Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2012

Γίγαντες πλακί



Κάποιες υποχρεώσεις μεταξύ αυτών -κάποιοι το ξέρετε ήδη- ήταν και οι βασιλόπιτες του σχολείου μας....με κράτησαν λίγο μακριά από το μπλογκ, συν ένα ταξιδάκι -σφαίρα- στην πατριδούλα μου...παιδιά τι κρύο ήταν αυτό...εδώ στην Αθήνα είμαστε βασιλιάδες....άλλο τίποτα δεν λέω...
΄
Πάμε στα δικά μας...τα όσπρια προσπαθώ με διάφορους τρόπους να τα εντάσσω πάντα στο πρόγραμμα μας το εβδομαδιαίο και μάλιστα όχι μία φορά...μέχρι στιγμής τα όποια..κόλπα πιάνουν...

Φαγάκι νόστιμο που το τιμούμε συχνά λοιπόν!

Υλικά

500 γρ. γίγαντες μουλιασμένοι για 24 ώρες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 μάτσο μαιντανός ψιλοκομμένος
3 σκελίδες σκόρδο
2 κλωνάρια σέλερυ σε μικρά κομμάτια
3 καρότα σε ροδελες
1 συσκευασία κονκασέ ντομάτας και 1 κ. σ. πελτές
1 φλ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Μουλιάζω για 24 ώρες τους γίγαντες και πετάω το νερό.

Την άλλη μέρα, αφού τους βράσω μόνους τους για κανένα 20 λεπτο και τους ξαφρίσω καλά,  τους σουρώνω και τους ξαναβάζω στην χύτρα, ρίχνω το λάδι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα, το σέλερυ και τους γίγαντες να σωταριστούν, προσθέτω την ντομάτα και τον πελτέ και συμπληρώνω νερό να τους σκεπάσει και παραπάνω. Υπολογίζω το νεράκι ώστε όταν τελειώσω με το ίδιο το υγρό τους να μπουν για τελείωμα στο φούρνο.

Βράζω για 45 λεπτά και αποσύρω από τη φωτιά. Μεταφέρω με μία κουτάλα το φαγάκι στο ταψί μου και ψήνω στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά σε αερόθερμο φούρνο, τσεκάροντάς το να μελώσει η σαλτσούλα του.

Καλή μας  όρεξη και καλή εβδομάδα να έχουμε!




10 σχόλια:

  1. Σε ευχαριστώ που μου θύμισες ένα αγαπημένο, εξαιρετικό φαγάκι!
    Είναι και της εποχής!
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπημενο φαγητο, μ αρεσουν παρα πολυ οι γιγαντες, αλλα δεν κανω συχνα γιατι δεν αρεσουν στον αγαπημενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απαπα! Το λατρεύω και μου βάζεις ιδέες για να το κάνω σύντομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου βάζεις ιδέες και για τον δικό μου λόχο, έχω και καιρό να τους φτιάξω!
    Ευτυχώς είναι από τα όσπρια που δεν μου κάνουν καθόλου μούτρα!
    Καλή βδομάδα Εφάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραίο φαγητό που το έχουμε ξεχάσει λίγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φανταστικοί γίγαντες...τους έκανα και εγώ την προηγούμενη εβδομάδα και θα τους ανεβάσω,αυτήν την εβδομάδα!!!Πολύ μου αρέσουν!Γειά στα χέρια σου Έφη μου!Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραίο φαγάκι, άμα δε το προσθέσεις από δίπλα και ένα ωραίο κομμάτι τυρί φέτα, που εμένα μου αρέσει να το λιώνω με το πιρούνι μέσα στο πιάτο, ΤΕΛΕΙΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. επιτέλους μάνα μου...
    ξεροσταλιάσαμε τόσες μέρες μ' εκείνα τα σοκολατάκια...
    ευτυχώς που είχες φτιάξει μπόλικα και μας κράτησαν...
    φιλί και καλή εβδομάδα...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωχ να μη το δει ο καλός μου γιατί έχω πολύ καιρό να φτιάξω και θα το θυμηθεί και θα γρινιάζει! Πολύ καλό τα φαγάκι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κλασσική νοστιμιά Έφη μου!!! Λατρεύω τους γίγαντες και μάλιστα πλακί και καλά που μου τους θύμισες!!! Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!