Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Πατατοσαλάτα με γλιστρίδα (αντράκλα)


Αυτό που μου αρέσει όταν πηγαίνω στη λαϊκή, είναι ότι βρίσκω όλων των λογιών τα μυρωδικά και τα σαλατικά, ακόμη και τα πιο "παροπλισμένα" να το πω??? Οπως η γλιστρίδα, που τείνει να ξαναγίνει μοδάτη...αφού ακομη και στα πιο ψαγμένα εστιατόρια ...περνιέται για γκουρμεδιά και την πασάρουν στον κατάλογο λες και πρόκειται για μαύρα αβγά ή κάτι ανάλογο....Εγώ θυμάμαι ακόμα τον κήπο της γιαγιάς του άντρα μου  γεμάτο από αυτό το σαλατικό, όπως και τον κήπο της μαμάς μου...χωρίς να το έχουν φυτέψει...και γενικά είναι πολύ εύκολο να το βρεις στους κήπους.   Τελος πάντων...πάμε στο παρασύνθημα... 


Υλικά

5 βρασμένες πατάτες μέτριες
5 αβγά βρασμένα σφιχτά
3 ντομάτες
1 μεγάλο αγγούρι
1/2 ματσάκι γλιστρίδα ή αντράκλα
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
3 κ. σ. μαγιονέζα και 1 κ.σ. μουστάρδα
αλάτι

Εκτέλεση

Ολα κανονικά όπως φτιάχνουμε σαλάτα. Η μόνη πινελιά είναι η γλιστρίδα, η οποία έπαιξε στην σαλάτα και ζεματισμένη και ωμή.
Ζεματισμένη γιατί δεν ήμουν σίγουρη για τη γεύση της και όταν πλέον τη δοκίμασα έβαλα και ωμή...τουρλουμπούκι δηλαδή αλλά πεντανόστιμο. Την άλλη φορά θα την βάλω όλη ωμή!


Καλή σας όρεξη!


Και κάτι άσχετο...από όλη την μπλογκοπαρέα κόβω το λαιμό μου ότι η Vita  το ξέρει...τώρα για τους άλλους δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά!

Ηρθε η πεθερούλα μου τις προάλλες στο σπίτι από τη λαϊκή,  με ένα μπουκετάκι που εμένα προσωπικά μου φάνηκε ανώτερο από τριαντάφυλλα, με πήγε πολύ ...πολύ πίσω...σε χρόνια που πιτσιρίκα μαζί με τις ξαδέρφες μου μπαίναμε κρυφά στο μποστανάκι της γιαγιάς μου...και ρημάζαμε τις ρεβιθιές που φύτευε όσο ήταν χλωρά τα ρεβίθια πάνω στα τσαμπάκια....Τι απίστευτη γεύση ήταν αυτή!!!

Φυσικά και δεν δοκίμασε κανείς άλλος...Τι ερώτηση ήταν αυτή????χααχαχα!!!

14 σχόλια:

  1. Και γλυστρίδα έχουμε στο κτήμα...........βγήκε μόνην της ανάμεσα στα αγγουράκια!!!
    Όταν λές φυτεύουμε ρεβύθια, τι ακριβώς εννοείς??? Κι εγώ πρώτη φορά ακούω για ρεβύθια στον κήπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ βρε Έφη με τα ωραία σου! Αν είδες την πατατοσαλάτα μου είναι σχεδόν ίδια με τη δική σου, εκτός από το σημείο με τη μαγιονέζα.Ε , σαν χωριάτικη η δική μου δεν εχει μαγιονέζα. Μήπως εξάλλου το αυγό με το ξιδάκικαι το μπόλικο λαδάκι που βάζουμε εμείς δεν είναι τα συστατικά της μαγιονέζας;
    Τα ρεβυθάκια ήταν η αγαπημένη λιχουδιά της αδελφής μου. Εγώ δεν τρελαινόμουν παρά μόνο όταν ήταν πολύυυυ τρυφερά και εντελώς αμέστωτα, που δεν μας άφηναν να τα κόψουμε να μη τα χαραμίσουμε...
    Καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό μεσημέρι κορίτσια!

    Vita, είδες που μάντεψα σωστά???Χαχαχα!!

    Λιλού μου δεν ξέρω να σου πω πως..προφανώς έριχνε σπόρο ρεβίθι και έβγαινε το νέο φυτό...μιλάμε για μία νοστιμιά...αλλο πράμα το χλωρό ρεβίθι, καμμία σχέση με το ξερό όσπριο...βέβαια θέλει προσοχή η ποσότητα...γιατί ο τυμπανισμός πάει σύννεφο...αν το παρακάνουμε...αλλά πιτσιρίκια ήμασταν..ποιός τα ήξερε αυτά τότε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τί έγινε κοπελιά...???
    τη μία μας ταίζεις κουτόχορτο,την άλλη γλυστρίδα...???...ppppppp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βιβίκα, θα σας πήξω στη βοσκή...χααχα!!! Το ζωάκι σου ζει και βασιλεύει...δεν σε έχω ξεχάσει..να δούμε πότε θα αξιωθούμε...Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. θα αξιωθούμε μετά το 15Αυγουστο μικρό μου ζούδι γιατί αύριο τη κάνουμε για διακοπές με το φίλο σου,καθ'οτι αδειούχος γαρ από σήμερα...
    να μου προσέχες το πετ μου,να το ταίζεις να το ποτίζεις και να το βγάζεις για πιπί...
    να έρθω να το βρω στρουμπουλό στρουμπουλό...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βρε προκομμένη φιλενάδα που προλαβαίνεις μέχρι και το πετ της Βιβής, προλαβαίνεις και σαλάτες και λαϊκή και έναν λόχο να φροντίσεις, θα αρχίσω να νοιώθω ένα κόμπλεξ κατωτερότητας λέμε;-)
    Η βοσκή ότι το καλυτερότερο αυτή την εποχή, εγκρίνω και επαυξάνω!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ζωάκι μέσα στον λόχο;;;; σε βλέπω να γίνεσαι τάγμα!!!!!
    Ξέρεις γιατί έχουν συνδέσει την γλιστρίδα με την πολυλογία;;;;
    φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σήμερα την εφτιαξα, γλιστρίδα δεν ειχα, αλλα μια χαρά ηταν και χωρίς αυτή!!!Δροσερό πιάτο, οτι πρέπει για τις ζεστες αυτές μέρες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και εγώ τη γλιστρίδα από τα παιδικά μου χρόνια τη θυμάμαι, τότε τη χρησιμοποιούσαν στις σαλάτες, μετά χάθηκε. Πολύ ωραία η σαλάτα σου, όσο για τα φρέσκα ρεβίθια, με ντροπή μεγάλη, δηλώνω άγνοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εδώ σε μένα θα έλθεις που είμαι από χωριό και ξέρω αυτά τα χλωρά ρεβύθια που τρώγαμε μικρά μετά μανίας!!
    γυρνούσαμε με ένα μάτσο στο χέρι και τα αποδεκατίζαμε.
    Η σαλάτα τέλεια και δροσερή.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πρώτα θα αναφωνήσω αααααααα γλυστρίδααααα! Μ΄αρέσειιι!!!
    Μετά θα αναφωνήσω ααααααααα τσίτσιριιιιιι!!!! Τσίτσιρι λέγαμε εμείς τα φρέσκα ρεβίθια και τα τρώγαμε στο σινεμά πιτσιρίκια! Έχω να φάω χρόοοοοοοοοοοονια!!!
    Τώρα να σε δω πώς θα κόψεις το λαιμό σου!!! χαχαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Επανέρχομαι, να σου πώ για να "ζηλέψης", οτι απο την γειτονιά μου περνάει κάθε απόγευμα ενας παπούς με ενα καρότσι, και πουλάει ρεβύθια με το μάτσο!!!!Καταλαβαίνεις πως τρέχω να τον προλάβω ....Τρελλαίνομαι κυριολεκτικά για την γεύση του δροσερού ρεβυθιού!!!!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γευστική, δροσερή, αρωματική και ότι πρέπει για ένα κύριο πιάτο, όχι απλώς για σαλάτα Εφή μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!