Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Γιουβαρλάκια σούπα




Αγαπημενη σουπιτσα μικρων και μεγαλων, πεντανοστιμη ειτε εινα αβγολεμονο, ειτε σκετη. Ειδικά με αυτό το κρύο, ω, παιδιά μου, τι κρύο είναι τούτο!!! Πάω τα παιδιά το πρωί στο σχολείο και κλαίνε τα μάτια μου...από τον ψόφο......ας είναι...καιρός ήταν να το κάνει ....έχουμε λιώσει με τις παλιοιώσεις...καλό είναι λίγη παγωνιά...Σάμπως θα κρατήσει??? Αυτός δεν είναι καιρός...αρρώστεια είναι....τι να πεις...

Αντε πολλά είπα, στα δικά μας τώρα....αν και δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανείς που δεν ξέρει να τα φτιάξει, σε διάφορες παραλλαγές, ίσως πιο απλές, ίσως και πιο εμπλουτισμένες, άλλοι βάζουν και ρυζάκι στη σούπα μέσα, εγώ έχω καταλήξει σε αυτόν τον τρόπο και δεν μένουν ποτέ στο ένα πιάτο!
Να θυμίσω και τη διαφορετική παραλλαγή της Στέλλας για κάτι πιο υγιεινό και πιο διαφορετικό σε κοκκινιστή έκδοση! Είναι επίσης πεντανόστιμα και αν δεν τα έχετε ήδη δοκιμάσει, χάνετε!


Υλικα

1 κιλο κιμας (μοσχαρισιος με λιγο χοιρινο ανακατεμενο)
2 κρεμυδια ψιλοκομμενα
2 αβγα
1 χουφτα μαιντανος και ανιθος ψιλοκομμένα, αν θέλω και λίγο φρέσκο δυόσμο
αλατι και πιπερι
300 γρ. ρυζι καρολινα (με νυχακι η λιγο parboiled)
λιγο ελαιολαδο για να ζυμώνεται το μείγμα

Επιπλεον

2-3 πατάτες σε κυβάκια
3 καρότα σε κυβάκια
1 κρεμύδι ψιλοκομμένο
1 μικρή ντομάτα (αν θέλουμε) σε κυβάκια
1-2 κλωναράκια σέλινο ή σέλερυ ψιλοκομμένο
3 τουφίτσες άνιθος
1 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι


Για το αβγολέμονο

2 αβγά (χωριστά κρόκοι-ασπράδια)
3 λεμόνια (ο χυμός τους)
ζωμός από το φαγάκι μας



Εκτέλεση


Ανακατεύουμε όλα τα υλικά του κιμά και τον αφήνουμε λίγο στην άκρη σκεπασμένο. Βάζουμε σε κατσαρόλα μπόλικο νεράκι να αρχίσει να βράζει. 

Ρίχνουμε τα υπόλοιπα λαχανικά (τα επιπλέον) μέσα και όταν αρχίσει να παίρνει βράση, προσθέτουμε τον κιμά που τον έχουμε πλάσει σε κεφτεδάκια μεγάλα. Μαγειρεύουμε στην αρχή σε δυνατή φωτιά και μετά από κανένα 10 λεπτο σε χαμηλή μέχρι το τέλος. Δεν ανακατεύουμε καθόλου.
Δέκα λεπτά πριν κλείσουμε το φαγάκι μας αφαιρούμε με κουτάλα με προσοχή σε ένα μπωλ λίγο ζωμό και φτιάχνουμε το αβγολέμονό μας.  Χτυπάμε (εγώ με το μίξερ, τελειώνεις γρήγορα και γίνεται τέλειο) σε ένα μπωλ τα ασπράδια μας να γίνουν ελαφριά μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους και το χυμό σταδιακά και στο τέλος προσθέτουμε λίγο - λίγο το ζωμό μας. Αβγοκόβουμε και είμαστε έτοιμοι.





Καλή σας όρεξη!





.



Καλημερούδια σε όλη την όμορφη παρέα μας!

11 σχόλια:

  1. Καλημέρα!!!Κρυώνω κι εγώ!!!
    Σούπα λοιπόν και πάλι σούπα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπώ πολύ τα γιουβαρλάκια!!!Μ'αρέσουν πάρα πολύ!!!Μέχρι και πρίν κάποια χρόνια τα έλεγα ''Γιουρβαλάκια'' και δεν τρελαινόμουνα και τόσο,τώρα και έμαθα να τα λέω και να τα τρώώ και τρελαίνομαι χιχιχιχι!!!Επίσης από το παιχνίδι μου άρεσε πολύ το 9 και το 11!!!Πολύ ωραίο το TOP 10 σου!Να είσαι πάντα καλά!!!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα!Τέλεια η σουπίτσα, αγαπημένα γιουβαρλάκια!!!Φοβερό το Τop 10 σου, μου άρεσε πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπημένα γιουβαρλάκια! Τέλεια και η λίστα σου, κατάγομαι απο Κεφαλονιά απο την γιαγιά μου αλλά δεν έχω πάει ποτέ! Φιλάκια Έφη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή χρονιά, να χαίρεσαι τον λόχο σου!!!!
    Αχ να παίζαμε μια μπιριμπίτσα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιατί φωνάζεις μόνο την Βιβ για μπιρίμπα??
    Είμαι κι εγώ εδώ!!!
    Κι επειδή έχω ξεπαγιάσει σήμερα κι εσύ έχεις χουχουλιάρικο φαγάκι μαγειρέψει βλέπω, κανόνισε!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μπράβο κοριτσάκι μου...πάω να βγάλω τον κιμά από το καταψύκτη...
    γιουβαρλάκια αύριο...
    ( απ' ότι βλέπω,μας λείπει μόνο ο τέταρτος...εκτός αν ανέβει προς Αθήνα η manusina ή της πλακώσουμε κατά κάτω εμείς οι τρεις να της κάνουμε σουρπράιζ με τη τράπουλα στο χέρι...pppp )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα γιουβαρλάκια είναι η αγαπημένη σούπα του καλού μου. Καλή επιλογή και για το κρύο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σουπίτσα με γιουβαρλάκια αυγολέμονο για σήμερα λοιπόν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!