Τρίτη, 5 Ιουλίου 2011

Κλαφουτί με κεράσια

Και συνεχίζουμε με τα κεράσια....

Είχαν μείνει μερικά στο ψυγείο και δεν τα έτρωγε κανένας...το ρίξανε στα ροδάκινα αυτές τις μέρες....

Σκεφτόμουν τι να τα κάνω και έπεσα σε μία συνταγή από το umami, εύκολη και γρήγορη.

Οπότε φύγαμε για κλαφουτί, το οποίο παρεπιπτόντως γίνεται με ότι φρούτο μας κατεβάσει η γκλάβα, απλά το κλασσικό είναι το γαλλικό κλαφουτί με τα κεράσια....το παραδοσιακό ας πούμε!

Υλικά

800-900 γρ. κεράσια απύρηνα
5 μέτρια αβγά (μου φάνηκαν πολλά για να πω την αλήθεια)
250 ml γάλα φρέσκο
8 κ. σ. ζάχαρη κρυσταλλική
6 κ. σ. αλεύρι γ. ο. χ. (μη βάλετε φαρινάπ, το έπαιξα έξυπνη και σχεδόν την πάτησα...)
80 γρ. μαργαρίνη λιωμένη
2 βανίλιες
άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος για τάρτες, φαρδύ και αρκετά βαθύ. Απλώνουμε στον πάτο τα κεράσια.

Σε ένα μπολ σπάμε τα αβγά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σαν ομελέτα, μέχρι το μείγμα ν' αφρατέψει και ν' αφρίσει. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το αλεύρι μέσα από σουρωτήρι, για να μη σβολιάσει, τις βανίλιες, και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.

Προσθέτουμε το γάλα και το μισό βούτυρο λιωμένο και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στα κεράσια, σκορπάμε επάνω το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνουμε στο φούρνο για 40-45 λεπτά, μέχρι να δούμε το γλυκό να ξανθαίνει και να έχει φουσκώσει σαν σουφλέ.



Το βγάζουμε από το φούρνο και το ραντίζουμε με ζάχαρη-άχνη. Το κλαφουτί σερβίρεται χλιαρό. 
Εκανα το λάθος να πω δεν πειράζει...βάλε φαρινάπ και 2 κουταλιές για όλες τις χρήσεις...αλλά φούσκωσε υπερβολικά, κρέμασε στο πλάι και ευτυχώς ψήθηκε ψιλοκρεμασμένο και δεν μου έκανε και το φούρνο χάλια...οπότε βάλτε αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Δεν γίνεται ζύμη, αλλά ένας πολύ αραιός χυλός, οπότε μη φοβηθείτε αν δείτε ότι είναι έτσι.

Καλή σας απόλαυση!

7 σχόλια:

  1. από τα λάθη μας μαθαίνουμε, ωραίο φαίνεται πάντως και παίρνω μεριδούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κλαφουτί δεν το έχω ακούσει..
    Μου φαίνεται εύκολο.. να το προσπαθήσω, ομολογώ πως με τα χρόνια τεμπελιάζω!
    Την αγάπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΕΙΑ ΣΟΥ!!! ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΓΛΥΚΟ!!!
    ΠΑΝΤΩΣ ΟΙ ΦΩΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΕΣ...ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι τόσο ωραίο τούτο το γλυκό και πάντα βγαίνει επιτυχημένο με τα καλοκαιρινά τα φρούτα!
    Μπράβο Εφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι όμορφο που είναι! Και εύκολο και νόστιμο. Το αντιγράφω να το φτιάξω με άλλο φρούτο, σιγά μη ξεκουκουτσιάζω κεράσια, η τεμπέλα:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πεντανόστιμο είναι ! Το γλυκάκι αυτό το φτιάχνω κι εγώ με κεράσακια ...μπορείς αν θέλεις να μειώσεις τα αυγά και να βάλεις 3 και βγαίνει μούρλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το πρώτο πρώτο γλυκό που έφτιαξε κάποτε η κόρη μου.... Το βλέπαμε φουσκωτούλι και μας άρεσε... Αλλά έπεσε μόλις το βγάλαμε. Μήπως είχε βάλει φαρίνα; Δεν θυμάμαι. Πάντως τρώγεται ευχάριστα.... και ασταμάτητα...
    Μπράβο Έφη και για το τιπ του αλεύρου!!!
    Φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!