Τρίτη, 3 Μαΐου 2011

Ρολά με μερέντα και σιρόπι καραμέλας



Είναι η συνταγή της Αργυρούς, η οποία είναι απλά τέλεια και σηκώνει διάφορες παραλλαγές! Γενικά είναι να μη δω ρολάκια...κάτι παθαίνω ειδικά για τα γλυκά, με τα αλμυρά την παλεύω λίγο....Σας την δίνω όπως την έχει στη σελίδα της και όπου έχω βάλει το χεράκι μου, το σημειώνω...


Υλικά


Για τη ζύμη


550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά
200 ml γάλα χλιαρό
3 κ.σ. μαργαρίνη λιωμένη
1/2 φλ. ζάχαρη
2 αβγά σε θερμ. δωμ.
1 πρέζα αλάτι

Για το σιρόπι


1 φλ. μαύρη ζάχαρη
2/3 φλ. κρέμα γάλακτος
1 φλ. καρύδια χοντρ/να για πασπάλισμα
1 κ.σ. κανέλα (έβαλα παραπάνω γιατί λατρεύουμε κανέλα)
1 πρέζα αλάτι (προαιρετικά), εγώ δεν έβαλα
2  κ.σ. μερέντα (τι λες τώρα, ένα βαζάκι μικρό μερέντα έβαλα, τσιγκουνιές θα κάνουμε???)

Εκτέλεση

Τοποθετούμε όλα τα υλικά (αλεύρι, μαγιά, γάλα, βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, αλάτι) στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε µε το γάντζο ζυμώματος για 6΄-7΄, μέχρι να μαζευτούν σε µία µπάλα. Η ζύμη θα είναι λίγο υγρή. Βουτάμε τα χέρια στο αλεύρι και αλευρώνουμε και τον πάγκο εργασίας. Βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο και ζυμώνουμε για 10΄ μέχρι να γίνει λεία, αφράτη και να μην κολλάει πια στα χέρια.

Αυτά λέει η Αργυρώ στο site της. Εγώ επειδή έψαχνα τους γάτζους κανά τέταρτο και είχα αρχίσει να τρελαίνομαι τη ζύμωσα με τα χεράκια μου και για να λέμε την αλήθεια δεν αξίζει το νταβαντούρι για να βάλεις μίξερ...Ασε τα πλυσίματα...Εμπρός καλά μου χέρια λοιπόν.

  
Τη βάζουμε σε αλευρωμένο ή λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, για 1 έως 1 ώρα και 30΄.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε την καραμέλα γάλακτος. Βάζουμε σε μπολ τη μαύρη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος και την κανέλα. Τα ανακατεύουμε µε κουτάλι, να λιώσει καλά η ζάχαρη. Μόλις γίνει κρεμώδες το μείγμα μας, την αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί 30 εκ


Πασπαλίζουμε την καραμέλα µε τα χοντροκομμένα καρύδια.

Ναι....καλά!!!

Εμένα δεν με ήθελε εξαρχής η συνταγούλα (βλέπε γάτζοι...) και φυσικά ξέχασα να βάλω τα καρυδάκια και τα θυμήθηκα αφού πέρασε το γλυκό ένα πεντάλεπτο στο φούρνο....ευτυχώς δεν έγινε τίποτα...το πασπάλισα από πάνω και το ξαναέβαλα στο φούρνο....

Αφού ανέβει (φουσκώσει) η ζύμη, την αδειάζουμε στον πάγκο και µε χοντρό πλάστη την ανοίγουμε σε τετράγωνο φύλλο πάχους 2 εκ. Αλείφουμε το φύλλο µε την μερεντούλα αφήνοντας κενό 2 εκ. γύρω γύρω. Τυλίγουμε σε ρολό. Κόβουμε σε φέτες πάχους 2-3 εκ. και ακουμπάμε µε την κομμένη πλευρά στην καραμέλα. Στριμώχνουμε όλα τα ρολάκια στο ταψί. Τις ακρούλες τις έβαλα στο κέντρο και άρχισα μετά περιμετρικά να βάζω και τα υπόλοιπα...


Ψήνουμε για 25΄-30΄ στους 170οC, να ροδίσουν. Τα αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και τα περιχύνουμε µε την καραμέλα του ταψιού.

Σε αυτό το σημείο, επειδή είμαστε  ή του ύψους ή του βάθους, ξαναπασπαλίσαμε, ΕΙΠΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ???? με καρυδάκι τριμμένο και ιδού η υπερπαραγωγή!


Σερβίρεται ρολάκι-ρολάκι, αφαιρείται εύκολα.
Τιπάκι για το σερβίρισμα.....λίγο ζεσταίνουμε στα μικροκύματα και είναι πανέτοιμο!

Καλή σας απόλαυση!

15 σχόλια:

  1. Mαμάαααααααααααααααααααα θέλωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εεεεεεεε...αει στον Μ. να κάνετε κανένα παιδάκι ακόμα που με ξεπατώσατε σήμερα από το πρωί...
    η μικρή με τη χυλοπίτα και τώρα εσύ με το γλυκό...πάω να φάω μερέντα να μου περάσει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. xaxaxa.. πωωω Εφη μου υπεροχο φαινεται....!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αμάν κυρία μου, τι υπερπαραγωγή είναι αυτή???
    Οχι τίποτε άλλο, έκανες την Λίλα να ουρλιάζει, δεν μας λυπάσαι???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. χαχαχαχα!!! Τέλειο ΗΤΑΝ!!!! Πάμε για άλλο...μουγκρίζουν εδώ μέσα...προσπαθώ να σκεφτώ παραλλαγούλες....

    Καλημερούδια σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλά, λυπήσου με αλλά εν τω μεταξύ στείλε δυο τρία μέχρι να το φτιάξω, γιατί το σίγουρο είναι ότι θα το φτιάξω οπωσδήποτε:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φοίβη, συγγνώμη! χαχαχα!!

    Μαράκι, στέλνω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είπες τις μαγικές λέξεις:μερέντα και καραμέλα!Αρκούν για να λιμπιστώ την "υπερπαραγωγή" σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ είμαι τυχερή, πολυ τυχερήηη....!!!! :)
    Αφου απόλαυσα το υπέροχο γλυκάκι...και πράγματι είχα δίκιο που κ εγώ το λυμπιζόμουν..!!!
    Ευχαριστώ ξαδερφούλαμ..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα Εφάκι!!!!
    Τέλειο φαίνεται, και αυτλες τις μέρες δεν προλαβαίνω αυγό να βράσω.... Με την πρώτη ευκαιρία θα την δοκιμάσω
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πιστευω οτι αυτο γλυκο τα σπαει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ναι ναι. Χτύπα κι άλλο. Αντέχω! χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!