Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Καραμέλα γάλακτος ή Dulce de leche


Είναι τόσο απλή η διαδικασία και τα υλικά της που απορώ γιατί τόσα χρόνια δεν είχα δοκιμάσει να τη φτιάξω.

Οι άκρως..."τεμπέληδες" θα καταφύγουν στην έτοιμη καραμέλα που βρίσκεται συνήθως στο ράφι μαζί με την πραλίνα και τα άλλα συναφή...

Οι λιγότερο..."τεμπέληδες" θα μπουν στη διαδικασία να σιγοβράσουν το κλειστό κουτί του ζαχαρούχου για κανά 2ωρο ή 3ωρο, ποτέ με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας ..θυμίζω...για να μην γίνει το ζαχαρούχο χειροβομβίδα στο ταβάνι της κουζίνας μας....

Μεταξύ μας είναι πιο χρονοβόρο αυτό το δεύτερο από το να φτιάξουμε τη δική μας σπιτική καραμέλα και να ξέρουμε και τι έχουμε βάλει μέσα.

Η διαδικασία κρατάει μία ώρα και κάτι και τα υλικά βράζουν σε χαμηλή θερμοκρασία (από το 1 μέχρι το 9 εγώ το μάτι το είχα στο 3 εκτός από το τέλος που φορτσάρισα λίγο και το πήγα στο 5 αλλά εντελώς από πάνω).

Δεν το παρατάμε μόνο του ούτε στην αρχή, ανακατεύουμε τακτικά με ξύλινη κουτάλα και κυρίως στα τοιχώματα για να μην κάνει κρούστα το γάλα και γενικά το τσεκάρουμε από τη μέση του χρόνου και μετά τακτικότατα έως συνέχεια για να μην μας κολλήσει  αν και στο 3 μόνο στο τέλος ήθελε προσοχή.

Μου πήρε σε αυτή τη θερμοκρασία 1 ώρα και 50 λεπτά, γίνεται και σε σχεδόν μία ώρα σε μεγαλύτερη θερμοκρασία αλλά δεν το ρισκάρισα για να μην έχουμε θέματα με το φούσκωμα του γάλατος.

Πάμε να το δούμε :

Υλικά

1 λίτρο φρέσκο γάλα
150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
2 κ. σ.  gold syrup ή corn syrup (σίγουρα θα βρείτε στα ΑΒ)
1/2 κ. σ. μαγειρική σόδα
1 πρέζα αλάτι
1 κ. γλ. vanilla extract

Αν δεν μπορούμε να βρούμε το σιρόπι, ίσως με ένα τσακ παραπάνω μέλι να γίνεται η δουλειά μας αλλά δεν το τσεκάρισα οπότε δεν μπορώ να σας πω ακόμα, την άλλη φορά.




Αυτά τα υλικά δίνουν ένα βάζο γύρω στα 450 γραμμάρια και ανάλογα πόσο πηχτή θέλουμε την καραμέλα, η οποία σημειωτέον ότι όταν την κατεβάζουμε από τη φωτιά σφίγγει κι άλλο καθώς κρυώνει και ψιλοπήζει λίγο ακόμα. Εγώ την άφησα τη δική μου να μπορεί να απλωθεί στα μπισκοτάκια της φωτογραφίας αλλά με λίγο ακόμα χρόνο γίνεται και πιο συμπαγής, εξαρτάται από το τι ζητάμε.

Εκτέλεση

Ολα μαζί εκτός από το άρωμα βανίλιας τα ρίχνουμε σε βαριά κατσαρόλα (έβαλα τη χύτρα και καθάρισα) και αρχίζουμε το ανακάτεμα. Από τα τριάντα λεπτά και μετά αρχίσει να μπεζάρει το χρώμα της και να σκουραίνει προς την μία ώρα, οπότε και ρίχνουμε το άρωμα βανίλιας και δεν φεύγουμε από κοντά της. Οταν έρθει στην σύσταση της τελευταίας φωτογραφίας μπορούμε να σβήσουμε το μάτι εκτός αν θέλουμε να την πήξουμε κι άλλο.

Οταν κρυώσει λίγο, γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα (ναι, σιγά μην πρόλαβα....περιμένανε σαν παλαβά να τη δοκιμάσουν τα πιτσιρίκια και όχι μόνο) και διατηρείται μπορεί και παραπάνω από μήνα στο βάζο. Αλείφουμε μπισκοτάκια, γλασσάρουμε γλυκά, αρωματίζουμε παγωτά, περιχύνουμε τσηζ κέηκ, την κάνουμε καραμελίτσες  μέσα σε θηκούλες, την χρησιμοποιούμε σαν spread για το πρωινό μας και άλλα πολλά που δεν μου έρχονται..αλλά που θα πάει ...θα μου έρθουν..χααχαχααχ!!







Η μόνη "μανούρα" της είναι αυτό ...το  από πάνω. Κατά τα άλλα έγινε φανταστική, μόνο που μου βγήκε λίγη για τόσο χρόνο..."από πάνω"...την άλλη φορά θα διπλο-τριπλασιάσω τη δόση αλλά πρέπει να προσέχω να μην μου ξεχειλίσει το γάλα καθώς θα ζεσταίνεται.

Φτιάξτε την και δεν θα χάσετε!

Καλή σας απόλαυση και καλό Σαββατοκύριακο!!!

18 σχόλια:

  1. Μπράβο βρε συ Εφη, τέλεια η dulce de leche! Πάντα είχα φοβία ότι θα μου ανατιναχτεί το κουτάκι του ζαχαρούχου στα μούτρα!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χαχαχαχ!!! Αμ, εγώ??? Αυτός είναι ο λόγος που μου έχει μείνει "απωθημένο" εδώ και χρόνια το μπανόφι....μέχρι εδώ όμως!! Ε-ε-έρχεται!!! χαχαχαχα!!! Απλά αυτή η ποσότητα είναι για μία δόση, οκ?

    Καλό Σαββατοκύριακο Ερη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκείνο το κουτί στην κατσαρόλα με κατατρόμαξε!
    Ωραία η καραμέλα αλλά θέλει "ζόρι" στο ..από πάνω.
    Θα προτιμούσα ένα ..ντελίβερι από τα χεράκια σου..μάνα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωχ "μάνα" με βάζεις σε σκέψεις νυχτιάτικα!!!
    Αυτή με το κουτί την έχω κάνει κι' εγώ μόνον 2 φορές στα τόσα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είσαι μεγάλος πειρασμός μάνα μου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εμείς έχουμε απορροφητήρα και δεν κινδυνεύει το ταβάνι!!!!!!
    ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!!!!!

    Άψογη η καραμέλα, ειδικά εγκλωβισμένη μέσα στα πτι-μπερ.....μμμμμμμμμ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μανούλα μου τι είναι τούτο? θα το φτιάξω γιατί το άλλο με το βραστό κονσερβοκούτι δεν.... συμφέρει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τέλεια!
    Πέρσι (ή πρόπερσι;) νομίζω,υπήρχε μεγάλη τρέλλα στην ελληνική μπλογκόσφαιρα με το ζαχαρούχο για καραμέλα.
    Πολύ πετυχημένη συνταγή παρά το φόβο για ανατίναξη των ενοίκων του πάνω ορόφου!

    Παρόμοια συνταγή με τη δική σου,έχω βρει σε άλλο μπλογκ,όπου η κοπελιά έφτιαξε καραμέλες με θαλασσινό αλάτι. Πρόσθεσε και βούτυρο γάλακτος,ακόμη τις λιμπίζομαι. Τόνιζε πάντως τη χαμηλή φωτιά, και όλοι συμφωνούσαν στα σχόλια.

    Θέλει υπομονή η συνταγή αυτή και όμορφη μουσική.

    Περιμένουμε το μπανόφι σου (μιάμι μιαμι μιαμ)!
    :)))))))))))))))))))))))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ το ζαχαρούχο το βράζω με το κουτί, σκεπασμένο κατά τα 3/4 με το νερό και σε χαμηλή φωτιά. ( Είναι η γέμιση που χρησιμοποιώ για τα καρυδάκια http://para-kelsoscooks.blogspot.com/2010/12/blog-post_10.html). Κίνδυνος υπάρχει μόνο όταν μείνει η κατσαρόλα χωρίς νερό.
    καλό Σαββατοκύριακο να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έφη φεύγω γρήγορα! Σκέτος πειρασμός και κάνω δίαιτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ ωραία η ανάρτηση σου Έφη. Το βραστό κονσερβοκούτι το φοβάμαι και δεν το έχω κάνει ποτέ. Έτοιμη όμως έχω πάρει, χιχι!
    Καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έφηηηηηηηηηηηηηη, τι βλέπουν τα ματάκια μου πρωί πρωί???
    Με κολάζεις φιλενάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γειά σου βρε μάνα με τα ωραία σου!!!
    Σμουάτς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μμμμμμμ! Τέλεια φαίνεται!!! Μεγάλος πειρασμός βραδιάτικα!! Φιλιά και καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έχω φτιάξει καραμέλα με ζαχαρούχο και μάλιστα το έχω βάλει και στην χύτρα ταχύτητας που γίνεται σε 30-40 λεπτά και δεν ανατινάχθηκε. Βέβαια ο τρόπος σου είναι πολύ καλύτερος γιατί ξέρεις τι υλικά βάζεις.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ ενδιαφερον και πολυ... προκλητικο! Θα το δοκιμασω σιγουρα καποια στιγμη, και ειδικα με τα μπισκοτακια καταπληκτικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Efi xalali to apopano. TELEIA egine. Thelo na tin ftiakso kai ego... pros to paron i blogoparea thelei na ftiaksei tin kolokitha tis aggelikis pou tin empneustike apo sena! mats!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!