Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011

Ρεβυθοκεφτέδες αλλιώτικοι



Εγώ μέχρι τα Χριστούγεννα, ω ναι! σωστά διαβάσατε, τους ήξερα με βρασμένο ρεβυθάκι σε πολλές μορφές συνταγών που κυκλοφορούν σε περιοδικά και διαδίκτυο.

Βρασμένο ρεβυθάκι που όσο να' ναι, όλο και αφήνει τα υγρά του κατά το τηγάνισμα, όπως και όλοι οι ...τύπου κεφτέδες.

Ελα που η κουμπάρα της κουνιάδας μου και νηστεύει τακτικά και με τα βιολογικά το ψάχνει το πράγμα λιγουλάκι και είχε φτιάξει για την οικογενειακή μας σύναξη εκείνη την ημέρα....

Μες τα κοψίδια και τα διάφορα "αμαρτωλά και σίγουρα μη διαιτητικά", ήρθε και μία πιατέλα με τα κεφτεδάκια... Τι είναι αυτά??? Ρεβυθοκεφτέδες μου είπε!

Δοκιμάζω και ήταν απίστευτα μυρωδάτοι, απίστευτα ωραίοι, και ρωτάω πως φυσικά!

Ρεβυθάλευρο είναι η απάντηση και βεβαίως μπόλικα μυρωδικούλια.

 


Η συσκευασία είναι των 500 γρ. (φθηνότατο ήταν, μη φανταστείτε τέρατα και προτίμησα ελληνικό, έτσι!). Εγώ πρόσθεσα με το μάτι για να βγει πηχτό κουρκούτι και μετά που ζύγισα το σακουλάκι είδα ότι είχα βάλει 200 γραμμάρια.

 
Υλικά

1 κρεμμύδι ξερό μέτριο
1 πράσο (μόνο το άσπρο)
2 σκελίδες σκόρδο (αν θέλετε το τσιμπάτε κι άλλο)
3 κ.σ. μαιντανός
3 κ.σ. δυόσμος φρέσκος
1 κ.σ. κύμινο
1 κ.σ. κουρκουμάς
1 κ.γλ. ξερή μαγιά ή 200 ml σόδα (αναψυκτικό, όχι τη μαγειρική, εγώ έβαλα σόδα)
αλάτι και πιπέρι

200 γραμ. ρεβυθάλευρο ή όσο σηκώσει, με το μάτι, είπαμε


 
Εκτέλεση

 
Σε ένα μπωλ ρίχνω όλα τα υλικά ψιλοκομμένα, στο τέλος ρίχνω το ρεβυθάλευρο και τη σόδα και κάνω πηχτό κουρκούτι.


 

 


Ζεσταίνω το λάδι μου στο τηγάνι και παίρνω με δύο κουτάλια της σούπας κουταλιές και τις ρίχνω στο τηγάνι, τις πατικώνω και λίγο να βγουν σχετικά πλακέ και τηγανίζω μέχρι να χρυσίσουν.

 


Απίθανο μεζεδάκι και γρήγορο!

Την άλλη φορά θα δοκιμάσω να προσθέσω και λίγο μάραθο γιατί έχω την εντύπωση ότι θα γίνουν πολύ πιο μυρωδάτοι.

Καλή σας όρεξη!

26 σχόλια:

  1. τι μας λες βρε Εφάκι μου πρωϊ-πρωϊ !! υπαρχει ρεβυθάλευρο? πρώτη φορά το βλέπω !!!!!! πω πω, πόσα είναι αυτά που δεν ξέρουμε !
    όσο για τα κεφτεδάκια πρέπει να είναι καταπληκτικά !! παιρνω το πιατάκι όπως είναι και τρέχω να τους δοκιμάσω !!! εαν πέσει το αλευράκι αυτό στα χέρια μου σίγουρα θα τους φτιάξω!

    καλημέρα και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ούτε εγώ είχα ιδέα για το ρεβυθάλευρο!
    Θα το ψάξω!
    Thanks

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ela!!! Poly kalo! Ego eides ekana tis food junkie, alla tha dokimaso kai tous dikous sou! Arkei na paro rebithaleuro!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. υπέροχα κεφτεδάκια και μάραθο σίγουρα τους πηγαίνει, οπότε την επόμενη φορά να βάλεις σίγουρα, με ρεβιθάλευρο φτιάχνω ινδικές τηγανίτες που τις αγαπούν οι δικοί μου!
    φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βρε Εφάκι μας ξεσήκωσες!!
    Πες κι εμάς που βρίσκεις το ρεβυθάλευρο, που τρελαινόμαστε για ρεβυθοκεφτέδες!!!
    Πεεεεεςςςς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τους φτιάχνω συχνά αλλά με ρεβύθια κανονικά! Ποτέ δεν μου έβγαλαν ζουμιά και γίνονται υπέροχοι! Όταν έρθω να μου φτιάξεις με αλεύρι να έχω άποψη! Βάλε και μερικούς παραπάνω για το ταγάρι, μη γυρίσω με άδεια χέρια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρεβυθό εεεεεεεεεε
    και με ρεβυθάλευρο!!!
    καιρό τώρα ψάχνω μία συνταγή για κεφτεδάκια, αλλά όσες έχουν πέσει στην αντίληψή μου δεν με κερδίζουν!!!! Αυτή από την όψη με έριξε, θα ψάξω να βρω και θα δοκιμαστεί!!!
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαρία υπάρχει, ναι!

    Κορίτσια σε κατάστημα βιολογικών έχει σίγουρα!

    Λιλού, ανέβα ντε!!! Μαύρα μάτια κάναμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ ξετρελάθηκα γιατί έχω και πάθος με τα βιολογικά, μόλις γυρίσω από το ταξιδάκι μου θα αγοράσω ρεβυθάλευρο.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σε μας εδώ κάτω το ρεβυθάλευρο κυκλοφορεί και στα μπακάλικα! Αφενός το βάζουμε στα κόλλυβα, αφετέρου στο φτάζυμο. Θα τα δοκιμάσουμε γιατί φαίνονται πεντανόστιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το Ρεβυθάλευρο μπήκε ήδη στή λίστα προμηθειών μου γιά το καλοκαίρι που θα κατέβω στην Ελλάδα. Μιά ερώτηση μόνο, θα το βρώ εύκολα ή πρέπει να πω στην ξαδέλφη μου να κάνει από τώρα έρευνα αγοράς?

    Και μιά που είμαι εδώ ας αναφέρω και τις πολύ καλές ιδιότητες του κουρκουμά

    curcuma longa
    κουρκουμας
    ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
    αντιφλεγμονωδες, αντιοξειδωτικο, ενισχυτικο του ανοσοποιητικού συστηματος με πιθανοτατες αντικαρκινικες ιδιοτητες.
    μελέτες με ζώα και πολύ λιγες σε ανθρώπους εδειξαν οτι μπορει να περιορίσει τοσο τις περιπτώσεις καρκινογεννεσης όσο και τον αριθμό και το μεγεθος των ογκων
    αντισκληρωτικο,αντιθρομβωτικο αντιαρθριτικο
    στη ρευματοειδή αρθριτιδα βελτιωσε την πρωινη δυσκαμψια, την ικανοτητα βαδισματος και το πρηξιμο των αρθρώσεων.
    αυξάνει σημαντικά την εκκριση χολικών αλάτων
    αυξάνει την διαλυτοτητα της χολής και την εκκριση χοληστερινης και χολερυθρινης
    εγκεκριμένο από από τη γερμανικη επιτροπη Ε για παθησεις ήπατος χολής, δυσπεψίας και απωλειας ορεξης
    αντιμικροβιακο αντιμυκητικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ζήηηηητωωωωω! Μόλις το έψαξα.... Υπάρχει κι εδώ . Πάω να το βρω ΑΠΟΨΕ και λόγω νηστείας μπαίνει και η συνταγή σε εφαρμογή. Ευχαριστώ, σου αξίζουν φιλάκια γιά την συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. καλό μου είσαι θησαυρος!!αγορασα μια σακουλα τετοιο αλευρι και δεν ηξερα τι να το κανω!!και νηστευω κιολας!!!θα την εκτελεσω με την πρωτη! :)
    φιλακι σκαστο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δηλώνω άγνοια για την ύπαρξη ρεβυθάλευρου!
    Οι κεφτέδες πάντως δείχνουν πεντανόστιμοι ~ και πολύ πιο εύκολοι από τους κλασικούς ρεβυθοκεφτέδες!
    φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τι μαθαίνει κανείς.
    Ολα για την ευκολία μας. Μπράβο Εφη πολύ καλή η συνταγή σου.
    Αν το βρω θα το πάρω το ρεβυθάλευρο να το δοκιμάσω.

    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ρεβιθαλευρο εεε????
    πρωτη φορα το ακουω, αλλα θα το παρω και θα τα κανω σιγουρα!!!!
    απο την ωρα που τα ειδα μονο αυτο σκεφτομαι

    με την ευκαιρια... περνα απο το blog μου να... παιξουμε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μοιράζεις τέλειους κεφτέδες, έμαθα;
    :))

    Φιλί, Εφουλίνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φτιάξτε το και δεν θα χάσετε, μόνο βάλτε κάτι παραπάνω στα μυρωδικούλια, επιμένω στο μάραθο!

    Ginger, σε ευχαριστώ, τον χρησιμοποιούσα για το χρώμα μέχρι τώρα και δεν είχα κάνει τον κόπο να δω τι "παίζει" με τον κουρκουμά!
    Η πεθερά μου έχει ρευματοειδή αρθρίτιδα και ταλαιπωρείται. Της το είπα ήδη και θα κατέβει κέντρο για να πάρει, να το χρησιμοποιεί!

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα και από εμένα ενθουσιάστικα με την ιδέα!!!!!θα ψάξω να το βρω να το φτιάξω!!!!ΣΑς ΕΧΩ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙ ΣΤΑ ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΜΟΥ αν θέλετε με προσθέτετε και εμένα ευχαριστω πολύ!!!ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ BLOg σας!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. αν δεν βρειτε ρεβυθαλευρο μπορειτε να το φτιαξετε μονες σας, τριβοντας στραγαλι αφρατο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Οτι πρεπει! Εχω ρεβυθαλευρο, εχω και στα γλαστρακια μου φρεσκο μαιντανο και διοσμο, Σαββατοκυριακο ερχεται....ΤΕΛΕΙΑ! Φιλακια Εφακι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ειδες τι ειχα γραψει πιο πανω? Βρηκα κι εδω ρεβυθαλευρο! Αλλα ειχα ξεχασει που βρηκα την συνταγη, καλα εκανες και μας τη θυμισες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ουτε και εγώ ειχα ακουστα Εφη μου για το ροβυθάλευρο.. θα το ψαξω σιγουρα θα εχουν απο Ότι ειδα η ΒΑγγιελιώ... το ξερει θα βρω και εγώ... η συνταγή θα ...
    ...εκτελεστεί..!!!!!ευχαριστουμε...πολυ και την Τζίντζερ.. για τις πολύτιμες πληροφορείες για το κουρκουμα...πασχω και εγω απο την ιδια παθηση της πεθερας σου...χιχ.χι. μπορεί να ειμαστε και συνομήλικες... φιλακια Εφη μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τρέχω να βρω ρεβυθάλευρο και φτιάχνονται άμεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. μου αρεσει που ξεφευγει απο την κλασσικη συνταγη που ηξερα μεχρι τωρα! οσο για τον κουρκουμα.....πρεπει να τον βαζουμε ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ γιατι ΝΑΙ εχει δικιο η κυρια που γραφει το τι μας προσφερι και που βοηθαει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά για τον κουρκουμά, εγώ προσπαθώ πια παντού να τον χρησιμοποιώ, επίσης έχω βάλει ένα μπουκάλι με νερό και έχω ρίξει ελάχιστο κουρκουμά μέσα και πίνω από αυτό, σε άλλο έχω κρόκο Κοζάνης (νοιώθεις βέβαια λίγη τη γεύση της "φαρμακίλας") και σε άλλο ένα μαστίχα Χίου, τα παιδιά πέρα από δοκιμή δεν τα έχω καταφέρει, εγώ με τον άντρα μου πίνουμε από αυτό το νεράκι. Η συνταγούλα όντως ξεφεύγει και έχοντας δοκιμάσει και τους άλλους μπορώ να σου πω πως ξεκάθαρα τους προτιμω όχι μόνο γιατί δεν έχουν βαβούρα και προετοιμασία αλλά δεν έχουν αυτή την αίσθηση της νερουλίλας από το μούλιασμα των ρεβυθιών, αλλά και -το σημαντικότερο- για την γεύση τους. Καλό Σαββατοκύριακο! :)

      Διαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!