Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012

Ρεβύθια σούπα



Ο καιρός κρύωσε για τα καλά και από ότι λένε θα μας πάει και χειρότερα από την Κυριακή...βοήθειά μας λοιπόν και τι καλύτερο από ένα ζεστό χειμωνιάτικο πιάτο αχνιστής σουπίτσας και μάλιστα όσπριου ...έτσι να αρχίσουμε να συμμορφωνόμαστε και λίγο μετά τις κραιπάλες...

Το τι μούτρα θα κάνει ο μεγάλος μου γιος (με τα μικρά προς το παρόν δεν έχω πρόβλημα) ούτε που θέλω να το σκέφτομαι....χαχααχα!! Θα αρχίσω το κύρηγμα περί σωστής διατροφής....και ελπίζω να βαρεθεί να με ακούει και να φάει ένα πιάτο....(παλιό κλασικό παραδοσιακό κόλπο μαμάδων για να φάνε τα δύστροπα στο φαγητό βλαστάρια τους...χαχαχααχ). Ψέμματα λέω τώρα, γενικά τρώει σωστά....απλά με μερικά φαγάκια έχουμε ένα "θεματάκι".....

Υλικά

500 γρ. ρεβύθια αποφλοιωμένα (τα προτιμώ από τα άλλα γιατί χυλώνουν πιο ωραία)
1 κ. σ. σόδα μαγειρική

2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
2 φύλλα δάφνης
αλάτι και πιπέρι
μπόλικο κύμινο
1 κλαδάκι δενδρολίβανο
1 φλ. ελαιόλαδο (και κάτι ακόμα στο τέλος του μαγειρέματος)
χυμός 3 λεμονιών (αν δεν σας αρέσει τόσο λεμονάτο, μειώνετε κατά βούληση)


Εκτέλεση

Μουλιάζω τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ και το πρωί τα στραγγίζω, τα ξεπλένω και τα αφήνω χωρίς νερό με 1 κουτάλι σόδα για καμιά ώρα.  Κατόπιν τα ξεπλένω σε πολλά νερά πολύ καλά και τα βάζω να βράσουν.

Στην κατσαρόλα ρίχνω τα ρεβύθια, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο (άλλοι το βάζουν ολόκληρο και μετά το αφαιρούν, εγώ το θέλω μέσα στη σούπα), τη δάφνη, το κύμινο, το δενδρολίβανο, αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο. Αφήνω να βράσουν με μπόλικο νεράκι για 1 ώρα σε χύτρα (δεν το ρισκάρω με τα όσπρια, χρησιμοποιώ τη χύτρα για να είμαι ήσυχη ότι θα βράσουν σίγουρα καλά) και μετά αποσύρω από τη φωτιά και τσεκάρω. Αν είμαι εντάξει, που γενικά είμαι σε αυτό το χρόνο, συμπληρώνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το μάτι (στα όσπρια μας αρέσει μπόλικο) και το χυμό λεμονιού.

Αν θέλω σερβίρω με κρουτανάκι. Είμαστε έτοιμοι!


Καλή μας όρεξη!

15 σχόλια:

  1. Καλημέρα!Ωραίο πιάτο και νόστιμο!Θα δοκιμάσω σίγουρα τη δική σου εκδοχή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Έφη μου!!!Πολύ ωραίο πιάτο και για τέτοιες μέρες,κρύες..Αν και εδώ στο σπίτι δεν τα αγαπούν τα ρεβύθια,τα είχα κάνει όμως την προηγούμενη εβδομάδα και τους τα ταϊσα..χιιχιχχιχι!!!Γειά στα χέρια σου!!!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λατρεύω τα όσπρια περισσότερο και από κρέας! Τα ρεβύθια είναι νομίζω τα αγαπημένα μου! Νόστιμη και αρωματική σουπίτσα, παρέα με σπιτικό ψωμάκι είναι σούπερ γεύμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα! Λατρεύουμε τα ρεβύθια! εμείς ενίοτε τα κάνουμε με ντομάτα αντί για λεμόνι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για σου ΕΦΗ μάνα...ρεβύθια ε;;; ότι πρέπει για τις κρύες μέρες του χειμώνα και εδώ Κρητη σήμερα τελειως χειμωνιατικο τοπιο...με κρύο και φουρτουνιασμένη θάλασσα.....τα ροβυθακια που λές εγω αν μου περισέψουν τα κάνω ροβυθόριζο με κρουτόν απο πάνω η με ντομάτα στον φούρνο ..που είναι μια αλλη εκδοχή..των ροβυθιών..!!!!φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. λατρευω ρεβυθια!την επομενη φορα θα τους βαλω δεντρολιβανο,μεχρι τωρα με δυοσμο και σκορδακι τα εκανα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κι εμείς ρεβυθάκια είχαμε χθες... πεντανόστιμο και θρεπτικότατο πιάτο!!!

    Την καλησπέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ρεβύθι το πιο αγαπημένο μου απο τα όσπρια και η σούπα απο τα πιο αγαπημένα μου φαγητά! Σλουρπ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ό,τι πρέπει για το κρύο!Τέλεια σουπίτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. αχ βρε μάνα του λόχου μου άνοιξες την όρεξη και λατρεύω τα ροβίθια...που έλεγε κι η γιαγιά μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μας καλομαθαίνεις με τα χειμωνιάτικα χουχουλιάρικα φαγάκια!!!
    Τα βάζω στο πρόγραμμα κι εγώ!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Με το κρύο που έχει Εφάκι μου είναι ο,τι καλύτερο το φαγάκι σου!!!! Τέλειοοοο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν εχω κανει ποτε ρεβυθια χωρις ντοματα, αλλα πρεπει να δοκιμασω οπωσδηποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τα στραγγιζω τα ξεπλενω και τα αφηνω χωρις νερό μ ενα κουταλι σοδα. ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ?? Χωρις νερο αλλα να ειναι μαζι με ενα κουταλι σοδα? Δηλαδη η σοδα πασπαλιζεται απο πανω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και καλή χρονιά να έχετε!
      Γίνεται μια χαρά, όπως είναι υγρά τα ρεβυθάκια η σόδα πασπαλίζεται από πάνω, τα ανακατεύουμε λιγουλάκι να πάει παντού και τα αφήνουμε στην ησυχία τους καμιά ωρίτσα. Δεν διευκρίνισα ότι τα ανακατεύουμε ίσως, για αυτό και η απορία, το θεώρησα φυσικό, συγγνώμη για την παράλειψη.

      Διαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!