Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012

Τσάτνεϋ λεμόνι

 

 
Ενας γνωστός στο fb μου είπε ότι του θυμίζει ρεβυθόσουπα...Στην πραγματικότητα έχει υλικά της....χιχιιχιχι!!!

 
 
Το σκαλωματάκι μου με τα λεμονένια γενικώς το ξέρετε, έτσι?
 
Το σημερινό απλά ...δεν υπάρχει!!!   

Υπάρχει δηλαδή αλλιώς πως θα το έφτιαχνα? αχχααχαχχα! Πηγή προέλευσης 101 Cookbooks.

Είναι τόσο έντονο, τόσο λεμονένιο, τόσο τέλειο!  Προς το παρόν θα είναι το αγαπημένο μου μέχρι να βρω άλλο που να το αντικαταστήσει επάξια! Αυτή την στιγμή το θεωρώ 10άρι!
 
 
 
Το ωραίο με αυτό το τσάτνεϋ είναι ότι δεν ανακατεύουμε τεντζερέδια και τα συναφή, πάμε από το φούρνο στο μούλτι και τελειώσαμε!
 


 
 
 
Υλικά
 
 
3 λεμόνια βιολογικά
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
60 ml ελαιόλαδο
1 κ.σ. μέλι
χονδρό αλάτι
πιπέρια διάφορα
δενδρολίβανο
λίγοι σπόροι κόλιανδρου (προαιρετικά, εγώ έβαλα)
 
 
Εκτέλεση
 
 
Κόβουμε τις άκρες των λεμονιών αρκετά μέχρι να βλέπουμε σάρκα.
 
Από τα λεμόνια κρατάμε μισό (να είναι ζουμερά) για το χυμό του. Τα άλλα τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες και ότι χυμό βγάλουν κατά το κόψιμο τον κρατάμε σε ένα μπωλ.
 
Στο μπωλ αυτό ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα πιπέρια  και το δενδρολίβανο και ανακατεύουμε τις φέτες του λεμονιού.
 
Αραδιάζουμε τις φέτες σε αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά περίπου. Προσέχουμε να μην μας αρπάξουν, τις θέλουμε ψημένες αλλά ζουμερές και μαλακές. Εγώ "έχασα" μερικά ...στο δρόμο.....καψαλίστηκαν οι άκρες και τα πέταξα...




 
Μέσα στο μπωλ εν τω μεταξύ ρίχνουμε το κρεμμύδι, το χονδρό αλάτι, το μέλι, το χυμό του μισού λεμονιού και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
 
Οταν βγουν οι φέτες, τις βάζουμε στο μπλέντερ με ότι υπάρχει στο μπωλ.




 
Αλέθουμε τα υλικά αλλά φροντίζουμε να μην τα πολτοποιήσουμε τελείως, να αφήσουμε μικρά κομματάκια για να είναι πιο ωραίο και στην υφή και στη γεύση.




 
Δοκιμάζουμε και παίζουμε αν μας φανεί λίγο πικρό μέχρι να το φέρουμε στα μέτρα μας.  Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο λάδι ή λίγο μέλι ανάλογα πως θα μας φανεί. Εγώ δεν το πείραξα γιατί μου άρεσε, νομίζω έχει να κάνει με τα λεμόνια. Επίσης πιστεύω ότι σήκωνε λίγο κρεμμυδάκι ακόμα.
 
Η δοσολογία αυτή μου έβγαλε 1 1/2 φλυτζάνι τσάτνεϋ.
  
 
Προσέχουμε το κρεμμύδι να μην είναι κόκκινο γιατί είναι έντονο και στη γεύση και στην εμφάνιση. Διαλέγουμε ξανθό κρεμμυδάκι.

 
Μπορούμε να προσθέσουμε ψημένο σκόρδο, είναι γλυκό και του πάει.
 
Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε καυτερή πιπερίτσα.
 
Είναι πολύ πιο δυνατό από τα λεμόνια τουρσί αλλά το λάτρεψα κυριολεκτικά.
 
Πάει παντού, όπου πάει το λεμόνι, θαλασσινά, ρυζότο, κρεατικά, σαλάτες, όπου μπορούμε να φανταστούμε. Επίσης πολύ ενδιαφέρον πάντρεμα κάνει με χωριάτικο ψωμί και κατσικίσιο τυρί όπως το είδα στην πηγή του.



Λαζάνια με τσάτνεϋ - Με την προσθήκη μισής λιωμένης σκελίδας σκόρδου, τριμμένης παρμεζάνας και πιπερίτσας καυτερής που έχει εξαφανιστεί κάπου... Και λίγο σωταρισμένο κοτοπουλάκι δεν θα το χάλαγε αλλά δεν είχα, δοκιμή ήταν!


 
 Φτιάξτε το! Πιστεύω ότι θα σας αρέσει!
 
 
 
Καλό Σαββατοκύριακο και καλό φθινόπωρο από αύριο!

14 σχόλια:

  1. ΚΑΛΟ!
    Καλό ΣΚ και καλό μήνα να έχετε από αύριο :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα και σε σένα Πηνελόπη! Καλό φθινόπωρο!

      Διαγραφή
  2. Κάτσε να βγουν λεμόνια κι εδώ είμαι θα το δοκιμάσω!!
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα έχουν ακόμα κάτι τελευταία και μπόρεσα να το κάνω! Καλό φθινόπωρο Ξανθή μου!

      Διαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή θα τη δοκιμάσω, λατρεύω τα λεμόνια!
    Φιλιά!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν τα λατρεύεις νομίζω ότι θα γίνει και δικό σου αγαπημένο αυτό! Καλό μήνα!

      Διαγραφή
  4. Μμμμμ! Πολύ λεμονάτη συνταγή και νομίζω ότι θα την υιοθετήσω Έφη μου! Να είσαι καλά!!
    Επίσης καλό ΣΚ και καλό φθινόπωρο να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κικίτσα, να την φτιάξεις! Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  5. Φαίνεται νόστιμο. Λεμόνι συνταγή είδα για πρώτη φορά έχει διαφορετική εμφάνιση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ben limon seviyorum ve sürekli tarifleri arıyor. Bu chutney mükemmel! İyi hafta!

      Διαγραφή
  6. εννοείται ότι θα δοκιμαστεί πάραυτα!!
    καλό μήνα και καλό φθινόπωρο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ενδιαφέρον! Τα λεμονάτα είναι αγαπημένα!
    Καλό μήνα και καλό φθινόπωρο να έχουμε:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι, αυτό είναι πολυυυυυυυύ καλό για λεμονάτο! Δοκίμασέ το και θα καταλάβεις τι εννοώ! Καλή εβδομάδα, καλό μήνα και καλό φθινόπωρο να έχουμε! Φιλιά!

      Διαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!