Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Καρπούζι γλυκό κουταλιού





Καλημέρα σας!    Καλή εβδομάδα!


Ας αρχίσουμε με γλυκιά αναρτησούλα μπας και είναι γλυκός και ο μήνας μας!
Καρπουζάκι δεν είχα κάνει ποτέ γλυκό του κουταλιού....κάθε χρόνο έλεγα άντε του χρόνου...και έμενε συνέχεια.... ε, ήρθε λοιπόν η ώρα του!
Δεν το έφτιαξα με ασβέστη όπως βλέπουμε γύρω-τριγύρω. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι το καρπουζάκι μας να είναι χονδρόφλουδο και για να γίνει ωραίο το γλυκό μας θα πρέπει να είναι κομμένο σε χοντρούτσικα κομμάτια. Αν κόψουμε ψιλές φετούλες "καίγονται" με  το βράσιμο και δεν έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Υλικά


1 κιλό καθαρισμένο καρπούζι (μόνο το άσπρο μέρος)
1 κιλό ζάχαρη
χυμός από 3 λεμόνια

χυμός 1/2 λεμονιού
1 βανίλια (*)



Εκτέλεση


Καθαρίζουμε το καρπούζι και κρατάμε μόνο το άσπρο μέρος του. Κόβουμε σε χονδρά κομμάτια και αφήνουμε για 2 ώρες σε μία λεκάνη με το χυμό των 3 λεμονιών. Βάζουμε βάρος για να παραμείνουν μέσα στο νερό.





Στραγγίζουμε καλά και βάζουμε με τη ζάχαρη σε κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη χωρίς νερό και μόλις λιώσει η ζάχαρη υπολογίζουμε γύρω στα 15-20 λεπτά βράσιμο, ξαφρίζοντας ενδιάμεσα.

Κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε να σταθεί μέχρι την άλλη μέρα. Το βάζουμε να ξαναπάρει μία βράση και στο τελείωμά του προσθέτουμε το χυμό μισού λεμονιού και τη βανίλια.

(*) Νομιζω ότι θα του πήγαινε και η αρμπαρόριζα, όταν ξαναφτιάξω θα του βάλω αρμπαρόριζα.


Συνταγούλα της Αργυρούς.



* Ασχετο αλλά να το πούμε και από εδώ, όποιος θέλει να φτιάξει μελιτζανάκι ας αρχίσει να το ψάχνει τώρα στη λαϊκή αγορά, είναι ο καιρός του!



Καλή απόλαυση και καλή εβδομάδα να έχουμε!

29 σχόλια:

  1. Καλή εβδομάδα Έφη μου και καλό μήνα, να είναι έτσι γλυκός όπως η συνταγή σου! Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω φτιάξει γλυκό καρπούζι, μόνο φάει, ευκαιρία να δοκιμάσω! Συμφωνώ με την αρμπαρόριζα, θα πρέπει να του πηγαίνει. Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή εβδομάδα Ελεάννα! Δοκίμασέ το, ωραίο γλυκάκι είναι, βάλε αρμπαρόριζα αν έχεις!

      Διαγραφή
  2. Kαλημέρα, καλή εβδομάδα και Καλό μήνα Έφη μου!
    Ούτε εγώ το έχω φτιάξει ποτέ αυτό το γλυκάκι. Μου βάζεις ιδέες...

    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το, αρκεί να είναι χοντρόφλουδο το καρπούζι. Καλή εβδομάδα! Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Καλή εβδομάδα ,καλό μήνα, καρπούζι γλυκό που μ αρέσει και πολύ δεν έχω φτιάξει ποτέ ,αφού δεν έχει και ασβέστη θα το φτιάξω σίγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά μου φαίνεται ότι δεν χρειάζεται καθόλου ο ασβέστης! Τι να πω? Εμένα μια χαρά μου βγήκε έτσι! Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  4. Τρελαίνομαι για γλυκό καρπούζι, από τα πολύ αγαπημένα μου!!
    Καλή βδομάδα Εφάκι, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα πάλι δεν με συγκλόνισε αλλά μια χαρά γλυκάκι έγινε...χαχαχαχαχαχ....Κόπιασε να σε κεράσω! Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Κι εγώ στην αναβολή το πάω, μήπως να στείλεις λίγο κι από εδώ; Ερώτηση, ο ασβέστης που χρησιμεύει και που τον βρίσκεις; Είναι απαραίτητος για το αποτέλεσμα; Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπου πάρει το μάτι σου οικοδομή πήγαινε και πάρε κατατρεγμένο ύφος στους εργάτες και ζήτα λίγο..μη φανταστείς καμιά ποσότητα....μιλάμε για κουταλιές...αλλιώς σε καμία μάντρα με υλικά οικοδομών. Εχω label για το ασβεστόνερο, δες το Φωτεινή μου. Επίσης οι Συνταγές καρδιάς έχουν καρπουζάκι με ασβέστη, μπορείς να το δεις και στα κορίτσια. Καλό μήνα!!!

      Διαγραφή
  6. Πολύ κυκλοφοράει στο διαδίκτυο το καρπουζογλυκό και ήρθες εσύ να με αποτελειώσεις.

    Καλέ κυρία μάνα ... που βρίσκουμε ασβέστη ? Παίρνουμε σβάρνα τις οικοδομές ???

    Επειδή δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά φαίνεται άκρως λιμπιστικό, μπορείς σε παρακαλώ να μου στείλεις ενα βαζάκι για δοκιμή ???

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω, ναι κυρά Conna, παίρνουμε σβάρνα τις οικοδομές και τσουρνεύουμε λιγουλάκι..χεχεχεχε! Να σου στείλω καρντιά μου,γιατί όχι? Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Καλό μήνα Έφη μου και μακάρι να είναι γλυκός και όχι ξινός (για τους γνωστούς λόγους στη χώρα μας).
    Τέλειο το καρπουζογλυκό σου... μήπως κανένα ντελίβερυ προς τα δω;;;;;; Τί λες;;;;
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα Κική μου αλλά πολύ αμφιβάλλω για την πορεια της χώρας......
      Να σου στείλω μετά χαράς! Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. τέλειο το γλυκάκι σου από τα αγαπημένα μου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλή εβδομάδα Τόνια! Χαίρομαι που σου άρεσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ακουστά το έχω, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ...
    Φαίνεται πολύ νόστιμο, γεια στα χεράκια σου!

    Να έχεις καλή εβδομάδα και...μάνα κουράγιοοοοοο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολ Μαίρη! Καλή εβδομάδα και σε σένα! Κουράγιο!! Μαγική λέξη!! Προσπαθώ!!! :)))

      Διαγραφή
  11. Χρόνια είχα να το δω αυτό το γλυκό, που το συνήθιζε η γιαγιά μου. Και επειδή απαιτούσε όντως ασβέστη, ούτε και που το σκεφτόμουν ποτέ να το μπω στον κόπο, γιατί άντε τώρα να τρέχεις να βρεις ασβέστη Έφη μου...
    Μου αρέσει ο τρόπος με τα λεμόνια και θα τον κρατήσω για του χρόνου μάλλον.
    Πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη εμένα μου πέτυχε χωρίς ασβέστη. Οπότε θα το καθιερώσω έτσι. Λιγότερη βαβούρα και ατσαλιά στην κουζίνα - καλό είναι! Ασβέστη ευτυχώς ο αδερφούλης μου είχε γεμίσει ένα μπουκάλι κοκα-κολας (φτου..κακιά λέξη είπα) και έχω να πορεύομαι.ακόμα κι αν ξεραθεί του βάζεις λίγο νεράκι και μαλακώνει και είναι έτοιμος.

      Τα λεμονάκια συστήνω να τα δοκιμάσετε όλοι, εύκολα και αξέχαστα! Δυνατή γεύση! Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  12. Έφη, και εγώ το γλυκό καρπούζι με ασβέστη το ξέρω. Όμως και χωρίς την βοήθειά του, το δικό σου γλυκό έγινε ωραιότατο και "κρατάει", από ότι φαίνεται στην φωτογραφία. Καλοφάγωτο.
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρατάει ναι, χωρίς ασβέστη, δοκίμασέ το! Σε ευχαριστώ! Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  13. κοριτσια καλησπερα και εγω με τον αςβεστη το φτιαχνω το καρπουζι ριχνω και λιγα γαριφαλα μεσα και του δινει αρωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Καλή ιδέα! Αν ξανακάνω κι αλλη δόση θα το έχω υπόψη, μας αρέσουν τα κανελογαρύφαλλα!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  14. Δεν έχω φτιάξει ποτέ αλλά η μητέρα μου μας το έφτιαχνε παλιά!Τέλειο Εφούλα έρχομαι για κέρασμα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μμμμμμ! Το ανταλάσσω με Ο,ΤΙ θες! χαχα! Πεθαίνω για γλυκό καρπούζι! Αν έγινε και χωρίς ασβέστη, ακόμα καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δοκιμάστε και με καρφάκια γαρύφαλλου! Τα έβαζε η γιαγιά μου και το έκανε πιο σκούρο πορτοκαλί χρώμα συν ότι η γεύση ήταν πολύ καλύτερη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Επίσης πολύ ωραίο αν βάλουμε προς το τέλος και ένα ξυλαράκι
    κανέλας το δοκίμασα και δίνει και πιο ωραίο χρώμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!