Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Κεφίρ ... το θαυματουργό!

Ενα κόλλημα το έχω με το κεφίρ από παλιά ...το πρωτοείδα σε μία παλιά αγαπημένη (ΤΟΤΕ) σελίδα και μου είχε κερδίσει το ενδιαφέρον γιατί από τη φύση του ακούγεται υγιεινό προϊόν. Ελα όμως που δεν είχε τύχει μέχρι πρόσφατα να βρω από κανέναν! Πριν 2 μήνες όμως μία καλή κυρία είχε την ευγένεια να μας προσφέρει λίγο και έκτοτε το καλλιεργούμε και με κάτι κολπάκια έχω τουμπάρει και τα πιτσιρίκια και το τρώνε (με λίγο γλυκό του κουταλιού ή με ειδικές συμφωνίες....αλλά που θα πάει ...θα τα κόψουμε και αυτά!).

Διαβάστε τα παρακάτω που δεν είναι δικά μου αλλά τα βρήκα σε φιλικό ιστολόγιο και τα θεωρώ πολύ σωστά και πολύ ενδιαφέροντα και αν τελικά κάποιος θέλει, μπορείτε να με υπολογίζετε!

Να επισημάνω ότι εγώ το κρατάω εκτός ψυγείου γιατί έχουμε καθημερινή κατανάλωση στο σπίτι μας και μάλιστα στην αρχή το είχα σε μικρό βάζο και όταν το έβαλα σε μεγαλύτερο με τους ήδη υπάρχοντες σπόρους, αβγάτισε και σαν παραγωγή αλλά πολλαπλασιάστηκαν και οι σπόροι και έτσι ήδη έδωσα σε μία αγαπημένη μπλογκοφίλη.

Βιβίκα, μη σκούζεις δεν σε ξέχασα....θα σου φέρω!

Η αγαπημένη μπλογκοφίλη όμως είχε πολλά τρεχάματα και το ξέχασε στο ψυγείο για πάνω από μία εβδομάδα και όταν τη ρώτησα τι απέγινε μου είπε ότι είχε αναπτυχθεί αργά-αργά στο ψυγείο της, οπότε το έβγαλε, το σούρωσε, του έκανε το μπανάκι του και το ξανάβαλε στο καθαρό πλέον βαζάκι του. Αρα όποιος δεν έχει τακτική κατανάλωση μπορεί να το βάζει στο ψυγείο και απλά να περιμένει, αλλά καλοκαίρι είναι, ένα γιαουρτάκι όλοι δεν το τρώμε??? 

Από εδώ και κάτω όλο το ποστ είναι από το φιλικό ιστολόγιο εκτός των φωτογραφιών που προσπάθησα να είναι αρκετά κατατοπιστικές ώστε να σας βοηθήσουν σε περίπτωση μπερδέματος, αν και δεν είναι τίποτα τελικά. Μην το φοβηθείτε. 


To κεφίρ είναι ένα σύνθετο συμβιωτικό μίγμα μικροοργανισμών που οι γηγενείς λαοί των χωρών του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής καταναλώνουν πολλούς αιώνες τώρα. Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν συνεχώς τους μηχανισμούς που δίνουν στο κεφίρ, το ιστορικό αυτό γαλακτοκομικό ποτό τις υγιεινές ιδιότητές του.

Το κεφίρ απολαμβάνουν από καιρό όσοι ακολουθούν υγιεινή διατροφή. Το κεφίρ είναι ένα θρεπτικό ρόφημα προβιοτικό επειδή περιέχει ευεργετικά βακτηρίδια, ζύμες, μέταλλα και αμινοξέα που βοηθούν τον οργανισμό του ανθρώπου στις λειτουργίες θεραπείας και συντήρησης. Οι πλήρεις πρωτεϊνες του κεφίρ, αφομοιώνονται καλύτερα από το γιαούρτι και χρησιμοποιούνται ευκολότερα στο σώμα. Τα αμινοξέα του είναι γνωστά για τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος.

Η προέλευση του κεφίρ επισημανεται στα καυκάσια βουνά, πολλούς αιώνες πριν, όπου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο για τα οφέλη στην υγεία. Το κεφίρ έχει παραμείνει ένα αγαπημένο ποτό στον Πόντο, στη Ρωσία, σε πολλά μέρη της Ευρώπης, τη Μέση Ανατολή και τα τελευταία χρόνια στην Αμερική.

Το 1908, ο Metchnikov έγραψε στο βιβλίο του, "η επέκταση της ζωής" ότι το μυστικό στη μακροζωία που βρήκε στα ρωσικά βουνά του Καυκάσου ήταν το κεφίρ που οι άνθρωποι έκαναν και έτρωγαν. Οι χωρικοί των καυκάσιων βουνών μας έδωσαν το γιαούρτι και το κεφίρ (προϊόν οξυγαλακτικής ζύμωσης). Η ιστορία του κεφίρ είναι αιώνες παλαιά. Είναι ευρέως γνωστό στην Ανατολική Ευρώπη και στην περιοχή του Πόντου. Οι άνθρωποι στον Καύκασο, πίνουν κεφίρ αντί νερού και τρώνε πυκνωμένο κεφίρ αντί επιδορπίου. Δεν έχουν τις γνωστές εκφυλιστικές αρρώστιες της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας και η υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής τους ξεπερνά τα 110 χρόνια.

Ο καθηγητής Δρ Kanschlikow αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στην έρευνα του κεφίρ παρατηρώντας τη θεραπευτική του επίδραση σε πολλές αρρώστιες. Συμβάλει στη διαδικασία ανάρρωσης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν υποκατάστατο του γάλακτος των μητέρων. Το κεφίρ δεν είναι φάρμακο αλλά μια ειδική παραδοσιακή τροφή. Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί σαν ξυνή κρέμα σε σάλτσες και σαλάτες. Το κεφίρ θεωρείται θρεπτικό ποτό κατάλληλο για να συμπεριληφθεί και σε ειδικές διατροφές και στη θεραπεία γαστρεντερικών διαταραχών.

Όπως το γιαούρτι, το κεφίρ βασίζεται στο γάλα. Η διαδικασία για να γίνει το κεφίρ περιλαμβάνει τη ζύμωση του γάλακτος με τους "σπόρους" του κεφίρ. Οι "σπόροι" του κεφίρ είναι μια μάζα των βακτηριδίων, ζύμης και πολυσακχαρίτη. Η μικροβιολογία των σπόρων του κεφίρ είναι πολύ σύνθετη. Ο πολυσακχαρίτης που περιέχει η μάζα των σπόρων του κεφίρ έχει αποδειχθεί ότι είναι μοναδικός και του έχει δοθεί το όνομα kefiran.

Στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, το κεφίρ αποτελεί 70% του συνολικού ποσού ζυμωμένου γάλακτος που καταναλώνεται, χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία και σανατόρια για ποικίλους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολικών διαταραχών, της αθηροσκλήρωσης, και των αλλεργικών παθήσεων. Έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη και για τη θεραπεία της φυματίωσης, της ανώμαλης αύξησης κυττάρων, των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης, των γαστροεντερικών και μεταβολικών ασθενειών, της υπέρτασης, των ισχαιμικών καρδιακών παθήσεων και της αλλεργίας. Είναι επίσης ευρέως γνωστό στη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Αυστρία, τη Βραζιλία, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Το κεφίρ αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό, καθαρίζει τα έντερα, παρέχει ευεργετικά βακτηρίδια, ζύμες, βιταμίνες, ανόργανα άλατα και πλήρεις πρωτεϊνες. Είναι πλήρως ισορροπημένη τροφή και συμβάλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Αναφέρεται ότι η κανονική χρήση του κεφίρ μπορεί να βοηθήσει, να ανακουφίσει όλες τις εντερικές διαταραχές, να προωθήσει την κίνηση των εντέρων, να δημιουργήσει ένα υγιέστατο χωνευτικό σύστημα απαλλαγμένο από τη δυσκοιλιότητα. Από τις καλύτερες προβιοτικές και αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρά σε ολόκληρο το σώμα και βοηθά στη διατήρηση ενός ισορροπημένου εσωτερικού οικοσυστήματος για τη βέλτιστη υγεία και μακροζωία. Συνιστάται ιδιαίτερα σε μωρά, εγκύους και ηλικιωμένους.

Οι ευεργετικές ζύμες και τα φιλικά βακτηρίδια του κεφίρ καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος της λακτόζης του γάλακτος. Έτσι είναι ιδανικό για να καταναλώνεται και από άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Προσφέρει αφθονία ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, για την σωστή αύξηση των κυττάρων, τη συντήρηση του σώματος και την άφθονη ενέργεια. Το κεφίρ είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12, Β1 και C. Άριστη πηγή βιοτίνης που βοηθά την αφομοίωση των άλλων βιταμινών Β από το σώμα.

Περιέχει φυσικά τέσσερα γένη και 11 είδη προβιοτικών (φιλικών βακτηριδίων):

LACTOBACILLI:
Lb. brevis, Lb.cellobiosus, Lb. kefir, Lb.kefiranofaciens, Lb.casei ssp. rhamnosus και ssp.alactosus, Lb.casei Lb helveticus
ssp. lactis, Lb deldruevkii ssp. lactis and ssp. bulgaricus Lb.lactis, Lb acidophilus

STREPTOCOCCI/LACTOCOCCI:
Lc.lactis ssp.lactis and ssp. cremoris and Var. diacetylactis, Lc salivarius ssp. thermophilus, Enterococcus durans, Leuconostoc
cremoris, L.mesenteroides

YEASTS:
Kluyveromyces lactis
K.bulgaricus
K. fragilis / marxianus
Candida kefir
C pseudotropicalis
Saccharomyces ssp. Torulopsis holmii (torulla ssp.)

ACETOBACTER:
Acetobacters aceti
A. Rasens

Σύμφωνα με όλες τις έρευνες το κεφίρ έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες όπως :

- Βελτιώνει καταστάσεις όπως η αναιμία

- Βοηθά σε ασθένειες του πεπτικού συστήματος, χρόνιες εντερίτιδες, ασθένειες νεφρών και συκωτιού

- Έχει διουρητικές ιδιότητες

- Υποβοηθά την ανάρρωση από διάφορες αρρώστιες και γενικά επιδρά ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό

- Είναι ένα άριστο διαιτητικό προϊόν με πολύ χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες.

- Αποτελεί ιδανικό προϊόν με υψηλή διατροφική αξία για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό και τα σπορ

- Με συχνή χρήση υποβοηθά την καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρωσης και της υπέρτασης.

- Είναι εξαιρετική τροφή για έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που θηλάζουν, για την Τρίτη ηλικία και για τα άτομα με προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα.

- Βοηθά στην επαναφορά του εσωτερικού οικοσυστήματος μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.


Πώς καλλιεργείτε το κεφίρ - Παρασκευή κεφίρ
Εδώ παραθέτω και τους δύο τρόπους που μοιάζουν πολύ μεταξύ τους που βρήκα από τις πηγές μου :

1ος τρόπος

Βάλτε 50 γραμμάρια από τους κόκκους του κεφίρ σε ένα καθαρό βάζο.
Προσθέστε 1/2 λίτρο γάλα κατά προτίμηση αγελαδινό πλήρες , όχι γεμάτο ως πάνω και κλείστε καλά το καπάκι (αεροστεγώς). Αναλογία κεφίρ γάλακτος 1:10.
Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου 24 ώρες. Αν το θέλετε ποιο αραιό αφήστε το 12 ώρες. Πάντα μακριά απο το άμεσο ηλιακό φώς.
Περάστε το από πλαστικό σουρωτήρι(όχι μεταλλικό). Αυτό που θα περάσει είναι το πόσιμο κεφίρ, ότι μείνει είναι οι δραστικοί κεφιρόκοκκοι τους οποίους θα.χρησιμοποιείτε συνεχεία για να καλλιεργήσετε και άλλες φορές.
Ξεβγάλτε καλά το βάζο, ξεβγάλτε καλά τους κόκκους όπως είναι μέσα στο πλαστικό σουρωτήρι, με φρέσκο γάλα (εάν δεν μπορούμε τότε με κρύο νερό προσέχοντας να στραγγίσει καλά) και...
επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία παρασκευής από την αρχή.
Καθώς συνεχίζεται η καλλιέργεια ο αριθμός των κόκκων αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται (η αύξηση αυτή γίνεται πιο γρήγορα σε όχι παχύ γάλα). Τότε η το αφήνετε (το επιπλέον) οπότε με την ίδια ποσότητα γάλατος θα γίνει πιο πυκνό η το απομακρύνετε η δίνετε αυτό που περισσεύει σε άλλον για καλλιέργεια.
Καλλιεργώντας το κεφίρ μπορείτε να κανονίζετε την γεύση και την σύσταση (πυκνότητα). Αν το θέλετε γλυκύτερο και αραιότερο (αφήστε το λιγότερο χρόνο) για πυκνότερο (αφήστε περισσότερους κόκκους κεφίρ). Οι κόκκοι πρέπει να καλύπτονται από το γάλα.


2ος τρόπος

Βάλτε 2-3 κυβικά εκατοστά από τους κόκκους του κεφίρ σε ένα καθαρό βάζο. Προσθέστε 1 λίτρο γάλα, όχι γεμάτο ως πάνω και κλείστε καλά το καπάκι (αεροστεγώς). Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου 24 ώρες. Αν το θέλετε ποιο αραιό (υπακτικό) αφήστε το 12 ώρες. Σε περίπτωση διάρροιας να μείνει περισσότερο από 24 ώρες. Στο τέλος αυτού του διαστήματος το γάλα θα γίνει πιο πυκνό. Περάστε το από σουρωτήρι. Αυτό που θα περάσει είναι το πόσιμο κεφίρ, ότι μείνει είναι οι δραστικοί κεφιρόκοκκοι τους οποίους θα χρησιμοποιείτε συνεχεία για να καλλιεργήσετε και άλλες φορές. Ξεβγάλτε το καλά το βάζο, ξεβγάλτε καλά τους κόκκους όπως είναι μέσα στο σουρωτήρι με μπόλικο κρύο νερό, αφού στραγγίσει πολύ καλά επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία από την αρχή. Καθώς συνεχίζεται η καλλιέργεια ο αριθμός των κόκκων αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται (η αύξηση αυτή γίνεται πιο γρήγορα σε όχι παχύ γάλα). Τότε η το αφήνετε (το επιπλέον) οπότε με την ίδια ποσότητα γάλατος θα γίνει πιο πυκνό η το απομακρύνετε η δίνετε αυτό που περισσεύει σε άλλον για καλλιέργεια. Καλλιεργώντας το κεφίρ μπορείτε να κανονίζετε την γεύση και την σύσταση (πυκνότητα). Αν το θέλετε γλυκύτερο και αραιότερο Αφήστε το λιγότερο χρόνο η αντιθέτως αφήστε περισσότερους κόκκους κεφίρ. Οι κόκκοι πρέπει να καλύπτονται από το γάλα. όταν πρόκειται να μην το καλλιεργήσετε για λίγες μέρες βάζετε τους κόκκους σε μικρό δοχείο με γάλα στο ψυγείο. Οι κόκκοι διατηρούν την ζωτικότητα τους για 10-15 μέρες το πολύ. Όταν θελήσετε πάλι να το καλλιεργήσετε, σουρώστε το και πετάξτε το γάλα που ήταν μέσα, αφού το ξεπλύνετε καλά βάλτε το με νέο γάλα. (Πηγή:http://anadraci.blogspot.com/2006/09/blog-post.html)


Το κεφίρ πίνεται ακόμα και αν γίνει γιαούρτι. Ως `γιαούρτι` μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ξυνή κρέμα σε σαλάτες. Ανάλογα με την ποσότητα της αποικίας βακτηριδίων, γίνεται και η ζύμωση.. οπότε το κάθε βράδυ ή το κάθε δυο βράδια είναι σχετικό. Αν η ποσότητα βακτηριδίων που έχουμε είναι μικρή ή αν η ποσότητα του γάλατος μεγάλη, θα αργήσει να γίνει η ζύμωση.

Επίσης αν το περιβάλλον είναι κρύο (πχ το έχουμε στο ψυγείο) επίσης καθυστερεί η ζύμωση. Σε θερμό περιβάλλον επιταχύνεται η ζύμωση. Άρα καταναλώνουμε το γάλα ανάλογα με το πότε έχει γίνει - κι ανάλογα με το πόσο ξυνό ή το πόσο πηχτό θα θέλαμε να γίνει.

Το κεφίρ ως αποικία βακτηριδίων δεν είναι καθόλου ευαίσθητη.. ίσα ίσα.. αντέχει στις κακουχίες!!!!
Μπορεί να επιζήσει και μετά από εβδομάδες στο ψυγείο αρκεί να είναι μέσα σε γάλα ή και σε νερό. Σε τέτοια περίπτωση που το έχουμε ξεχάσει ακόμα και μήνες, δεν θεωρούμε ότι είναι για πέταμα. Του δίνουμε εντατικές φροντίδες θεραπείας - συχνές αλλαγές μικρής ποσότητας γάλατος σε θερμό περιβάλλον για περίπου μια βδομάδα.. και τότε βλέπουμε αν το κεφίρ μας έχει επιζήσει ή όχι. Στο τέλος της βδομάδας θα πρέπει να μας δίνει το ρόφημα κεφίρ που συνηθίζαμε να πίνουμε.

Κατά τα άλλα .. όπως σε κάθε αλλαγή γάλατος.. πρέπει να ξεπλένουμε το κεφίρ και το βάζο.

Οι πληροφορίες αυτές, έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστούν οδηγίες γιατρού.

Συνταγές με κεφίρ θα βρείτε εδώ : http://milk-kefir.blogspot.com/

Πηγές : kefir.gr, milk-kefir.blogspot.comΗ Κική από τη Mικρή κουζίνα βιντεοσκόπησε ακριβώς την διαδικασία παρασκευής του την οποιία μπορείτε να δείτω στο μπλογκ της σε σχετικά βιντεάκια. Πιστεύω ότι τα δύο αυτά βιντεάκια λύνουν όλες τις απορίες που μπορεί να προκύψουν.

37 σχόλια:

 1. Μπράβο Εφάκι, υπέροχο το αρθρο σου!!! όταν πρωτοδιάβασα πριν απο 7χρόνια περίπου και εγώ στην ΤΟΤΕ αγαπημένη ιντερνετοσελίδα - αυτή ήταν και η πρωτη μου επαφή με το κεφιρ- έμεινα αφωνη !! βεβαια δεν επιχείρησα ποτέ να κάνω και εγώ κεφίρ γιατί δεν ξέρω αν θα μπορούσα να το πιώ!! θα δούμε όμως, το μοτό μου είναι τώρα πια, ΠΟΤΕ ΜΗ ΛΕΣ ΠΟΤΕ!!!

  σε φιλώ πολύ πολύ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ομολογώ! Ομολογώ! Εγώ είμαι αυτή που το άφησε στο ψυγείο! Δεν το ξέχασα όμως κατά λάθος! Το έβαλα επίτηδες επειδή θα έφευγα και το φύλαξα εκεί, γιατί κάπου είχα διαβάσει ότι διατηρείται και εκεί. Ασε που εμείς δεν το καταναλώνουμε τόσο γρήγορα. Τώρα πάλι είναι για 3η μέρα στο ψυγείο και είναι ήδη έτοιμο για καταναλωση. Θα σας γράψω και τη δική μου εμπειρία με αυτό αργότερα! Ευχαριστώ Έφη για το κεφιράκι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μπράβο για το κείμενο, μπράβο για τη συνταγή!
  Λατρεύω το κεφίρ,έχει αντικαταστήσει το βουτυρόγαλα για τα καλά στο ψυγείο μας. Δεν σκέφτηκα μέχρι τώρα να το φτιάξω αλλά και ο χρόνος τώρα δεν ξέρω αν θα μου το επιτρέψει. Θα καταχωρήσω τη συνταγή σου για κεφίρ, και θα την έχω στα υπόψη μου για το μέλλον.
  Επέτρεψε στα παιδάκια σου να το πίνουν με τον αγαπημένο τους φρέσκο χυμό. Εγώ αναμιγνύω στο μπλέντερ κεφίρ με μούρα/φράουλες/βατόμουρα και 1 κουταλάκι μέλι ή ζάχαρη καστανή και είναι το ρόφημα του πρωινού,ό,τι πρέπει για ξεκίνημα της μέρας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πολύ χρήσιμη η ανάρτηση σου Έφη μου, εγώ όπως σου είχα πει νόμιζα πως είναι σαν ξινόγαλο. Πραγματικά θαυματουργό το κεφίρ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. αααααααααααααααααααααααααα......
  σκούζω....
  μάλιστα...σκούζω...
  θέλω το pet μουυυυυυυυυυ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. to kefir pou agorazoume p.x. ths mevgal einai kalo;lena.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Το κεφίρ του εμπορίου δεν περιλαμβάνει το μύκητα, είναι μόνο το αποτέλεσμα του μύκητα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σου Έφη ! Όταν λες "δεν περιλαμβάνει το μύκητα" σημαίνει ότι δεν έχει κάποια ευεργετική ιδιότητα ; Ή ότι λόγο έλλειψης του μύκητα δεν μπορείς να το καλλιεργήσεις; Ευχαριστώ !

   Διαγραφή
  2. Καλησπέρα σας! Η φίλη Μικρή κουζίνα έχει κάνει κεφίρ από μπουκάλι κεφίρ του εμπορίου τελικά και μπορείτε να συμβουλευτείτε το Νο. 5 στο παρακάτω λινκ για να δείτε λεπτομέρειες! Από ότι φαίνεται για να φτιάξουμε το μύκητα αρκούν και τα ίχνη ακόμα (με λίγη υπομονή από μέρους μας βεβαίως) http://mikrikouzina.blogspot.gr/2013/02/blog-post_17.html

   Διαγραφή
 8. Εγώ Έφη καλλιεργούσα κεφίρ πριν από πολλά χρόνια, αλλά κάποια στιγμή βαρέθηκα και το παράτησα. Θέλει κι αυτό βλέπεις την φροντίδα του.
  Ίσως να σου ζητήσω που ξέρεις;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Μαράκι όποτε θέλεις να μου πεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. To είχα διαβάσει κι εγώ στην παλιά αγαπημένη σελίδα :)
  Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ μου.... βέβαια ποτέ δεν είναι αργά
  Πολλά φιλιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. S'efharistoume Efoula gia to poly hrisimo arthro:)Dystyhws den xerw kanena pou na kalliergei, opote pros to paron tha perioristw s'afto pou poulane sta super market:( Kali sou mera,XO

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα.Με τα γραφόμενα σου με έπεισες όμως...θα ψάξω να βρω και θα εφαρμόσω τις συμβουλές σου.
  Φυσικά να περιμένεις αναδημοσίευση.Καλό Π-Σ-Κ και φιλια στο λόχο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Καλησπέρα!!
  Θέλω να σε ευχαριστήσω για όλη τη δουλειά που έχεις κάνει και για τις πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το κεφίρ!
  Πριν λίγες μέρες μου έφερε κεφίρ μια φίλη μου αλλά αντιμετοπίζω δυσκολίες.. θα ήθελα πολύ τη συμβουλή σου γιατί φοβάμαι ότι κάνω κάτι λάθος και αντί να μου πολλαπλασιαστεί μου λιγοστεύει... ή χρησιμοποιώ λάθος σουρωτήρι, ή όταν το πλένω πετάω κατά λάθος και κεφίρ...
  μήπως μπορείς να με βοηθήσεις για το πώς θα καταφέρω να το πλύνω χωρίς να πετάξω το πολύτιμο κεφίρ?
  Ήδη η ποσότητα που έχω είναι πολύ μικρή και φοβάμαι ότι αν συνεχίσω έτσι θα το χάσω στο τέλος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Akalikoukou, πρέπει να είναι πολύ λεπτό το σουρωτήρι για να μην σου φεύγει, το πιο λεπτό που μπορείς να βρεις και μεγαλούτσικο (όχι σαν αυτό που σουρώνουμε ρόφημα με βότανα), εγώ χρησιμοποιώ αρκετά μεγάλο στο οποίο περνάω και την ψαρόσουπα...για να καταλάβεις..

  Επίσης, όσο κατάφερες να σώσεις, αν το βάλεις σε μεγαλύτερη γυάλα και του προσθέσεις το ανάλογο γάλα θα καταφέρεις έτσι κι αλλιώς να το πολλαπλασιάσεις. Πρόσεξε το σουρωτήρι..Ελπίζω να σε βοήθησα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Το σουρωτήρι που έχω είναι με μικρές τρυπούλες.
  Εκείνο που με μπερδεύει είναι το εξής. Το κεφίρ, αρχικά το είχα μέσα σε νερό (άλλη συνταγή θα την γράψω παρακάτω)
  Οι κόκκοι κεφίρ είχαν ένα χρώμα σαν διαφανές άσπρο.
  Όταν το έβαλα στο γάλα, έμεινε ένα πράγμα(στο σουρωτήρι) άσπρο σαν γιαούρτι σε κομπαλάκια (δεν ξέρω πώς αλλιώς να το περιγράψω)
  Το σούρωσα όσο μπορούσα για να βρω τους ημιδιαφανους κόκκους και φοβάμαι ότι πέταξα αρκετό κεφίρ τελικά...
  Και η ερώτησή μου είναι η εξής.
  Το κεφίρ μοιάζει με γιαούρτι???

  Η άλλη συνταγή που ξέρω είναι η εξής:

  Κόβεις ένα πορτοκάλι σε φέτες (μαζί με το φλούδι του) και το βάζεις σε μία κανάτα, μαζί με το κεφίρ, τέσσερα σύκα ξερά και νερό.
  Όταν τα σύκα ανέβουν στην επιφάνεια το κεφίρ είναι έτοιμο.
  Αφαιρείς τα σύκα και το πορτοκάλι και το πίνεις.
  Σουρώνεις το κεφίρ με το γνωστό τρόπο και το συντηρείς σε γυάλινο μπολ με καθαρό νερό.
  Θέλει κάθε μέρα περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού μαύρη ζάχαρη.

  Δεν ξέρω αν η αλλαγή στο χρώμα οφείλεται στη μαύρη ζάχαρη και το νερό, εκεί είναι όμως που μπερδεύτηκα όταν το έφτιαξα με γάλα.
  Θα το κρατήσω όλο αυτό το άσπρο πράγμα (δεν ξέρω πώς αλλιώς να το περιγράψω!)

  Αλήθεια, οι κόκκοι του κεφίρ, πόσο μικροί είναι? Οι τρύπες στο σουρωτήρι που έχω είναι λίγο μεγαλύτερες από τα μικρά σουρωτήρια που έχουμε για το τσάι.

  Και πάλι ευχαριστώ για τη βοήθειά σας!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Αkaliakoukou, κοίταξε...
  Αυτό που λέμε σπόρος κεφίρ...ο μύκητας δηλαδή...είναι ένα πράγμα σαν ψίχα μουλιασμένου ψωμιού. Νομίζω ότι είναι ο πιο κοντινός χαρακτηρισμός που μπορώ να βρω...παίζοντας με το κουτάλι για να το σουρώσουμε το προιον που μας δίνει αυτό καταλήγει σαν μαδημένη και μουλιασμένη ψίχα από ψωμί.
  Οπότε όπως καταλαβαίνεις θα πρέπει να έχεις το ανάλογο σουρωτηράκι, σκέψου το σαν σίτα, οκ?

  Πρόσεξες στη φωτό το δικό μου που μέσα στο βάζο είναι σαν να έχει κόψει το γιαούρτι??? Οταν είναι σε αυτή τη φάση θα το σουρώνεις, θα το πλένεις και θα το ταϊζεις με γάλα ξανά. Εγώ μόνο αυτή την εκδοχή ξέρω, αλλά θα έχω υπόψη και τη δική σου...κάποια στιγμή θα πειραματιστώ. Αυτό που μένει από τη δική μου διαδικασία είναι καθαρό, αγνό γιαούρτι με όλα τα οφέλη του βέβαια.
  Πρόσεξε και κάτι ακόμα, δεν το ξεπλένεις για να βρεις όπως λες τους κόκκους, το ξεπλένεις για να μην μείνουν υπολείμματα από το γιαούρτι που έγινε, να είναι καθαρός ο μύκητας. Σε αυτή τη φάση πρόσεχε και στην τελική μέχρι να πάρεις το κολάι βάζε κάτω από το σουρωτήρι σου ένα μεγάλο σκεύος για να το προλαβαίνεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Ναι αυτός είναι ο καλύτερος χαρακτηρισμός!
  Σαν ψίχα μουλιασμένου ψωμιού!
  Στο στάδιο που είδα στις εικόνες ακριβώς εκεί φτάνω, και το σουρώνω.
  Όμως αυτό που είναι σαν γιαούρτι ανακατεύεται με το κεφίρ και μένουν στο σουρωτήρι και άσπρα υπολείματα.
  Βασικά δεν περνάει από το σουρωτήρι το γάλα, ίσως γιατί μου πήζει πολύ. Έχω την εντύπωση ότι το κεφίρ που χάνεται το έφουμε φάει και το έχουμε χωνέψει(ελπίζω να μην πάθουμε τίποτα...)

  Θα προσπαθήσω την επόμενη φορά να τηρήσω κατά γράμμα τις συμβουλές σου, αν και πολύ φοβάμαι ότι μου έχουν απομείνει ελάχιστοι κόκκοι κεφίρ... ελπίζω να αρκούν για να πολλαπλασιαστεί!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Ψάχνοντας στο ίντερνετ βρήκα κάποια βιντεάκια που αφορούσαν το πώς ξεχωρίζουμε το κεφίρ με το σουρωτήρι.
  Διαπίστωσα ότι δεν κάνω κάτι λάθος!
  Απλώς η ποσότητα του κεφίρ και το μέγεθός του, όπως τα έδωσαν στη φίλη μου και σε μένα, είναι πάρα πολύ μικρή. (μιλάμε ότι ήταν μετά βίας κάτι λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού. Οι σπόροι τόσο μικροί που φοβόμουν ότι θα περάσουν μέσα από τις τρυπούλες από το σουρωτήρι. Τις πρώτες λοιπόν φορές για να μη χάσω την ελάχιστη ποσότητα που είχα, δεν το ξέπλενα πολύ, και το ξαναέβαζα σε καθαρό γάλα μαζί με τα υπολείματα. (ήταν αδύνατον να ψαρέψω τους κόκκους οι οποίοι ήταν λίγο μεγαλύτεροι από το κεφάλι της καρφίτσας. Ίσως η μόνη απόδειξη ότι υπήρχε κεφίρ ήταν το αποτέλεσμα στο βάζο (ακριβώς το ίδιο με τις φωτογραφίες παραπάνω) καθώς επίσης και η γεύση και η μυρωδιά.
  Σήμερα με μεγάλη μου χαρά είδα αφού έπλυνα καλά το κεφίρ, ότι οι κόκκοι, ελάχιστοι μεν, αλλά έχουν μεγαλώσει λίγο σε μέγεθος!
  Το καλλιεργώ καθημερινά και το πίνω πολύ ευχάριστα! Ελπίζω ότι θα πολλαπλασιαστεί, είμαι αισιόδοξη τώρα που βεβαιώθηκα ότι δεν κάνω κάτι λάθος. Και επειδή σκέφτηκα ότι είναι πιθανόν και κάποιος άλλος να έχει το ίδιο πρόβλημα με μένα, σκέφτηκα να αφήσω το σχόλιό μου εδώ και να σας ενημερώσω αν έχω καλά νέα σε κάποιο χρονικό διάστημα πάλι, πχ σε ένα μήνα (εφόσον συνεχίζω να το καλλιεργώ καθημερινά!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Καλημέρα, είχα πριν από χρόνια κεφίρ και το διατήρησα για πάνω από χρόνο.Δεν θυμάμαι τί ακριβώς συνέβει και το έχασα.Θέλω να βρω και πάλι μήπως ξέρεις από πού θα το αγοράσω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Τζίνα καλημέρα!

  Δεν ξέρω αν πωλείται και ποιός και ίσως πόσο, εμένα από χέρι σε χέρι μου το έδωσαν και έτσι κάνω. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να το βρεις...εγώ έχω! Αλλά κάπως θα πρέπει να συντονιστούμε γιατί από ότι είδα είσαι μακριούτσικα. Στείλε μου αν θες μύνημα ή μπες στο fb (Efi Kontoula) να συνεννοηθούμε, οκ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Τα νέα μου από το κεφίρ!
  Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα το καλλιεργούσα συστηματικά κάθε μέρα. Δεν είχε αλλάξει όμως τίποτα στο μέγεθος του. Ήταν ακριβώς η ίδια μικρή ποσότητα που είχα!
  Μέχρι που χρειάστηκε να λείψω για μία εβδομάδα.
  Το έβαλα λοιπόν σε ένα γυάλινο μπολ με νερό και του πρόσθεσα ένα κουταλάκι του γλυκού μαύρη ζάχαρη.
  Ζήτησα από τη μητέρα μου να του προσθέτει κάθε μέρα ένα κουταλάκι μαύρη ζάχαρη και λίγο φρέσκο νεράκι. Το σκέπασα με λίγο χαρτί κουζίνας γιατί η φίλη μου που μου το είχε δώσει μου είχε πει ότι πρέπει να αναπνέει.
  Όταν επέστρεψα δεν πίστευα στα μάτια μου.
  Έχει σχεδόν τριπλασιαστεί!!!!
  Ενώ με το γάλα η ποσότητά του παρέμενε η ίδια, μέσα σε 6 μέρες με αυτόν τον τρόπο (νερό και μαύρη ζάχαρη) τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά!!!
  Θα συνεχίσω έτσι μέχρι να φτάσει σε μια επιθυμητή ποσότητα, γιατί θέλω να δώσω και σε φίλες μου!

  Γιατί όμως εμένα με το γάλα δεν πολλαπλασιάζεται???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Μπορει κανεις να μου πει που θα βρω σπορους κεφιρ?
  ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
  email afidnea@windowslive.com
  afidnos@yahoo.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Καλή χρονιά :) Υποψιάζομαι ότι η φίλη μας akaliakoukou έχει... λάθος κεφίρ! Το υποψιάζομαι επειδή είπε πως οι κόκκοι της αρχικά ήταν διάφανοι. Ενισχύθηκε η υποψία μου όταν είπε ότι της μεγάλωσε με νερό και ζάχαρη και όχι με γάλα! Νομίζω πως η akaliakoukou έχει... water kefir κι όχι milk kefir. Αναρωτιέμαι βέβαια το πού το βρήκε, μιας και το δικό μου το... εισήγαγα από το e-bay καθώς δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα. Μ' αυτό φτιάχνεις ανθρακούχα αναψυκτικά (προσθέτεις χυμούς ή φρούτα σ' αυτό που σουρώνεις) και το χρησιμοποιείς ως εξής: Μία κουταλιά κεφίρ, μία κούπα μεταλλικό νερό (όχι βρύσης γιατί έχει χλώριο) και μία κουταλιά ζάχαρη (βιολογική ακόμη καλύτερα). Δηλαδή, όσες κουταλιές κεφίρ, τόσο νερό και τόση ζάχαρη. Ανάλογα με το... κιούπι σου. (όλα τα σκεύη πλαστικά. Δηλαδή κουτάλι, σουρωτήρι κ.λπ., αλλά βάζα και μπουκάλια γυάλινα και κατά προτίμηση απ' αυτά που σφραγίζουν αεροστεγώς με λαστιχάκι). Στο ίντερνετ ψάξ'το σαν water kefir και θα βρεις χρυσές πληροφορίες γι' αυτό. Αρκεί να είσαι σίγουρη ότι έχω δίκιο. Αν μοιάζει με κουνουπίδι (μετά το ξέπλυμα) είναι milk. Αν είναι διάφανοι κρύσταλλοι, είναι water. :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Χαρίζω σπόρους κεφίρ. Βρίσκομαι στην Αττική. Όποιος/α ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει στο anti.loukoumaki@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Χαρίζω σπόρους κεφίρ. Βρίσκομαι στην Αττική. Το παλιό μου mail:anti.loukoumaki@gmail.com είναι πλέον άκυρο. ΝΕΟ MAIL:loudarou_antonia@yahoo.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Εγω παλι θελω να το χρησιμοποιησω για πειραμα μικροσκοπιου στο σχολειο μου. Ειναι δανικο νομιζω! Ευχαριστω to blog για την ενημερωση και τον-την ανωνυμο-η για την προσφορα! θα επικοινωνησω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Ευχαριστουμε για την ενημερωση! και για την προσφορα του-της ανωνυμου-ης! Δειτε κι αυτο, το καπως εκπαιδευτικο απο το εργαστηριακο κεντρο φυσικων επιστημων μαγνησιας--> http://ekfe.mag.sch.gr/biology/index.php/projectmen/37-mikroviatrofimacat/75-kefirart

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Αχ τώρα είδα την απάντηση... Το κεφίρ που είχα μου το είχε φέρει μια φίλη μου από τη Γαλλία. Της το έδωσε ο δάσκαλός της ο οποίος δεν πίνει γάλα!!! Και,ναι, ήταν water kefir!! Τώρα πια δεν το έχω, έχω όμως από χτες χάρη σε μια άλλη φίλη μου milk kefir! Άντε στην υγειά μας!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Σας χαιρετώ. Πολύ κατατοπιστικα όσα γραφετε για το κεφιρ. Ψάχνω εδώ και λίγο καιρό για σπόρους κεφιρ. Ειναι κανείς από Πατρα η την γύρω περιοχή που έχει περίσσευμα και μπορεί να δώσει; Σας ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. γεια σας. εχω αφησει το κεφιρ μου μεσα στο γαλα για 1 μηνα περιπου, και σημερα που ανοιξα το βαζο με λυπη μου ανακαλυψα οτι υπηρχαν σκουληκια ζωντανα και νεκρα. Το χρωμα του είναι ακομη ασπρο και δεν μυριζει. το επλυνα παρα πολυ καλα και το ξαναβαλα σε γαλα. αλλα ειμαι ιδιέταιρα επιφυλακτικη αν θα πρεπει να το ξαναχρησιμοποιήσω ή να το πετάξω. οποιαδήποτε συμβουλή ειναι καλοδεχούμενη, ευχαριστώ πολύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα.
   Το κεφίρ δεν είναι δυνατόν να βγάλει σκουλήκια, προφανώς έχει αναπτυχθεί ο μύκητας, συμβουλέψου τις εικόνες που υπάρχουν παντού μέσα στο γκουγκλ για να δεις αν μοιάζει αυτό που βρήκες. Λογικά ο μύκητας είναι και μάλιστα για να τον βλέπεις έτσι έχει μεγαλώσει.

   Θα το ξανασουρώσεις και αλλες δύο φορές μάλλον το γάλα του και μετά θα αρχίσεις να το χρησιμοποιείς γιατί μάλλον από την πολυκαιρία και λόγω ζέστης θα είναι θεόπικρο.

   Δες εδώ πως είναι ο μύκητας :

   http://karamelaa.wordpress.com/2013/02/27/%CF%84%CE%BF-%CE%B8%CE%B1%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%BF-%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B9%CF%81/

   http://mikrikouzina.blogspot.gr/2011/09/blog-post_30.html

   Ελπίζω να σε βοήθησα, ότι άλλο θες ρώτα με πάλι.

   Διαγραφή
 31. γεια σας και απο εμενα,θα ηθελα να φτιαξω και εγω κεφιρ και θα ηθελα να ρωτησω κατι επιδει εχω προβειο γαλα παραγωγης μου το γαλα χρειαζετε βρασιμο πρωτα η οπως ειναι το φτιαχνουμε.ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Παιδια εχω περισευμα σπορων κεφιρ,και βρισκομαι στον ασπροπυργο αττικης οποιος ενδιαφερετε ας εποικηνωνηση μαζι μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Παιδιά εγώ προσπαθώ να φτιάξω κεφιρ νε 3 σποράκια κεφιρ που μου δώσανε. Για να μην τα χάνω το σουρωνω σε τούλι.Τωρα έχω περίπου 1 κουταλάκι,κεφιρ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!