Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Mac n' cheese - Ζυμαρικά σε σάλτσα τυριών




Καλό μεσημέρι!

Ενα φαγάκι από αυτά που λέμε "χουχουλιάρικα", το λεγόμενο comfort food, που κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί, που σου ζεσταίνει την ψυχή, σηκώνει παραλλαγές και εμπλουτισμό από τα μπαχαρικά του μέχρι τα συστατικά του,  και γίνεται σχεδόν στο δεκάλεπτο!

Ουσιαστικά είναι ζυμαρικά περασμένα σε σάλτσα τυριών ανακατεμένη με μπεσαμέλ. Τα τυριά μπορεί να είναι οποιαδήποτε μαλακά κίτρινα τυριά, σίγουρα τα πιο έντονα του ταιριάζουν γευστικά καλύτερα, μπορούμε να βάλουμε και κάτι σε αλλαντικούλι αλλά δεν βρίσκω το λόγο, να γίνει και με μείγμα αβγών-κρέμας γάλακτος και γενικά να παίξουμε σε πολλά επίπεδα.



Υλικά

1 πακέτο ζυμαρικά (κατά προτίμηση κοράλι ή αμορόζο)
θέλει ζυμαρικό με τρυπούλες για να περάσει η σάλτσα


Για την μπεσαμέλ

125 γρ. βούτυρο
1/2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
4 φλ. γάλα
2 πρέζες αλάτι
1/2 κ. γλ. μοσχοκάρυδο 
1 κ. σ. καπνιστή πάπρικα


Μείγμα τυριών

Εβαλα καπνιστά τυριά γιατί τέτοια είχα  :

1 φλ. μετσοβόνε
1 φλ.  καπνιστό ρεγκάτο 
1 φλ. καπνιστό dirollo
1 φλ. τσένταρ (αυτό δεν είναι καπνιστό, αλλά είναι must για να έχει το φαγάκι μας αυτή την παχιά χαρακτηριστική πλούσια γεύση)

200 γρ. τυρί κρέμα (δεν έβαλα αλλά σίγουρα το κρεμώνει πιο όμορφα)

και λίγο παραπάνω τυράκι να βάλουμε ακόμα πιο πλούσιο θα γίνει.

1/2 φλ. φρυγανιά τριμμένη


Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά μας στον απαιτούμενο χρόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και τα κρατάμε και λίγο al dente.

Παράλληλα φτιάχνουμε την μπεσαμέλ μας κατά το γνωστό τρόπο, απλά φροντίζουμε να είναι αραιή πολύ, να μην έχει πήξει, στην ανάγκη τη ρυθμίζουμε με λίγο παραπάνω γάλα. 

Λιώνουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο και καβουρδίζουμε ελαφρά το αλεύερι, μόλις αυτά τα δύο κρεμώσουν προσθέτουμε ζεστό το γάλα, ανακατεύουμε συνεχώς και ρίχνουμε το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και την καπνιστή πάπρικα μέσα. Μόλις αρχίσει να πήζει, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τυράκια μας. Ανακατεύουμε μία φορά να ενωθούν με τη σάλτσα, προσθέτουμε μέσα τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε ξανά άλλη μία φορά.

Το μείγμα αυτό το ρίχνουμε γρήγορα για να μην κρυώσουν τα τυριά και παγώσει η σάλτσα μας σε βουτυρωμένο ταψί, ιδανικά σε ατομικά πυρίμαχα μπωλάκια,  πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα αν θέλουμε επιπλέον, ρίχνουμε σκορπιστά τη φρυγανιά  και γρατινάρουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά περίπου, ανάλογα πάντα με το φούρνο μας. Δεν ήθελα να το αφήσω πιο πολύ για να μη στεγνώσει, άλλοι το κάνουν πιο υγρό το φαγάκι αυτό και άλλοι πιο στεγνό.  Πιο ωραίο σίγουρα είναι με τη σάλτσα να ρέει σχεδόν, οπότε πράξτε κατά βούληση.


Σερβίρεται σχεδόν καυτό και είναι τέλειο! 

Καλή όρεξη!

2 σχόλια:

  1. Είναι τέλειο !!!!!!!!!!!!!! Όντως! Και με τα καπνιστά τυριά που λατρεύω πρέπει να πέρασε σε άλλη διάσταση! Εχεις δίκιο! Αλαντικό όχι!!

    Σούπερ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aυτό το φαϊ είναι για μας!!!
    Τυριά & μοσχοκάρυδο φοβερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!