Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Χταπόδι ξιδάτο



Σαρακοστιανό έδεσμα πεντανόστιμο, εύκολο  και απίθανος ουζομεζές!

Είναι από τις λίγες πια περιπτώσεις στις οποίες χρησιμοποιώ τη χύτρα ταχύτητας για να βράσει καλά και γρήγορα.

Υλικά

1 μεγάλο χταπόδι γύρω στα 3 κιλά
1 φλ. ξύδι
1 φλ. κρασί λευκό
μπόλικο νερό

ελαιόλαδο, ξύδι, σκόρδο, πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό με 1 φλ. ξύδι και 1 φλ. κρασί το χταπόδι που το έχουμε πλύνει και καθαρίσει καλά για μιάμιση ώρα περίπου.

Το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το σουρώνουμε και όταν κρυώσει το κόβουμε σε ένα μπωλ, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, ξύδι και σκόρδο κατά βούληση. Αλατίζουμε αφού δοκιμάσουμε γιατί το νερό που έβρασε ήταν ήδη αλατισμένο.

Καλή μας όρεξη!

*Εχω διαβάσει σε αρκετά έντυπα αλλά δεν το έχω εφαρμόσει ακόμα ότι όταν βράζει το χταποδάκι για να μαλακώσει σίγουρα χρειάζεται και ένας φελλός μέσα στο νερό.

26 σχόλια:

  1. Ουζομεζές σούπερ, κατέφθασα με το πηρουνάκι μου και το ποτηράκι μου!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι ωραίος μεζές!!!
    μπράβο!
    πέρνα αν θέλεις μια βόλτα απο το blog μου και την κλήρωση που κάνω!!
    καλή σου μέρα! :D

    www.zizibloom.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο καλύτερος μεζές... για ούζο, μπύρα, κρασί... Πάει με όλα!!!

    Καλό μεσημέρι Εφάκι και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο καλύτερος μεζες για όλες τις ώρες που έχουμε παρεούλα και θέλουμε να πιούμε ουζάκι ή κρασάκι...
    Στην συνταγή στα υλικά αναφέρεις κρασάκι, αλλά στην εκτέλεση δεν το αναφέρεις.... Μήπως είναι για την μαγείρισσα για το διάστημα που περιμένει να βράσει το χταπόδι; :Ρ
    Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. σ'ευχαριστω γλυκουλα!

    www.zizibloom.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλή εβδομάδα κορίτσια!!!

    Το ξέχασα το κρασάκι, μπαίνει στο βρασμό, το συμπληρώνω τώρα...χικ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Την επόμενη φορά βάλε το χταποδάκι στην κατσαρόλα και άστο να βγάλει τα υγρά του. Όταν στεγνώσει ρίξε τα υπόλοιπα υλικά και ζεστό νεράκι και σέρβιρε ουζάκι να πιούμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αντε στην υγειά μας!
    Ο καλύτερος μεζές!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραιότατο, γευστικότατο και παντός καιρού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΦΗ ΜΟΥ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΛΗ ΜΟΥ!!
    ΤΟ ΦΑΓΑΚΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΛΙΟ ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕ!..ΑΧ!!!
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΤΈΛΕΙΟ ΤΟ ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ, ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχαριστώ παιδιά, να είστε καλά!
    Λιλού θα το κάνω την επόμενη φορά όπως λες να δω!
    Λούρδη, μη λες Κατελειός γιατί κάτι πονάει...και αν ήξερες, πριν βάλει το κρύο είχαν βγάλει και τραπεζάκια έξω (2-3 μέρες πριν...)
    Στο τσακ για το καράβι είμαι!!χαχαχα!!!
    Καλή εβδομάδα να έχουμε όλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο καλύτερος μεζές. Αρκεί το κρασί να μπει στην κατσαρόλα και να μην καταναλωθεί πριν.Ξέρεις γιατί βάζουν κρασί,ή, γιατί πίνουν κρασί μαζί με το χταπόδι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Από όσο ξέρω τουλάχιστον το κρασί το μαλακώνει, το σπάει και το ξύδι το ίδιο κάνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και πολύ ξιδάτο μάλιστα.. ετσι είναι πιο νόστιμο
    Μεζεδάκι πρώτο.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Και είναι νόστιμοοοοο το άτιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ωραίο το χταποδάκι!
    Οσον αφορά την χύτρα ταχύτητας,μην έχεις τύψεις.
    Εγώ και το τσάι το φτιάχνω στην χύτρα ταχύτητας.Χα,Χα!
    Υ.γ
    Φελλός στο χταπόδι;
    Καλή ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. εεεεεεεεερχομαι !!!! χταποδάκι κρασάτο και να μην το τιμήσουμε όπως του πρέπει??????

    φαντάζομαι τι βουτιές θα κάναντε στην σαλτσούλα του !!!!!!!!

    καλημέρα Εφούλες !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Που είναι το ουζάκι μου να τα πιούμε;;; Τώρα που ανοίγει ο καιρός μυρίζει ουζάκι και μπυρίτσα... Αυτό για τον φελλό και εγώ το έχω ακούσει αλλά δεν το έχω εφαρμόσει. Θα το δοκιμάσω και θα σου πω. Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Εφούλα μου, κι εγώ στη χύτρα ταχύτητας το φτιάχνω! Ο ουζομεζές σου είναι καταπληκτικός! Γεια στα χέρια σου!!!! Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πολύ μου αρέσει και ο Δημήτρης μου το κάνει υπέροχο!Αμαν..ουζάκι ξέχασα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εεεε ρε γλέντια, χταπόδι τσιπουράκι.. χωρίς γλυκάνισο :)
    Φελλός εε .. που να τον βρούμε τον κλασικοο φελλό ..όλοι πλαστικοποιημένοι είναι πια!

    Τα παλμιέ σου λαχταριστά Εφάκι.. και λίγο χρόνο για το παιχνιδάαακι!
    Φιλάκια, καλό ξημέρωμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!