Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Συναγρίδα με μπάμιες





Παραδοσιακή η σημερινή μας συνταγή και πεντανόστιμη!


Το είχα στο μυαλό μου από όταν είχα δει παλιά μία εκπομπή του κ. Μαμαλάκη στην Κρήτη αλλά δεν έτυχε να την φτιάξω μέχρι τώρα, όλο λαδερές τις τρώμε τις μπάμιες σκέτες ή με κοτοπουλάκι. Ωρα για ψάρι λοιπόν. Το λες και κυριακάτικο αυτό το φαγάκι!

Υλικά

1 μεγάλο ψάρι 2 κιλών περίπου (ροφός, συναγρίδα, μαγιάτικο κλπ)
1 κιλό μπάμιες
3 κρεμμύδια ξερά ψιλ/να
3 σκελίδες σκόρδο
1 συσκευασία κονκασέ ντομάτας
1 κρασοπότηρο ξύδι
1 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
1/2 μάτσο μαϊντανός ψιλ/νος
χυμός 2 λεμονιών


Εκτέλεση

Σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο πολύ καλά, μετά ρίχνουμε τις μπάμιες (κατεψυγμένες στην προκειμένη περίπτωση) στο ελαιόλαδο χωρίς να ανακατεύουμε σχεδόν καθόλου, και τις σωτάρουμε επίσης καλά. Στο τέλος σβήνουμε με το ξύδι και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη ντομάτα και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
Τέλος προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αλατοπιπερώνουμε καλά το ψάρι μέσα και έξω, το περνάμε με το χυμό των λεμονιών και το τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί να το χωράει. Το δικό μου το στρίμωξα λιγάκι αλλά ήταν λίγες τελικά οι μπάμιες μου για το ταψί του φούρνου μου το μεγάλο.
Περιχύνουμε στο ταψί τις μπάμιες και το ζουμάκι τους φροντίζουμε να περάσει και πάνω από το ψάρι μας.
Βρέχουμε ένα αντικολλητικό χαρτί πολύ καλά και το στύβουμε και σκεπάζουμε το ταψί μας, καλύπτοντας το φαγητό για να μην καεί στο φούρνο. Το βγάζουμε στο τελευταίο δεκάλεπτο για να πάρει χρώμα το ψαράκι και να μελώσει η σαλτσούλα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στην τελευταία σχάρα, πάνω και κάτω αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου.

Το ψάρι είναι έτοιμο όταν ξεκολλάει από τη ράχη το κόκκαλο.




Καλή σας όρεξη!

11 σχόλια:

  1. Πρώτη φορά βλέπω τις μπάμιες με ψάρι...
    Κι εγώ λαδερές ή με κοτόπουλο τις φτιάχνω, άντε και με μοσχάρι...
    Θα δοκιμαστούν άμεσα!

    Πολλά φιλιά Εφάκι, καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενδιαφέρον συνδυασμός. Ποτέ δεν έχω μαγειρέψει τις μπάμιες με ψάρι, ή το ψάρι με μπάμιες. Καλή εβδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παλιά κρητική συνταγή! Μέσα στο καλοκαίρι θα βάλω και τη δική μου εκδοχή. Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εγώ τις λατρεύω τις μπάμιες ,αλλά ο φίλος σου ούτε ζωγραφιστές...
    και είναι και Κρητικός το σκασμένο...
    έτσι και του φτιάξω τη συναγρίδα με μπάμιες,ετοίμασε κρεββάτι να με φιλοξενήσεις...
    φιλιά σε όλους σας...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εάν ο Κρητικός δεν θέλει την μερίδα του, μην χωρίσουμε και την Βιβή από το ταίρι της, θα θυσιαστώ εγώ, που με ενθουσίασε η ιδέα να συνδυάσω τις μπάμιες με ψάρι!
    Καλώς σε βρίσκω και πάλι φιλενάδα!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το φαγητό το άκουσα για πρώτη φορά από τη Ντίνα που είναι από Κρήτη. Τώρα το βλέπω και υλοποιημένο. Έφη μου ένα θα πω, οι φωτογραφίες σου κολάζουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ πρωτότυπο! Δυστυχώς εδώ τις μπάμιες μόνο εγώ τις τρώω! Κανένα πιατάκι;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. λατρεύω τις μπάμιες και ποτέ δεν τιςρά έχω φάει με ψαράκι!Μου φαίνεται τέλεια ιδέα!Μου άνοιξες την όρεξη!Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πολύ περιεργη η συνταγή Εφάκι αλλά απ'ότι κατάλαβα είναι νόστιμος ο συνδιασμός !!! παίρνω μεριδούλα για δοκιμή !!!

    φιλια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παραδοσιακή;;; δεν το έχω φάει ποτέ. Από ότι είδα αρέσει και στην αδερφούλα, οπότε ευκαιρία να το φτιάξουμε αυτές τις μέρες που θα είμαστε μαζί.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!