Πέμπτη, 12 Μαΐου 2011

Σύκο γλυκό του κουταλιού




Θα έβρισκα σύκο στη λαϊκή μας και δεν θα έπαιρνα?? Δεν παίζει τέτοιο σενάριο!

Ετσι λοιπόν πήρα 4 κιλάκια για να έχουμε να πορευόμαστε όλη τη χρονιά και ξεκίνησα να το φτιάξω.
Το πράσινο συκαλάκι το φτιάχνουμε τέτοια εποχή περίπου, αρχές Μαϊου και το συναντάμε σε εκδοχή με φλούδα και χωρίς. Εγώ σας το δίνω με τη φλούδα του.  Την άλλη εβδομάδα θα πάρω λίγο ακόμα και θα το κάνω χωρίς φλούδα γιατί θέλω να δω πως γίνεται ξεφλουδισμένο.


Η αναλογία των υλικών είναι η εξής :

35 κομμάτια σύκο
Για το σιρόπι
3 ποτήρια νερό
1 κιλό ζάχαρη

χυμός 1 λεμονιού
1/2 κ.σ. γλυκόζη προαιρετικά
ασπρισμένα αμύγδαλα 


Εκτέλεση


Καταρχάς τσεκάρουμε ανοίγοντας ένα για τυχόν σκουληκάκια ή σποράκια. Οταν σιγουρευτούμε προχωράμε στη διαδικασία.

Διαλέγουμε φρούτο σφιχτό, χωρίς σημάδια  και κλειστό στην βάση του.
  
Πλένουμε σε μπόλικο νεράκι το σύκο και για σιγουριά κάνουμε ότι με τα ζαρζαβατικούλια μας, το αφήνουμε για κανά δεκαπεντάλεπτο με λίγο ξύδι σε μία λεκάνη για να σιγουρευτούμε ότι είναι πεντακάθαρο και μετά ξεπλένουμε πολύ καλά.

Βράζουμε το σύκο για 10 λεπτά  και σουρώνουμε.  Μετά το σούρωμα και αφού κρυώσει λίγο να μπορούμε να το πιάσουμε, τρυπάμε το σύκο με ένα καλαμάκι από σουβλάκι από πάνω μέχρι κάτω ξεκινώντας πάντα από το κοτσανάκι του και καταλήγοντας στο κέντρο της βάσης του (κάθετα δηλαδή) και το ίδιο κάνουμε και οριζόντια κάπου στη μέση.

Ξαναρίχνουμε το σύκο στην  κατσαρόλα με νέο νερό, ξαναβράζουμε και σουρώνουμε άλλες δύο φορές.
Αυτή τη φορά και την τρίτη πιάνουμε με προσοχή κάθε φρούτο και το στύβουμε ελαφρά να μη μας ανοίξει για να φύγουν τα πολλά νερά του από τις τρυπούλες που έχουμε ήδη ανοίξει. Είναι η ίδια διαδικασία που κάνουμε και στο μελιτζανάκι.

Αν το δείτε σαν σαφρακιασμένο μη φοβηθείτε, επανέρχεται στην κατσαρόλα και παίρνει τα ίσα του!!!

Στο τελευταίο στύψιμο που του κάνουμε βάζουμε και από ένα αμυγδαλάκι ασπρισμένο μέσα τοποθετώντας το από τη βάση του φρούτου. Αν δεν θέλουμε το παραλείπουμε ή το ρίχνουμε χύμα στο σιρόπι αλλά πιστέψτε με, του πάει τρελά!

Αφού έχουμε τακτοποιήσει τα φρούτα μας, φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας για 5 λεπτά, μετά προσθέτουμε και το φρούτο και το βράζουμε άλλα 10 λεπτά ρίχνοντας μέσα  το χυμό λεμονιού και τα γαρίφαλα.




Το αφήνουμε να σταθεί για 24 ώρες και το ξαναβράζουμε για άλλα 10 λεπτά περίπου για να δέσει το σιροπάκι του ρίχνοντας και τη γλυκόζη αυτή τη φορά.

Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα και γυρνάμε ανάποδα.

Καλή σας απόλαυση!

26 σχόλια:

  1. πρώτον: μη τολμήσεις να πατήσεις το κομψό σου ποδαράκι αν δεν μου φέρεις σε αλουμινόχαρτο το 35ο κομμάτι από τα σύκα...

    δεύτερον: ως ανωτέρω για το κεφίρ...επί πλέον για το κεφιρ,αν δεν φέρεις θα σε πετάξω μέσα ξέρεις εσύ που,με τη θερμοκρασία στο - 3

    τρίτον: ελπίζω να ήμουν αρκούντως πειστική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άμα πας στην Βιβή, να της βάλεις και σακουλάκι πάνω από το αλουμινόχαρτο μην πασαλειφτεί από τα σιρόπια... Και έσένα ποιός σου είπε να φτιάξεις μόνο 35 συκαλάκια. Τι θα κρατήσεις εσύ, τι θα δώσεις σε μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. έχει δίκιο το κορίτσι από πάνω μου...άκου 35...πού πάτε μαντάμ με 35...???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είμαι η parakelsos και το pc μου κάνει πάλι κόλπα. Άλλοτε με βγάζει ανώνυμη και άλλοτε Μαρία.Αυτά για να μην μπερδευτείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mεγάλη πλάκα σήμερα με τα ονόματα που εμφανίζει ο blogger, πλάκα μεν, τα νεύρα μου δε!!!
    Φέρε τα συκαλάκια να τα τσακίσουμε μπας και ηρεμήσουμε;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Ελενα...δώσε τα σύκα στο λαό...
    ( άμα δεν σε κάνω εγώ να ξαναπάς λαική να μη με λένε σπιρτοκουτοΒιβή...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν με προσέχετε και θα τα πάρω...Είπα...πήρα 4 κιλά, όχι στο σώμα....συκαλάκι από τη λαϊκή λέμε!!!!
    Μαρία μου και εμένα από το πρωί ο μπλόγκερ βλακείες κάνει....κουράγιο!
    Βιβ, να μαζέψεις το βρωμόγατο για να μη γίνει στο bbq!!!χαχαχα!!!
    (ανταποδίδω απειλές προς το χειρότερο...!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ουφ...ανάσανα...είπα κι εγώ...35-1 κομματάκια τί να προφτάσει ο λόχος...
    το κεφίρ μη ξεχάσεις...θα το ταίζω,θα το ποτίζω,σαν πετ θα το χω...
    και να αφήσεις το γατούλη μου ήσυχο...ορίστε μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. λατρεύω τα γλυκά του κουταλιού και ειδικά το σύκο! και αυτό φαίνεται υπέροχο!!!!

    www.zizibloom.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το καλό με την ... κατάρρευση του blogger, είναι ότι θα ξαναφάμε συκαλάκι!
    Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδάκια που δίνουν Πανελλήνιες!
    Καλό ΣΚ Εφάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λατρευω γλυκο συκο!Ειναι νομιζω απο τα καλυτερα γλυκα του κουταλιου!
    ευχαριστουμε για την συνταγηηηη!
    φιλια πολλα Χ2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα,φαίνεται υπέροχο Έφη μου, το συκαλάκι σου!!! Σε πέριμένει κάτι στο Tantekiki.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και του χρόνου να ξανακάνεις.
    Πέτυχε το γλυκάκι σου . Ενα κρύο ποτήρι νερό θέλω μαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γεια στα χέρια σου!
    Είναι το αγαπημένο μου μαζί με το μελιτζανάκι.
    Θα χαιρόμουν, αν μπορούσες να μου στείλεις κεφίρ...
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ομολογώ ότι το κεφίρ το είχα ξανακούσει αλλά δεν είχα ιδέα τι είναι, το έψαξα όμως ¨ελιξήριο ζωής¨
    Και του χρόνου να καναφτιάξεις!!!
    φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλά...Πεθαίνω!!! Ούτε ξέρω πόσα κιλά έκανα φέτος!!! Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. να κανω τωρα εγω μια ερωτηση???μα δε θελει ασβεστη για να μαλακωσει???ειχα την εντυπωση οτι ηθελε αν δεν θελει ακομα καλυτερα για εμενα που εχω τισ συκιες μου γεματες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φίλε Ανώνυμε, τον ασβέστη από όσο θυμάμαι τη μανούλα μου, τον βάζουμε για να σφίξει το γλυκό και μάλιστα κάποιοι χρησιμοποιούν και γαλαζόπετρα για να διατηρήσει το φυσικό του πράσινο, αλλά εγώ δεν κάνω ποσότητα για όλη τη χρονιά για να μου κρατήσει τόσο σφιχτό και επίσης είμαι κατά αυτών των μεθόδων....βέβαια όσο με παίρνει να το κάνω γιατί μια χαρά γλυκάκια έκανε και η μαμά μου που τον χρησιμοποιούσε και αυτόν και τη γαλαζόπετρα...Οσον αφορά στο συγκεκριμένο γλυκάκι ήδη το τσακίσαμε και ετοιμαζόμαστε για τα καλοκαιρινά μας...
    Το σίγουρο πάντως είναι ότι βάζουμε ασβέστη για να είναι σφιχτό το φρούτο μας και όχι για να μαλακώσει, με το βράσιμο μια χαρά μαλάκωσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΩΩΩΩ!!!! Μόλις είδα ότι γύρισαν τα εξαφανισμένα μου σχόλια!!!!! Ο μπλόγκερ έβαλε μυαλό?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. αχα κοιτα εγω ειμαι πιτσιρικα και πρωτη φορα θα κανω γλικο κουταλιου αλλα ελπιζω να βγει καλο γτ η πιτα που εκανα πετυχε και μου ζητανε κ αλλα....πολυ ευκολη η συνταγη σου και σιγουρα θα τη χρησιμοποιησω...ευχαριστω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φτιάξτο και θα με θυμηθείς! Ασε αν θέλεις το όνομά σου για να ξέρουμε σε ποιόν μιλάμε...γιατί κυκλοφορούν και κάτι τέρατα με πολλά ψευδώνυμα....(χρήζουν ψυχιατρικής παρακολούθησης βεβαίως...τι να κάνουμε...όπου φάει την πετριά του ο καθένας...χαχαχαα!!) και δεν μου αρέσει να μιλάμε ανώνυμα...αποφεύγουμε τα μπερδέματα έτσι!

    Αλήθεια ποιά πιτούλα έκανες???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αλήθεια, σύκο τέτοιο καιρό που βρήκες???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Νομίζω ότι σας έσβησα κάποιο σχόλιο κατά λάθος, ζητώ συγγνώμη. Παρακαλώ τη φίλη μας (δεν κατάλαβα ούτε ποιά ήταν) από τη βιασύνη, να μου ξαναγράψει κάτι που με ρώταγε. Νομίζω ότι είπε πως της κόλλησε το γλυκό ή κάτι τέτοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ξεκιναω να το φτιαξω πρωτη φορα επιχειρω συκο γλυκο ...για να δουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Τώρα το ξεκίνησα εύχομαι να βγει θεϊκό αλλά έχω κάπου στα 90 σύκα τι κάνω με τις αναλογίες Κ μάλλον θα χρειαστώ 2 κατσαρόλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατά την ταπεινή μου άποψη είναι από τα πιο "αρχοντικά" γλυκά κουταλιού. Είναι πολλά τα κομμάτια οπότε σωστά σκεφτήκατε να το μοιράσετε, θα είναι πιο διαχειρίσιμο σε 2 κατσαρόλες. Το αμυγδαλάκι αν θέλετε το καβουρδίζετε πρώτα. Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!