Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Cheesecake τριπλής σοκολάτας




Σήμερα γιορτάζουμε και κερνάμε λαχταριστό cheesecake σοκολάτας, απόλυτα και τριπλά σοκολατένιο!

Το blog κλείνει 7 χρόνια ζωής και μοιράζομαι μαζί σας αυτή την τέλεια συνταγή για cheesecake με βάση από σοκολατένια μπισκότα και 3 διαφορετικές στρώσεις θεϊκής μους από τυρί κρέμα με λευκή κουβερτούρα, κουβερτούρα γάλακτος και  από πάνω σοκολάτα κουβερτούρα! 





Υλικά για αποσπώμενη φόρμα 24 εκατοστών
 Σας τα δίνω εδώ όλα μαζί για να έχετε τη γενική εικόνα αλλά σας τα περιγράφω αναλυτικά με εκτέλεση πιο κάτω :

300 γρ. μπισκότα σοκολάτας
125 γρ. βούτυρο λιωμένο

750 γρ. τυρί κρέμα
3 κ. σ. ζάχαρη κρυσταλλική (90γρ.)

3 κ. σ. ζελατίνη ουδέτερη σε σκόνη
3 κ. σ. νερό βραστό

200 γρ. κουβερτούρα λευκή
200 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα





Για τη βάση 

300 γρ. μπισκότα σοκολάτας
125 γρ. βούτυρο λιωμένο

Χτυπάμε στο μούλτι τα μπισκότα να γίνουν σκόνη και τα ρίχνουμε μέσα στη φόρμα. Ρίχνουμε επάνω τους το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε να ενωθούν καλά τα δύο υλικά. Τοποθετούμε για λίγο στο ψυγείο.


Για την κρέμα τυριού

750 γρ. τυρί κρέμα 
3 γεμάτες κουταλιές της σούπας ζάχαρη

Χτυπάμε τα δύο υλικά με το μίξερ καλά και μοιράζουμε σε 3 ίσα μέρη το μείγμα.


Ζελατίνη

Διαλύουμε από 1 κουτάλι της σούπας ουδέτερη ζελατίνη σε σκόνη με 1 κουταλιά της σούπας βραστό νερό και το προσθέτουμε στην κρέμα τυριού. Αυτό το κάνουμε σε κάθε ένα από τα τρία μείγματα και όχι σε όλα μαζί ταυτόχρονα, ακολουθώντας τη σειρά που θα τα στρώσουμε στο ταψί μας. Κατόπιν χτυπάμε το μείγμα κρέμας τυριού-ζελατίνη  με το μίξερ λίγο να ενωθούν τα υλικά και να αφρατέψει ελάχιστα. 

Σε μπεν μαρί λιώνουμε τις κουβερτούρες με τη σειρά που θα τις στρώσουμε και μία - μία κάθε φορά. Μόλις ηρεμήσει λίγο η λιωμένη κουβερτούρα την ενώνουμε με το μείγμα κρέμας τυριού.



Βγάζουμε από το ψυγείο τη φόρμα με τη στρωμένη βάση, απλώνουμε όμορφα την λευκή στρώση και διαδοχικά συνεχίζουμε και με τις άλλες δύο, επόμενη στρώση είναι η κουβερτούρα γάλακτος και από πάνω η κουβερτούρα σοκολάτας. 

Σε κάθε φάση βάζουμε το ταψί μας στο ψυγείο για να σφίξει λίγο το μείγμα και να σταθεροποιηθεί για περίπου 20 λεπτά.

Στολίζουμε με ότι μας αρέσει, είχα φραουλίτσες και μου φάνηκαν ιδανικές. Τις βούτηξα σε λίγη λιωμένη κουβερτούρα που ζέστανα επιπλέον.




Η κρέμα τυριού με τη ζελατίνη της είναι πολύ ωραία ιδέα και για σερβίρισμα σε ποτήρι, είτε με μπισκοτάκι από κάτω, είτε μόνη της και γενικώς παίζουμε όπως θέλουμε και σε αυτή τη συνταγή. Πιο δυνατό αλλά υπερβολικότερο θα ήταν αυτό το γλυκάκι και με βάση μωσαϊκό! Είπαμε ...παίζουμε! 




Ελπίζω να το δοκιμάσετε και να σας αρέσει όπως σε εμάς! Εμείς το λατρέψαμε! 

Καλό και γλυκαμένο μήνα να έχουμε όλοι μας και καλή επιτυχία στα παιδάκια που ήδη γράφουν και στα "κούτσικά μας" που αρχίζουν αύριο!

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Pancakes (βασική συνταγή)




Τσα? Σας έλειψα?  Επέστρεψα με υπέροχα pancakes!

Ερχεται Σαββατοκύριακο, οπότε  χρόνος για πρωινό κανονικό "ας πούμε" ότι ψιλο-υπάρχει. 

Τι καλύτερο από αυτά εδώ τα pancakes που σκαρώνονται απλά και μάλιστα

 έχεις στο ψυγείο έτοιμο το χυλό από την προηγούμενη μέρα 

 και μπορεί να τα περιχύσει  με ότι θέλει ο καθένας?



Τα υλικά είναι απλούστατα και βρίσκονται σε κάθε ντουλάπι.


Χρειαζόμαστε :

2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κοφτή  κουταλιά της σούπας baking powder
1 βανιλίνη ή ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1 πρέζα αλάτι
4 κουταλιές σούπας ζάχαρη

2 αβγά 

1 1/2 φλ γάλα ή ανάμεικτο γάλα  + χυμός πορτοκαλιού στην ίδια ποσότητα
4 κουταλιές σούπας λιωμένο βούτυρο


Εκτέλεση


Φτιάχνουμε χυλό διαλύοντας καλά το μείγμα όλων των υλικών ώστε να μην είναι πολύ ρευστό, αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι ή νερό. 

Σε ελαφρά λαδωμένο τηγάνι ρίχνουμε ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΛΩΝΟΥΜΕ με την  μεγάλη κουτάλα πολύ λίγη ποσότητα, τόση όση χρειάζεται για να φτιάξουμε το μέγεθος του pancake που επιθυμούμε. Γενικά δεν το κάνουμε τόσο λεπτό όσο μία κρέπα, έχει περισσότερο πάχος. Ιδανικά έχει το μέγεθος 12 εκατοστών.  Μετά το πρώτο και το δεύτερο pancake χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μην αρπάζουν και προσθέτουμε κάθε φορά ελάχιστο σπορέλαιο για να μην στεγνώνει το τηγάνι.  Τηγανίζουμε ελάχιστα, μόλις κάνει φουσκάλες ή σταθεροποιηθεί η επιφάνεια επάνω, το γυρίζουμε και από την άλλη μεριά.

Δεν είναι και καμιά επιστήμη, εύκολο είναι. Με τον ίδιο τρόπο και προσθέτοντας μέσα στο μείγμα αλμυρά υλικά όπως ζαμπόν, τυρί κλπ. κάνουμε αλμυρά pancakes. 

Τα αραδιάζουμε το ένα επάνω στο άλλο σε πιατέλα και σερβίρουμε με μέλι, κανέλα, κάποιο σιρόπι, γλυκό κουταλιού, καραμέλα ή ότι τραβάει η όρεξή μας! 

Εγώ επέλεξα γλυκό κουταλιού σύκο από το φετινό μας και τα πιτσιρίκια μαρμελάδα φρούτων του δάσους. 






Καλό Σαββατοκύριακο!   

Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Χαμψοπίλαφο





Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά! 



Μετά την κρεοφαγία των ημερών, θα αργήσω να δω κρέας μου φαίνεται....


Σκεφτόμουν τι να μαγειρέψω για να ξεφύγουμε λίγο και είχα μπλοκάρει. Βοήθησε όμως ο ψαράς που είχε μεγάλο και ωραίο γαύρο και μου πέρασε σαν αστραπή αυτό το φαγάκι από το μυαλό μου. Ολο λέω να το φτιάξω εδώ και χρόνια και το πήγαινα από αναβολή σε αναβολή! Ε, λοιπόν ήρθε η ώρα του!
Είναι ποντιακή συνταγή, χαμψία λέγονται οι γαύροι στα ποντιακά, εξ ου και το χαμψοπίλαφο.




Πιο πολύ μανούρα έχει το φιλετάρισμα και το στήσιμο του γαύρου στο ταψί, κατά τα άλλα είναι της ευκολίας, για τη νοστιμιά του δεν το συζητώ!



Η λογική του στησίματος είναι να ξεκινήσουμε από το κέντρο του ταψιού μας με την ουρά του φιλέτου να κοιτάζει πάντα προς το κέντρο και να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του ταψιού έτσι.



 


Προχωράμε προς τα τοιχώματα του ταψιού φροντίζοντας να εξέχει το μισό φιλέτο από το ταψί για να αρχίσουμε να κλείνουμε το πιλάφι μας στην επάνω επιφάνεια ομοιόμορφα και πάει λέγοντας. Θα σας βοηθήσουν οι φωτογραφίες, δεν είναι δύσκολο.




Υλικά για ταψί 32 εκατοστών


2 κιλά γαύρος πλυμένος και καθαρισμένος
(τον φιλετάρουμε φροντίζοντας να μείνει ενωμένο το φιλέτο, αυτό γίνεται εύκολα τραβώντας κάθετα τη ραχοκοκκαλιά του)



Για το πιλάφι (το μισομαγειρεύουμε γιατί το συνεχίζουμε στο φούρνο μας)


1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι τσαγιού κουκουνάρι
2,5 φλυτζάνια τσαγιού ρύζι καρολίνα πλυμμένο πολλές φορές σε τρεχούμενο νερό
3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 καρότα ψιλοκομμένα
1/2 φλυτζάνι τσαγιού μαύρη σταφίδα 
1/2 μάτσο άνιθος ψιλοκομμένος
1/2 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
3 κλωνάρια δυόσμος ψιλοκομμένος
1 φύλλο δάφνης 
αλάτι και πιπέρι
1 πρέζα κανέλα

Από πάνω
ροδέλες λεμονιού ακέρωτου και αν θέλω λίγη ντοματούλα για στόλισμα του ταψιού 
Αν δεν στρώσω ροδέλες λεμόνι πάνω στο γαύρο, φροντίζω στη γέμιση να έχω ρίξει το χυμό 1 λεμονιού





Εκτέλεση

Σε λαδωμένο ταψί στήνουμε το γαύρο όπως εξήγησα πιο πάνω.

Σοτάρω στο ελαιόλαδο το κουκουνάρι να πάρει χρώμα, συνεχίζω με το ξερό κρεμμύδι, το δαφνόφυλλο και μόλις γυαλίσει το κρεμμύδι ρίχνω το ήδη πολύ καλά πλυμμένο ρύζι μου και ανακατεύω συνέχεια. Συνεχίζω διαδοχικά να προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά μου και συμπληρώνω ζεστό νερό με προσοχή. Υπολογίζω περίπου δεκάλεπτο μαγείρεμα και φροντίζω όταν το αποσύρω από τη φωτιά να μην έχει πολλά υγρά. Δεν ξεχνώ να αφαιρέσω το δαφνόφυλλο.



Το στρώνω με προσοχή πάνω στο γαύρο και καλύπτω την επιφάνεια με τον υπόλοιπο γαύρο ομοιόμορφα. Στολίζω με τις ροδέλες λεμονιού και αν θέλω στο κέντρο με ροδέλες ντομάτας για χρώμα, δεν είχα ντομάτα και δεν έβαλα. Περιχύνω με ελάχιστο ελαιόλαδο σε όλη την επιφάνεια με προσοχή.



Σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο  στους 180 βαθμούς σε αέρα για 20 λεπτά. Μετά ξεσκεπάζω και αφήνω να πάρει λίγο χρώμα για άλλα 15 λεπτά περίπου.




Την επόμενη φορά θα τσεκάρω τη συνταγή και με  κίτρινο ρύζι για πιλάφι από περιέργεια!


Καλή όρεξη!

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Φακές με κριθαράκι





Αυτή είναι μία σαλάτα-κύριο πιάτο, απλό, πεντανόστιμο και αρκετά έξυπνο πάντρεμα ζυμαρικού με όσπριο  για να καταφέρεις τα παιδιά που είναι λίγο δύσκολα με τα όσπρια γενικά.

...δεν μιλώ για τα δικά μου παιδιά, οι φίλες μου με δουλεύουν ότι τα έχω κάνει πειραματόζωα, τις αφήνω να λένε, σημασία έχει τουλάχιστον να δοκιμάζουν για να μπορούν να απορρίψουν ότι δεν θέλουν και να μαθαίνουν τις γεύσεις και μέχρι της στιγμής τα πάμε τέλεια, ο βενιαμίν μάλιστα μας έχει προκύψει ο γκουρμεδιάρης της οικογένειας....

Η συνταγή είναι από τη σελίδα των προϊόντων Arosis και είναι καταπληκτική.

 
Υλικά για 4 μερίδες


Σας την δίνω όπως η εταιρία σε νορμάλ ποσότητα, εγώ έβαλα διπλές ποσότητες λόγω πλήθους....

4  φλ. βρασμένες φακές (στραγγισμένες)
250 γρ. κριθαράκι  βρασμένο (στραγγισμένο)

ελαιόλαδο
4 κρεμμύδια σε λωρίδες λεπτές


2 κ. σ. ξύδι μπαλσάμικο

φρέσκια ρίγανη

αλάτι και πιπέρι

1/2 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος


Εκτέλεση


Βράζω τις φακές για περίπου 20 λεπτά και σουρώνω.

Το ίδιο κάνω με το κριθαράκι.

Παράλληλα σε ένα τηγάνι ρίχνω ελαιόλαδο,  σοτάρω τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσουν περίπου για 25 λεπτά. Τα αλατίζω, ρίχνω τη ρίγανη, τελευταίο το μπαλσάμικο, το μαϊντανό ψιλοκομμένο και αποσύρω από τη φωτιά.

Σε λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τις φακές για πολύ λίγο και αφού αποσύρω από τη φωτιά, αλατοπιπερώνω αφού τσεκάρω, ενώνω με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και το κριθαράκι, ανακατεύω και σερβίρω. 




Καλή όρεξη και καλό Σαββατοκύριακο!

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Φάβα Σαντορινιά, η θεά των οσπρίων






 Λατρεμένο έδεσμα η φάβα, υποτιμημένο αν δεν έχεις δοκιμάσει, χάνεις για να ξέρεις!  

Είτε παντρεμένη με καραμελωμένα κρεμμυδάκια και τα συναφή, είτε σκέτη μέσα στην απλότητά της, θα έλεγα ότι κονταροχτυπιέται με την ταραμοσαλάτα στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Μάλιστα  θα τολμήσω να πω ότι η ταραμοσαλάτα γευστικά για μένα χάνει μπροστά στη φάβα! Πεθαίνω για αυτό το πουρεδάκι! 

Φέτος υιοθετήσαμε την πρόταση του κου Γκίκα Ξενάκη, όπως είχα διαβάσει στην αγαπημένη μας Αντζελίνα και την έφτιαξα με καρότο και κρεμμύδι μέσα στην βράση της. Υπέροχη, πεντανόστιμη, γλείφαμε τα πιάτα και τη σαλατιέρα που είχε σερβιριστεί! 

Δεν θέλει πολλές φιοριτούρες από πάνω, λαδάκι καλό, κρεμμυδάκι κομμμένο να πάει σε όλη την επιφάνεια, κάππαρη σκορπισμένη και λεμονάκι! 





Η ιστορία της φάβας ξεκινάει από παλιά, πριν 3.500 χρόνια στη Σαντορίνη, κάποιοι μάλιστα παραγωγοί χρησιμοποιούν ακόμα τον παραδοσιακό τρόπο αλωνίσματος. Σήμερα η Φάβα Σαντορίνης είναι Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης "ΠΟΠ".




Οι νοικοκυρές, όταν μαγείρευαν τη φάβα έριχναν ελαιόλαδο, αλλά η φάβα το τραβούσε όλο. Το λάδι που ήταν δυσεύρετο και πολύτιμο στα νοικοκυριά, άγχωνε τον άντρα του σπιτιού ότι θα τελειώσει. Ετσι έλεγαν στη γυναίκα τους να κάνει οικονομία και να μη ρίχνει άλλο λάδι  γιατί κάποιο λάκκο έχει, δηλαδή κάποια τρύπα έχει η φάβα για να εξαφανίζει το λάδι. Ετσι μας έμεινε και η φράση "κάποιο λάκκο έχει η φάβα", δηλαδή κάτι κρύβεται πίσω από αυτό που φαίνεται!


Περισσότερες και πολύτιμες πληροφορίες για τη φάβα και την ιστορία της εδώ .


Ιδανικά επιλέγουμε φάβα Σαντορίνης, ξέρω ότι είναι πανάκριβη αλλά έχει μία ιδιαίτερη γλύκα σε σχέση με τις άλλες και εννοείται μικρότερο χρόνο βρασμού, διαφορετικά πάμε σε φάβα εμπορίου. 


Πάμε να τη φτιάξουμε;


Υλικά 

500 γρ. φάβα Σαντορίνης
1 μεγάλο καρότο κομμένο σε καρεδάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε καρεδάκια
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
1 δαφνόφυλλο ή 1 κλωνάρι θυμάρι φρέσκο
1 λίτρο νερό



Για το σερβίρισμα 


1 κρεμμύδι σε καρεδάκια
κάππαρη
λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι




Εκτέλεση


Καθαρίζουμε τη φάβα (η επώνυμη γενικά δεν έχει τέτοια θέματα) από τυχόν ξένα στοιχεία. 

Ξεπλένουμε τη φάβα σε μπόλικα νερά και την αφήνουμε σε μπωλ με καθαρό κρύο νερό για μισή ώρα. Στραγγίζουμε να φύγουν τα νερά.




Στην κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το δαφνόφυλλο ή το θυμάρι,  περνάμε ελαφρά το κρεμμύδι και μετά το καρότο να γυαλίσουν και προσθέτουμε τη φάβα. Αλατοπιπερώνουμε και συμπληρώνουμε 1 λίτρο νερό. 

Αφήνουμε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα για να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας. Σε χαμηλή φωτιά αυτό παίρνει περίπου 40-45 λεπτά. 

Στην ουσία είναι έτοιμη, όταν αρχίσει να κοχλάζει και έχει τραβήξει όλο το νερό.  Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά,  αφαιρούμε το δαφνόφυλλο και πολτοποιούμε τη φάβα με το ραβδομπλέντερ.

Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα όπου σκορπίζουμε το ωμό κρεμμύδι, την κάππαρη και περιχύνουμε με λεμόνι και ελαιόλαδο.

Εναλλακτικά, μπορούμε την ώρα που την πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ, να ρίξουμε λίγο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού μέσα στην κατσαρόλα.




Καλή όρεξη!

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Ταραμοσαλάτα μους







Η Καθαρά Δευτέρα και η Σαρακοστή καταφθάνει και αυτή εδώ είναι μία ωραία πρόταση για ταραμοσαλάτα-αφρό, τόσο βελούδινη και τόσο νόστιμη, άκρως λεμονάτη και απλούστατη.

Τα υλικά της είναι μόνο 3, ούτε ψωμί, ούτε πατάτα, ούτε καρύδι,  αυτή τη φορά αν και μέχρι τώρα μόνο με πατάτα την έφτιαχνα εγώ και μας άρεσε. Τούτη εδώ όμως είναι σαφώς ανώτερη σε γεύση, κάτι πιο αέρινο και πιο πολύ σαν μους.

Αν χτυπηθεί στο μπλέντερ καλά, στέκεται μια χαρά, θέλει μόνο πολύ καλό χτύπημα του ταραμά με λίγο λεμόνι και 1 κ. σ. νερό βρύσης αρχικά, και αυτό γίνεται για να σπάσουν τα αβγά και να μη μας πικρίζει η ταραμοσαλάτα. Συμπληρώνουμε αργά και λίγο-λίγο το ελαιόλαδο (που αν θέλουμε μπορούμε να το μοιράσουμε στην ποσότητα με σπορέλαιο, αλλά ποιοτικά ψηφίζω ελαιόλαδο). Μια φορά τον χρόνο την τρώμε,  τουλάχιστον εμείς, οπότε επιλέγουμε εννοείται λευκό ταραμά και καλό ελαιόλαδο. 




Υλικά

130 γρ. ταραμάς λευκός
1 κ.σ. νερό βρύσης
χυμός από 3 μεγάλα λεμόνια

500 ml ελαιόλαδο



Εκτέλεση


Χτυπάμε στο μπλέντερ καλά τα αβγά με το νερό και λίγο από το χυμό του λεμονιού, τόσο όσος χρειάζεται για να βοηθήσει τα αβγά του ταραμά να σπάσουν, με το μάτι το βλέπουμε.

Συνεχίζουμε προσθέτοντας και χτυπώντας εναλλάξ το χυμό λεμονιού με το ελαιόλαδο, μέχρι να πετύχουμε ωραία υφή στην ταραμοσαλάτα μας. 

Διατηρούμε στο ψυγείο και σερβίρουμε με ελίτσες.





Δείτε εδώ τις υπόλοιπες ταραμοσαλάτες του μπλογκ :





Καλά Κούλουμα!

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Τυρόπιτα







Λατρεμένοι μου αναγνώστες, συνμπλογκίτες και συναγωνιστές καλημέρα σας! 


Αυτός είναι χαιρετισμός, αμ τι νομίζατε;  Επειδή ο μπακαλιάρος (του προηγούμενο τελευταίου ποστ ντε, στοίχειωσε.... είπα να ανακάμψω πριν μας βρει η επόμενη 25η Μαρτίου....)


Διανύουμε την εβδομάδα της Τυρινής ή Τυροφάγου ή Μακαρονού. Κατά την εκκλησία, αυτό σημαίνει ότι έχουμε κόψει το κρέας ήδη από την διατροφή μας και αυτή την εβδομάδα τα τρώμε όλα τα άλλα, συνηθίζεται δε να δίνουμε έμφαση στα γαλακτοκομικά, αβγά και εννοείται στα ζυμαρικά.  Αυτό βοηθάει ως ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ κρεοφαγίας και νηστείας και στην ουσία προετοιμάζει το σώμα για την νηστεία της Σαρακοστής.

Είπα λοιπόν να επιστρέψω και εγώ (ξανά ναι, να δω πόσες φορές θα το γράψω, οι δραστηριότητες οι υπόλοιπες με απομυζούν κανονικά.... με αποτέλεσμα να την πληρώνει το αγαπημένο μου μπλογκάκι), κλείνει η παρένθεση και πάμε λοιπόν με μία απλή και  πανεύκολη τυρόπιτα, κρεμένια τόσο όσο πρέπει και πεντανόστιμη.  Οταν λέμε κρεμένια, μην πάει το μυαλό σας σε ρευστή γέμιση, είναι σταθερή και επειδή την έβαλα στο μεγάλο ταψί του φούρνου αρκετά λεπτή ώστε να την σερβίρουμε πανεύκολα. Φαίνεται άλλωστε και στις φωτογραφίες.





Υλικά


1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες (450 γρ.)

1 φλ. γάλα φρέσκο
6 αβγά χτυπημένα ελαφρά
2-3  κ. σ. σιμιγδάλι ψιλό
2 κ. γλ. baking powder 
αλάτι, πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο 
ελάχιστο ελαιόλαδο μέσα στο μείγμα αυτό, (περίπου 1 κ.σ.)



500 γρ. φέτα τριμένη


ελαιόλαδο για το άλλειμα των φύλλων



Εκτέλεση


Χτυπάμε σε ένα μπωλ το γάλα με τα αβγά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά με τελευταία τη φέτα.

Λαδώνουμε το ταψί του φούρνου και στρώνουμε 3-4 φύλλα που τα αλείφουμε ένα-ένα και αυτά.

Ρίχνουμε την γέμιση και καλύπτουμε με άλλα 3-4 φύλλα επίσης λαδωμένα καλά.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να χρυσίσει καλά και να ψηθεί από κάτω. Το τελευταίο 10λεπτο συνήθως κατεβάζω τα ταψιά μου στο κάτω ράφι για να είμαι σίγουρη για τον πάτο της πίτας.  Μου πήρε περίπου 45 λεπτά αλλά αυτό είναι θέμα φούρνου, οπότε ο καθένας μας τσεκάρει με το μάτι. 






Καλή όρεξη!

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Μπακαλιάρος pil-pil





Καλησπέρα! 

Με συνταγούλα βάσκικης καταγωγής έρχομαι σήμερα, παραμονές του Ευαγγελισμού, που κλασικά σε κάθε σπίτι παίζει ο μπακαλιάρος στην τηγανητή του μορφή στο κουρκούτι έως τις  πιο ψαγμένες και  εναλλακτικές συνταγούλες. Μία τέτοια διαφορετική εκδοχή είναι αυτή εδώ  που δεν θέλει τίποτα άλλο από πρώτης ποιότητας υλικά, ελάχιστα αλλά άριστα!

Ελαιόλαδο, φιλέτο μπακαλιάρου, σκόρδο, πιπεράκι  και καυτερή πιπεριά.   Μέσα στην απλότητά της η συνταγή αλλά το αποτέλεσμα είναι θεϊκό. 



Υλικά

1 φιλέτο παστού μπακαλιάρου σε μερίδες, ξαλμυρισμένος

2 φλ. ελαιόλαδο 

6-8 (ναι, τις θέλει) σκελίδες σκόρδο σε φετούλες

πιπέρι

2 καυτερές πιπερίτσες






Εκτέλεση


Ξαλμυρίζουμε το μπακαλιάρο αλλάζοντας τα νερά ανά τρίωρο για 2 μέρες και στραγγίζουμε καλά.

Προσοχή : Δεν αφαιρούμε την πέτσα γιατί από εκεί βγαίνει η ζελατίνη που θέλει η σάλτσα μας.

Σε κατσαρόλα ή τηγάνι με βαρύ πάτο βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και τοποθετούμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου με την πέτσα κάτω. Ρίχνουμε και το σκόρδο όλο και αφήνουμε να βγάλει τις ζελατίνες του ο μπακαλιάρος σιγά-σιγά και να ενωθεί με το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε πιπέρι και τις καυτερές πιπεριές και προσέχουμε να μην είναι η θερμοκρασία στο υψηλότερο σημείο για να γίνει κρεμώδης η σάλτσα.

Δεν γυρίζουμε το ψάρι καθόλου και αναδεύουμε την κατσαρόλα για να μην κολλήσει στον πάτο. Αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο από το ζωμό στην επιφάνεια του ψαριού με ένα κουτάλι.

Οταν αρχίσει να κρεμώνει η σάλτσα, περίπου στα 10 λεπτά είμαστε έτοιμοι,  αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας την κατσαρόλα. Βγάζουμε με προσοχή τα φιλέτα του ψαριού και χτυπάμε (ναι, εδώ έκλεψα λίγο γιατί με τον αβγοδάρτη δεν είδα φως, έτσι γύρισα όλο το ζωμό σε ένα μπωλ ....) με το beemer το ζωμό για να πήξει γρήγορα στο βαθμό που τον θέλουμε. Πρέπει να είναι δεμένη η σαλτσούλα.  Κατά προτίμηση και για πιο διαφανές αποτέλεσμα, σουρώνουμε το ζωμό μας πριν το χτύπημα.

Οταν φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, θέμα 2 λεπτών είναι, τίποτα το τρομερό, μεταφέρουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα πάλι, την αφήνουμε να πάρει μία ελάχιστη βράση και  ξαναπροσθέτουμε τα φιλέτα στη σάλτσα  για να τα αγκαλιάσει και κλείνουμε το μάτι της κουζίνας.  





Καλή όρεξη και καλή αυριανή!

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Χαλβάς Φαρσάλων ή παζαριώτικος




Με γλυκιά συνταγούλα διάλεξα να ξαναγυρίσω, ελπίζω σε σταθερή βάση αυτή τη φορά, γιατί νιώθω τρελές ενοχές που το έχω αμελήσει τόσο πολύ το μπλογκ.   Δεν πειράζει, θα τις πνίξω με ένα γενναίο κομμάτι χαλλλλλβά Φαρσάλων ή παζαρίσιου ή σαπουνέ, να στανιάρω και να ξεχάσω όποιο ενοχικό σύνδρομο με έχει πιάσει......


Ξέρω ότι αυτό θα το διαβάσει η αγαπημένη μας Μαλβίνα και τι θα με περιμένει σήμερα το απόγευμα αλλά εγώ θα το φάω.......το ακούς;; Βάλε όσους κοιλιακούς θες.... χαχαχαχαχαχα

Μαλβινάκι αν θες σου φέρνω ένα κομμάτι, αν μείνει τίποτα μέχρι τότε, ναι;


Πάμε λοιπόν να δούμε την απίστευτα εύκολη και νόστιμη συνταγή του χαλλλλβά του παζαρίσιου, μετά από αυτόν της κουταλίτας (τον πολίτικο, ντε....), είναι ο αγαπημένος μου και όπου τον βρω τον τσακίζω.  Τώρα και στο σπιτικό μας, ήταν να μην κάνω την αρχή, θα δοκιμάσω διάφορες βερσιόν προσεχώς.


Η δοσολογία σε φλυτζάνια του τσαγιού είναι κλασική για 30αρι ταψί και δεν ξεφεύγει της λογικής 1-2-3-4

Μπορεί να γίνει με όποιο άμυλο από τα τρία, εγώ έβαλα νισεστέ.




Υλικά

1 φλ. ελαιόλαδο απαλό ή σπορέλαιο 
2 φλ. άμυλο (νισεστές ή ρυζάλευρο ή κορν φλάουρ)
3  φλ. ζάχαρη (σηκώνει και 4ο αν είστε πολύ γλυκατζήδες)
4 φλ. νερό (και 5ο αν βάλουμε 4 φλ. ζάχαρη)
 1/2 κ. γλ. κανέλα

επιπλέον 1 φλ. ζάχαρη για την καραμέλα  και
αμύγδαλα φιλέ καβουρδισμένα, όσα θέλουμε






Εκτέλεση

Διαλύουμε σε ένα μπωλ το νισεστέ και την κανέλα  με τη μισή ζάχαρη (το 1,5 φλ.) και το νερό όλο να λιώσουν και τα αφήνω στην άκρη.




Ζεσταίνω το λάδι και την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να καραμελώσει και να σκουρήνει όσο θέλω εγώ (προσέχω να μην καεί, δεν φεύγω από πάνω και παίζω με τη θερμοκρασία αν πρέπει) και μόλις γίνει ελαφριά καραμέλα, ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα το μείγμα του νισεστέ. Ανακατεύω συνέχεια με ξύλινη κουτάλα. Στην αρχή δείχνει να σταθεροποιείται η καραμέλα αλλά μη φοβηθείτε, λιώνει με το ανακάτεμα και τη θερμοκρασία της κατσαρόλας. 

Χρησιμοποιούμε μόνο ξύλινη κουτάλα και ανακτεύουμε συνέχεια μέχρι να ξεκολλάει ο χαλβάς από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Γυρίζω το περιεχόμενο στο ταψί, στρώνω όμορφα το μείγμα με την κουτάλα, πασπαλίζω με κρυσταλλική ζάχαρη και αν μου αρέσει η κανέλα ρίχνω λίγη ακόμα στην επιφάνεια και ψήνω για 9 λεπτά στο γκριλ του φούρνου στην πιο υψηλή θερμοκρασία που διαθέτει.

Αυτό που άλλαξα στη συνταγή είναι το έλαιο, έβαλα κατσικίσιο βούτυρο  στη μισή ποσότητα και την άλλη μισή την άφησα σπορέλαιο γιατί φοβήθηκα ότι θα μου βγει πολύ βαρύς. Την άλλη φορά θα βάλω όλη την ποσότητα σε κατσικίσιο, έγινε τέλειος.

Βγάζω από το φούρνο και αφήνω να κρυώσει καλά. Μετά χαράζω σε κομμάτια.




Καλή απόλαυση!

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Τηγανιά κοτόπουλου με πατάτες και μπεσαμέλ




 
Καλημέρα σας! 

Σαν τον φαντομά ξαναχτύπησα......αργώ αλλά κάνω την έκπληξη...χαχαχαχαχαχα!

Ολα καλά αν αναρωτιέστε, απλά βαριέμαι ....του θανατά!  Μαγειρεύω κανονικότατα και πειραματίζομαι αλλά βαριέμαι να ποστάρω παιδιά, θαυμάζω τις φίλες που κάθε μέρα ποστάρουν μες το κατακαλόκαιρο συνέχεια, αλλά δεν θα ακολουθήσω, λυπάμαι!  Δηλώνω ευθαρσώς ότι βαριέμαι!!!! 

Μέσα στο γνωστό σουρτούκεμα στο facebook, και λόγω του ότι λατρεύω την κουζίνα των γειτόνων μας (τώρα έχω στο μυαλό μου συγκεκριμένη φίλη που θα ξεράθηκε από αποπληξία για αυτό που γράφω αλλά ξέρω ότι θα συνέλθει χαχαχαχαχαχαχ), έπεσα σε ένα βιντεάκι που έδειχνε αυτό το τέλειο φαγάκι το οποίο σηκώνει ένα σωρό παραλλαγές και μαγικά.....

Φαγάκι γρήγορο και πεντανόστιμο, που δεν μπορεί, θα πιάσει και τους πιο ιδιότροπους!

Επιδέχεται διαφορετικές παραλλαγές στο είδος του κρέατος, ακόμα και ανακάτεμα κρεατικών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το κοκκινιστό μας που περίσσεψε ή να εμπλουτιστεί η τητανιά μας ακόμα πιο πολύ, εγώ της έβαλα μόνο πιπεριά κόκκινη. Γενικώς παίζουμε!

Το σκεπτικό είναι ροδέλες πατάτας ψημένες, από πάνω το κρεατάκι χωρίς πολλά ζουμιά-σάλτσες και από πάνω μία ωραιότατη μπεσαμέλ ή ρου με τυράκια της αρεσκείας μας ή και απλή.





Από το Easy Turkish Recipes




Υλικά

 Για το κοτόπουλο

2 φιλέτα κοτόπουλο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 πιπεριές Φλωρίνης και 1 πράσινη κέρατο
1 κ. γλ. τζίντζερ
αλάτι και πιπέρι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αν θέλω προσθέτω 1 κ. σ.  πελτέ ντομάτας 


Για τις πατάτες

6 μεγάλες πατάτες σε ροδέλες λεπτές
αλάτι και πιπέρι
λίγη ρίγανη και 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
λίγο ελαιόλαδο 


Για την μπεσαμέλ *

125 γρ. βούτυρο
1 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 λίτρο φρέσκο γάλα
1 κ. γλ. μοσχοκάρυδο

* αυτή τη φορά δεν έβαλα αβγά μέσα στη σάλτσα αλλά έλιωσα 1 κύβο λαχανικών

τυράκια της αρεσκείας μας 






Εκτέλεση


Ετοιμάζουμε τις πατάτες, τις αλείφουμε με το ελαιόλαδο σε ένα μπολ και τις στρώνουμε σε ταψί ομοιόμορφα μαζί με το λαδάκι τους  (το δικό μου είναι 36x26 εκατ.). Ψήνουμε μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν απαλά για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς σε αέρα.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την τηγανιά μας.  Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το κοτόπουλο, το σοτάρουμε στο λαδάκι, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το τζίντζερ, μόλις μαλακώσει προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές να σοταριστούν κι αυτά και αν θέλω τσιγαρίζω λίγο με πελτέ ντομάτας αλλιώς τον παραλείπω και αποσύρω το τηγάνι από το μάτι της κουζίνας.


Προχωρώ με τελευταία την σάλτσα μας.

Λιώνω το βούτυρο σε κατσαρόλα, προσθέτω το αλεύρι να ψηθεί λιγάκι και διαδοχικά ρίχνω το γάλα στην κατσαρόλα. Ανακατεύω συνέχεια με το σύρμα για να μη σβολιάσει η σάλτσα, προσθέτω τον κύβο λαχανικών  και όταν αρχίσει να πήζει ρίχνω  λίγο αλάτι, πιπέρι και 1 πρέζα μοσχοκάρυδο και τραβάω από τη φωτιά. Σε αυτή τη φάση προσθέτω στη σάλτσα 1φλ  γραβιέρα ή άλλο τυράκι που να μας αρέσει και να λιώνει.


Οπως έχω βγάλει τις πατάτες που είναι έτοιμες, πασπαλίζω με τυράκι, τοποθετώ από πάνω τους το κοτόπουλο με τη σάλτσα του, ξανά λίγο τυράκι και περιχύνω με τη μπεσαμέλ.

Το ταψί μας είναι έτοιμο, ολοκληρώνουμε το ψήσιμό του για άλλα 30 λεπτά στους 180 βαθμούς, στην ουσία να ψηθεί η μπεσαμέλ του θέλουμε. 




Καλή μας όρεξη και καλή μας εβδομάδα! 

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Σαλάτα του Καίσαρα (Caesar salad)




Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες!  Να σας χαιρόμαστε!


Σήμερα έχουμε μια σαλάτα υπέροχη που κάνει και για πλήρες πιάτο δεδομένου ότι έχει το κοτοπουλάκι μέσα, η ποσότητα είναι για 4 άτομα, αναλόγως αναπροσαρμόστε.

Προτιμούμε το κοτόπουλο σοταρισμένο ωραία σε ελάχιστο λαδάκι στο τηγάνι, αλατοπιπερωμένο και αρωματισμένο με κόλιανδρο και τζίντζερ, αλλά μπορείτε να την φτιάξετε με βρασμένο κοτόπουλο ή κοτόπουλο που έχει περισσέψει από το ψητό του φούρνου.

Κυκλοφορεί σε διάφορες παραλλαγές αλλά εμείς την προτιμούμε με κοτοπουλάκι και νομίζω ότι προσεγγίζει πολύ αυτή του γνωστού ταχυφαγείου... που αρέσει στην νεολαία (και όχι μόνο).

Η γνήσια  συνταγή  αποτελείται από μαρούλι, κρουτόν και σάλτσα από παρμεζάνα, λεμόνι, λάδι, κρόκο αβγού ωμό μάλλον περασμένο σε μπεν μαρί λόγω της σαλμονέλας, σκόρδο, πιπέρι και γούστερ σος από την οποία επικράτησε και η παραλλαγή με τις αντζούγιες γιατί η αντζούγια είναι συστατικό της γούστερ σος.




Υλικά


1-2 στήθη κοτόπουλο φιλέτο σε λωρίδες λεπτές και κοντές
(σοταρισμένο ή βρασμένο ή ψημένο)

1 σαλάτα πράσινη χοντροκομμένη 
1 κονσέρβα καλαμπόκι 


Για το ντρέσιγκ 

5 κ. σ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. μαγιονέζα
1 κ. σ. μουστάρδα
1 κ. σ. ξύδι 
3-4 κ. σ. τριμμένη παρμεζάνα
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
αλατοπίπερο


κρουτόν 

Γιατί να βάλετε έτοιμα; Δεν είναι τίποτα να ψιλοκόψετε το ψωμάκι της προηγούμενης μέρας σε κυβάκια και να το φουρνίσετε μέχρι να χρυσίσει. Για πιο γούστο,  το περνάτε σε μπωλ με λάδι και σκόρδο λιωμένο ή μυρωδικό της αρεσκείας σας και έχετε αμέσως φρεσκότατο και αρωματικό κρουτόν.  Θα το φυλάξετε μόλις κρυώσει σε αεροστεγές μπωλ και θα το έχετε ετοιμοπόλεμο.



Εκτέλεση


Το σκορδάκι που γράφω στα υλικά της σάλτσας αν δεν θέλουμε να το λιώσουμε μέσα στη σάλτσα μας (μην το φοβηθείτε), μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε λιωμένο την ώρα που σοτάρουμε το κοτοπουλάκι για να πάρει εκεί το άρωμά του. Το κάνω και με τον ένα τρόπο και με τον άλλο, διαλέξτε!

Σε μπωλάκι χτυπάμε με το χέρι όλα τα υλικά του ντρέσιγκ.

Σε μία σαλατιέρα μεγάλη  σκορπίζουμε τη σαλάτα όσο κομμένη μας αρέσει, ρίχνουμε το κοτόπουλο και το καλαμπόκι περιχύνουμε με το ντρέσιγκ και πασπαλίζουμε με τα κρουτόν και αν θέλουμε λίγη ακόμα παρμεζάνα.

Από κει και πέρα παίζουμε με τα υλικά του ντρέσιγκ κατά τα δικά μας γούστα, π.χ. μπορούμε να βάλουμε μισή μισή μαγιονέζα με γιαούρτι κ.λ.π.

Αυτό ήταν! Τίποτα το δύσκολο, έτσι;



Καλή όρεξη!

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Χοιρινό λεμονάτο




Καλημέρα σας!


Μαμαδίστικο φαγάκι έχουμε σήμερα, κατόπιν σχετικής παραγγελίας του λόχου! 

Ενα χοιρινό λεμονάτο που γίνεται λουκούμι σκέτο, χωρίς πολλά πολλά, μόνο με καροτάκια μέσα και αρωματικά μπαχαρικά για να του δώσουν άλλη νότα. 



Υλικά

1,5 κιλό χοιρινό μπούτι σε μπουκίτσες
3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
5-6 μεγάλα καρότα κομμένο σε κυβάκια
1 κ. γλ. τζίντζερ σκόνη
1 κ. γλ. κόλιανδρος σκόνη
1 κ. γλ. κουρκουμάς
1 δαφνόφυλλο 
αλάτι και πιπέρι
1 φλ. ελαιόλαδο



Για το δέσιμο της σάλτσας

χυμός 2 λεμονιών
4 κ. σ. corn flour 
ζωμός από το φαγάκι μας





Εκτέλεση


Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το χοιρινό μέχρι να πάρει χρωματάκι όλο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια να γλασσαριστούν κι αυτά. 

Κατόπιν ρίχνουμε τα καροτάκια μας, τα μπαχαρικά μας, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε νεράκι ίσα να καλύψει το κρέας μας. Σιγοβράζουμε για μιάμιση ώρα να μαλακώσει καλά το κρεατάκι (με διαβάθμιση από το 1 έως το 9 το έχω στο 3 με κλειστό καπάκι). 

Οταν ανοίξουμε την κατσαρόλα, παίρνουμε σε ένα μπωλ όσο  ζωμό μπορούμε να βγάλουμε για να διαλύσουμε το corn flour καλά μέσα σε αυτό, προσθέτουμε  το χυμό λεμονιού και  γυρίζουμε το μείγμα αυτό μέσα στην κατσαρόλα.  Αναδεύουμε όμορφα και αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις η σάλτσα  πριν κλείσουμε το μάτι (όχι το δικό μας καλέ, της κουζίνας εννοούμε!!! ).

Στη φάση με τα κρεμμύδια αν θέλουμε σβήνουμε με κρασάκι αλλά δεν το έκανα.
Επίσης αν σας φαίνεται πολύς ο χυμός λεμονιού, τον προσθέτε κατά τα γούστα σας. Εκεί εγώ νομίζω ότι είναι όπως πρέπει για λεμονάτο.

Οποιος θέλει το κάνει στη χύτρα αν και την έχω παροπλίσει πια, το επισημαίνω γιατί μπορεί να δείτε το χρόνο μαγειρέματος και να μου λιποθυμήσετε, ο καθένας επιλέγει πως θα μαγειρέψει. 

Συνοδεύουμε με ρυζάκι πιλάφι ή πατατούλες τηγανητές ή ζυμαρικά.  Τόσο απλά και πεντανόστιμα!




Καλή σας όρεξη!

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Κρίταμο τουρσί




Το crithmum maritimum ή αλλιώς κρίθμον το παράλιο είναι πολυετής πόα, λεία και σαρκώδης με αποξυλωμένη βάση που φτάνει σε ύψος έως τα 50 εκατοστά. Εχει έρπουσα ρίζα (απλώνεται σε παραφυάδες) και όρθιο βλαστό. Ξεκινάει η άνθισή του από το Μάιο-Ιούνιο μέχρι και τον Οκτώβριο και το συναντάμε σε παραθαλάσσιες και  αμμώδεις εκτάσεις όπως και σε βράχια.

Από τα χρόνια του Ιπποκράτη θεωρείται φυσικό ιατρικό με διουρητικές, εμμηναγωγές και αποτοξινωτικές ιδιότητες. Το φυτό περιέχει αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες, στοιχεία ορεκτικά και τονωτικά κατά τους διατροφολόγους.

Τα φύλλα του συλλέγονται πριν ανθίσει και τρώγονται ωμά, σαν σαλάτα ή τουρσί και εννοείται ότι μία χωριάτικη σαλάτα που θέλει να σέβεται τον εαυτό της πρέπει να το περιλαμβάνει (ή το κριταμάκι ή κάπαρη με καπαρόφυλλα!).



Κόπος δεν απαιτείται για να μαζευτεί, σκαρφαλώστε και μαζέψτε το όπου το βρείτε, τώρα που ανοίγει ο καιρός και θα αρχίσουμε τις θαλασσοεκδρομές μας, μαζεύουμε όσο βρούμε. Οσο πιο πολύ, τόσο πιο πολύ και το τουρσάκι μας.





Υλικά


κρίταμα (περίπου 3 σακούλες)

χονδρό αλάτι μπόλικο (κατά βούληση)
2 φλυτζάνια

ξύδι μπόλικο (κατά βούληση)
1 μπουκάλι περίπου έβαλα



σπορέλαιο για τη διατήρηση
 
αν κάνετε λίγη ποσότητα βάλτε ελαιόλαδο αντί για σπορέλαιο, εγώ αυτό το έφτιαξα πέρσυ τον Αύγουστο και το είχα σε σπορέλαιο, το χειμώνα το ελαιόλαδο το παγώνει, οπότε πράξτε αναλόγως.




Εκτέλεση


Η διαδικασία για να φτιαχτεί είναι επίσης εύκολη, το μόνο που κάνουμε είναι να συλλέξουμε τρυφερό βλαστό, τις κορφούλες δηλαδή με λίγο βλαστό από κάτω, τις καθαρίζουμε από κίτρινα και ξερά φυλλαράκια και τις ξεπλένουμε πολύ καλά σε νεράκι.

Σε κατσαρόλα βάζουμε πολύ νερό, το αλάτι και το ξύδι να βράσει και μόλις πάρει βράση, τοποθετούμε τα κρίταμα. 

Αν είναι φρέσκα, δηλαδή αν τα μαζέψουμε τέτοιο καιρό που είναι πολύ τρυφερά, τα αφήνουμε να ζεματιστούν μόνο 2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα.

Τα δικά μου ήταν "ψωμομένα" γιατί όπως λέω πιο πάνω μαζεύτηκαν τον Αύγουστο και τα άφησα 5-7 λεπτά. έγιναν μια χαρά και τραγανά όσο πρέπει.

Οταν κρυώσει λίγο η κατσαρόλα μας, ρίχνουμε το περιεχόμενο της μέσα σε αποστειρωμένα βάζα μαζί με το νερό του βρασίματος και συμπληρώνουμε σπορέλαιο.

Οσο μένει στο ξυδόνερο με το αλάτι του, τόσο ψήνεται αλλά δεν μαλακώνει πολύ, μη το φοβηθείτε.

Σερβίρεται τέλεια με την ντοματοσαλάτα μας ή πάνω σε φρυγανισμένο ψωμάκι με φέτα και ελαιόλαδο σαν τσιπουρομεζές!!!




Δεν περιγράφω άλλο!! 


Εδώ ακριβώς, θα ήθελα να ευχαριστήσω πάρα πολύ την αγαπημένη μας Vita, κατά κόσμον Κρήτη:γαστρονομικός περίπλους για την καθοδήγηση και το διάλογο που είχαμε τότε, μέχρι να καταλήξω πως θα το φτιάξω! Η βοήθειά της υπήρξε πολύτιμη!


Καλό μεσημέρι!