Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012

Δαμάσκηνο γλυκό του κουταλιού

 
 
 
 
Δαμάσκηνο γλυκό του κουταλιού!!! Ποιός μπορεί να του αντισταθεί? Εγώ σίγουρα όχι! 
 
Πέρσυ το έκανα με τη συνταγή της Κικίτσας μας και έγινε καταπληκτικό!  Φωτογραφία από το παλιό δεν σας βάζω για να μη λιποθυμήσετε, τόσο χάλια ήταν από το κινητό το παλιό...χχαχαχχαχαχαχ!!
 
 
Φέτος βρήκα μία συνταγή σχεδόν ολόιδια σε site της Αιτωλοακαρνανίας (ποιός ξέρει, μπορεί να συμβουλευτηκαν και αυτοί την Μικρή μας κουζίνα) και απλά είχε κανέλα σαν επιπλέον μυρωδικούλι. Τέλειο και πέρσυ, τέλειο και φέτος! Ακολούθησα αυτή την οδό φέτος λόγω του αγαπημένου μου κανελόξυλου! Ουσιαστικά όμως μπορείτε να φτιάξετε το γλυκάκι με τις οδηγίες της Κικής!
 
 
 
 
Υλικά 
 
 
 
1 κιλό δαμάσκηνο απύρηνο (δεν το ξεφλουδίζω)
700 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 1/2 κρασοπότηρο νερό
1-2 ξύλα κανέλας
 
1 κ. σ. χυμός λεμονιού
ασπρισμένα αμύγδαλα (κατά βούληση)
 
 
 
Εκτέλεση
 
 
Ξεκουκουτσιάζουμε τα δαμάσκηνα με προσοχή με ένα καλαμάκι για σουβλάκια ή με ταβανόπροκα (πιο καλή δουλειά γίνεται με την πρόκα).
 
Βάζουμε σε κατσαρόλα τα δαμάσκηνα με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε όλο το βράδυ να κατεβάσουν τα υγρά τους. Το πρωί ανάβουμε το μάτι, προσθέτουμε το νερό και την κανέλα και τα βράζουμε για 15 λεπτά χωρίς να ανακατέψουμε, μόνο ξαφρίζουμε καλά.
 
Κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε το γλυκό να ηρεμήσει.
 
Την άλλη μέρα το βάζουμε πάλι στη φωτιά να πάρει μία βράση για 5  λεπτά (μετράμε από την ώρα του βρασμού), ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τα ασπρισμένα αμύγδαλα.
 
 
Αποσύρουμε και  γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα. 
 
 
 
 
 
Καλή απόλαυση και μία γλυκιά και όμορφη εβδομάδα να έχουμε!

Επισήμως πια καλή σχολική χρονιά σε όλους!!!! Ολα καλά να πάνε!!!

17 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Έφη μου!
    Νομίζω ότι το συγκεκριμένο γλυκάκι δεν έχει τύχει να το δοκιμάσω ποτέ! Φαίνεται πολύ αξιόλογο και η προσθήκη κανέλας και αμυγδάλου το κάνει ακόμα πιο ζηλευτό!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περιμένω το βαζάκι μου και παρακαλώ να είναι γεμάτο ως επάνω!
    Απίθανο σου έγινε!!!!!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μου...
    Πολύ νόστιμο και δελεαστικό φαίνεται!
    Το σιροπάκι του όμορφο μωβ χρώμα έχει και τα αμύγδαλά του με τρελαίνουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αχ και νάμουνα κοντά!
    πολύ μου αρέσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απίθανο σου έγινε Έφη μου ...κι εγώ έκανα προχθές, αλλά το άσπρο το δαμάσκηνο, το πραούστι και θα σας το δείξω τις επόμενες μέρες...
    Καλοφάγωτο και γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μόνο που το βλέπω μου τρέχουν τα σάλια, φαίνεται φοβερό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έφη, ούτε και εγώ μπορώ να αντισταθώ στο γλυκό δαμάσκηνο. Είναι από τα ωραία γλυκά του κουταλιού. Το φτιάχνω εδώ και χρόνια, με καρύδι αντί του αμυγδάλου. Τα ξεφλουδίζω επίσης, γιατί κάποιες φορές, τυχαίνει το φλούδι τους να είναι χονδρούτσικο. Καλοφάγωτο και του χρόνου.
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έφτιαξα το γλυκό και έβαλα 2 ξυλάκια κανέλας... Δεν το δοκίμασα ακόμα, αλλά η μαμά μου που το δοκίμασε το χαρακτήρισε κάπως "βαρύ" λόγω της κανέλας.. Μπορώ να κάνω κάτι τώρα για να μην είναι τόσο έντονη η κανέλα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Η κανέλα είναι υλικό που το χρησιμοποιώ προσωπικά πολύ γιατί μου αρέσει. Αλλοι την αντέχουν και άλλοι όχι. Ισως αν έκανες λίγο σιροπάκι επιπλέον και το πρόσθετες μέσα στην κατσαρόλα με το γλυκό σου να "ίσιωνε" λίγο αλλά θα σου μείνει πολύ σιρόπι μετά. Μπορείς βέβαια να το φυλάξεις για παγωτά, κρέμες και γενικά γλυκάκια ή να το βάλεις σε κέηκ.

      Διαγραφή
  9. Ευχαριστώ για την απάντησή σας. καλά ναι..Το σιρόπι δεν θα πάει χαμένο.. Σκέφτηκα το εξής να μου πείτε κι εσείς πως σας φαίνεται η ιδέα... Να πάρω λίγο σιρόπι από το γλυκό να το ζεστάνω και να ρίξω μέσα βανίλια σκόνη. Να λιώσει η βανίλια και να το ξαναρίξω μέσα. Κι έτσι να σπάσει λίγο η κανέλα... Η να μην το επιχειρήσω;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Νομίζω ότι έτσι θα γίνει ακόμα πιο βαρύ και πιο μπερδεμένο το σιρόπι. Εγώ δεν θα το έκανα. :)

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα :)Λοιπόν... Δοκίμασα χθες και τελικά εμένα μου άρεσε...Καμία σχέση με έντονη κανέλα.. Οπότε δεν υπάρχει θέμα!! Αχ! αυτές οι μαμάδες, πάντα υπερβολικές.. Σε ευχαριστώ πάντως για την βοήθεια!! :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. το γλυκο εγινε τελειο ελπιζω να τελειωσει πριν το βαλω στα
    βαζα γιατι ολοι περιμενουν να φανε.

    Γιουλα απο ΛΑΜΙΑ


    18/9/2013

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. βάλτε μαζί με την κανέλλα σε ένα τουλπάνι όμως και λίγα γαρυφαλλάκια και τότε να δείτε πως θα ξετρελαθείτε!!!!
    α και οπωσδήποτε ένα με δύο κλωναράκια αμπαρόριζας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. θα το δοκιμασω αυριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!