή) το μίσχο του σπαραγγιού περίπου στο 1/3 να φύγει όλη η σκληρή μεμβράνη του και τα κόβουμε στα τρία διαγωνίως.  Βράζουμε για 5 λεπτά σε μπόλικο αλατισμένο νερό και τα τοποθετούμε μέσα σε παγωμένο νερό για να διακόψουμε το βρασμό και να κρατήσουν το χρώμα τους.




Παράλληλα με αυτό κόβουμε το ψωμί μας σε μεγάλα ζάρια, το αλείφουμε σε ένα μπωλ μέσα στο σκορδόλαδο και το βάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί για 3-4 λεπτά το πολύ να ψηθεί στους 220 βαθμούς σε αέρα προσέχοντας να μην το κάψουμε, μόνο να χρυσίσει.  



Μέσα στο μπωλ που αλείψαμε το ψωμί μας και έχει μείνει λίγο λιωμένο σκορδάκι και το λαδάκι κόβουμε στη μέση τα ντοματίνια μας και τα ανακατεύουμε να πάρουν από το σκορδόλαδο. Σκορπίζουμε μέσα και τα φύλλα του βασιλικού.




Χτυπάμε σε ένα σέηκερ - βαζάκι τα υλικά του λαδόξυδου (ξύδι, ελαιόλαδο, νερό, ζάχαρη, αλατοπίπερο) να κρεμώσουν και μετά ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σαλάτας μας μαζί με την παρμεζάνα  μέσα σε μία μεγάλη σαλατιέρα.


Ετοιμοι!


Καλή όρεξη και καλό Σαββατοκύριακο!

4 σχόλια:

  1. παντα ήθελα να δοκιμάσω σπαράγγια.. Θα την κάνω οπωσδήποτε αυτή τη σαλάτα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι σαλάτα που προσφέρεται και για εμπλουτισμό με υλικά της αρεσκείας μας, να την κάνεις! Καλημέρα!

      Διαγραφή
  2. Φετος κατι μ' εχει πιασει κι εμενα με τα σπαραγγια και τα εχω δοκιμασει σε ενα σωρο συνταγες. Πολυ νοστιμα οπως και αν τα φτιαξεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Μαρίνα, εγώ προσπαθώ όσο γίνεται να τα εντάξω στη διατροφή μας, στα πιτσιρίκια άρεσε πολύ (βοήθησε και το κρουτονάκι βέβαια). Καλημέρα! :)

      Διαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!