Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού




Φανταστικό γλυκάκι του κουταλιού με συνταγούλα  από την Καλαμάτα και τη φίλη μου Βάσω(εκτέλεση και φωτογραφίες)! 


Υλικά

2 κιλά πορτοκάλια προσπαθούμε να είναι χοντρόφλουδα (εμείς δεν είχαμε)
2 κιλα ζάχαρη
λίγη αρμπαρόριζα
1 και λίγο ακόμα ποτήρι νερό


Εκτέλεση

Ξύνουμε λίγο τα πορτοκάλια στον τρίφτη και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό να πάρουν μία βράση για 2-3 λεπτά (αυτή τη διαδικασία την κάνουμε 3 φορές) για να ξεπικρίσουν.

Μετά τα βάζουμε όπως είναι ολόκληρα στο σουρωτήρι και τα αφήνουμε για ένα βράδυ να στραγγίξουν. Την άλλη μέρα τα κόβουμε σε φέτες σαν χοντρά ημισέληνα (όπως στη φωτό),  και αφαιρούμε από πάνω με ένα ψαλίδι τις ίνες όπου έχουν.

Βάζουμε τα μισά στον πάτο της κατσαρόλας και από πάνω τη μισή ζάχαρη, μετά τα άλλα μισά και την υπόλοιπη ζάχαρη. Ρίχνουμε  το νεράκι, την αρμπαρόριζα και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει περίπου για  45 λεπτά και το ελέγχουμε με το γνωστό τεστ στο πιατελάκι. Μόλις το σιροπάκι του κάνει κόμπο που στέκεται αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε να κρυώσει και τοποθετούμε σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα.


Αφού κρυώσει καλά το γλυκάκι μας το διατηρούμε στο ψυγείο, αν όχι ρίχνουμε και λίγο λεμονάκι στο βρασμό (χυμός από 1 μέτριο λεμόνι).





Αποστείρωση βάζων

Πλένουμε τα βάζα και τα καπάκια και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με βραστό νερό. Αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Τα στραγγίζουμε και τα σκουπίζουμε με καθαρή πετσετούλα. Τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου σε προθερασμένο φούρνο στους 120 βαθμούς για 15-20 λεπτά.   


Καλή επιτυχία!

21 σχόλια:

  1. Καλημέρα Έφη!Εξαιρετικό γλυκάκι, η αρμπαρόριζα δίνει υπέροχο άρωμα, η μητέρα μου τη βάζει πάντα στο γλυκό κυδώνι!!!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δοκιμάσει... γενικά δεν τα πολύ τρώω τα γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες... αλλά φαίνεται πολύ καλό και μπράβο σου Έφη μου, μόνο μια φορά είχα δοκιμάσει γλυκό κυδώνι και μου άρεσε μπορώ να πω... Γεια στα χέρια σου!!!
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η μανούλα μου το φτιάχνει αλλά δεν αφαιρεί τις ίνες, το αφήνει ολόκληρο! Μμμμμμμμμ!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το πορτοκαλι μου αρέσει σε κάθε του μορφή.

    Θα ηθελα να δοκιμάσω να κανω και σε γλυκο..αλλα θα το παλέψω στο πατρικό σπίτι για να καθαρίζει η μανουλα απο πισω.

    φιλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έφη μου κι εγώ το παλεύω με την μάνα μου αυτό το γλυκό εδω και δυο μέρες!!!Αλλά εμείς τα βάλαμε ανάμικτα νεράτζι,πορτοκάλι και λεμόνι μάλλον θα είναι η επόμενη ανάρτησή μου,φιλιά να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να σου πω!
    Δεν δηλώνεις και δεύτερη συμμετοχή?? χα χα χαα!
    Βάλθηκες να μας πορτοκαλο-κολάσεις!
    Φιλιάααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αχ Εφη το είδα και την προηγουμενη εβδομάδα στην Κική, με αυτο το γλυκό μεγάλωσα! Οταν ημουν στο δημοτικό μας φέρνανε πορτοκάλια ολόκληρες κάσες απο τους αγρότες τα οποία δεν πουλιόταν και θα σαπίζανε. Επερνε κάθε μαθητής απο μια κάσα να φανταστείς. Τα πήγαινα στο σπίτι και η γιαγιά μου έφτιαχνε ακριβώς αυτο το γλυκό.. Δεν έχω καλύτερο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κοίταξε να δεις τι γίνεται. Παλαιότερα μισούσα τα γλυκά του κουταλιού, έτρωγα όλα τα υπόλοιπα γλυκά, αλλά όχι του κουταλιού. Όσο μεγαλώνω, διαπιστώνω ότι μου αρέσουν όλο και περισσότερο!
    Δεν έχω φτιάξει ποτέ! Κάποια στιγμή θα το τολμήσω σίγουρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το σκάρωσες το γλυκό σου Μάνα...Και του χρόνου!Ελπίζω να μείνει κάτι ως τότε.Η δε αρμπαρόριζα δίνει άλλο άρωμα στα γλυκά του κουταλιού!!!Φιλιά στον Λόχο!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλά, λατρεύω τα γλυκά κουταλιού! Πήγαινε η αρμπαρόριζα; Με ρωτούσε κάποια, αλλά δεν έχω βάλει ποτέ σε εσπεριδοειδή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΕΛΕΝΗ, καλημέρα! Η αρμπαρόριζα είναι αγαπημένο μου μυρωδικούλι από τα παιδικά μου χρόνια. Τη βάζω και στο μελιτζανάκι μου, στο φιρίκι, στη σταφίδα, κυδώνι, μοσχοβολάει ο τόπος!

    Eleni, τα γλυκά κουταλιού είναι τα καλύτερα! Δοκίμασέ τα και θα αλλάξεις άποψη σίγουρα!

    Λιλού, και η πεθερά μου σκέτη φλουδα κάνει, έτσι δεν το είχα ξαναφάει ούτε εγώ!

    Coula, σε βρίσκω πολύ σωστή...χαχααχαχ!!!!

    Ροδάνθη, και τα ανάμικτα τέλεια θα είναι! Φαντάζομαι μοσχοβολιές! Και του χρόνου να'σαι καλά!

    Ελενάκο, είπαμε...να μη το ξεκάνουμε...κιόλας..χαχαα!! Ετσι κι αλλιώς στο ποστ το λέει ξεκάθαρα...όχι συνηθισμένη πρόταση...χαχαχα! -;)))

    Ερη μου, τα καλά....της χώρας μας...από παλιά γίνονταν αυτά τα χάλια...πάλι καλά που δεν πηγαιναν στράφι, οι παλιές νοικοκυρές ήξεραν πως να αξιοποιήσουν τα πάντα με σωστό τρόπο!

    L, είναι τα καλύτερα σίγουρα!

    Μάρα μου, δεν το σκάρωσα εγώ, αν και παρήγγειλα στην πεθερά μου να μου στείλει γιατί έχουμε δέντρο με χοντρόφλουδο καρπό. Η Βασιλική μας το σκάρωσε.

    Κικίτσα μου, το δοκίμασα και πράγματι του πηγαίνει πολύ ωραία η αρμπαρόριζα! Ούτε κι εγώ της το είχα για τα εσπερειδοειδή...υπέροχα ταίριαζε! Εφαρμόζεται στο εξής!

    Ξέρεις ότι πάει τρελά και στα λεμονάτα, ε?? (Ασχετο αλλά ας το πόυμε....χαχαχα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Kι ένα δροσερό νεράκι μαζί με το γλυκό παρακαλώ..
    Ωραίο γλυκάκι. Από το τίποτα σκαρώνεις το πιο νοστιμο γλυκό.
    Εχω φάει ένα βαζο μόνη μου από αυτό που έκανε η μαμά μου.

    Φιλιά

    (έλα στο μπογκ να παίξεις)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΔΕΝ ΈΧΩ ΚΆΝΕΙ ΞΑΝΆ ΓΛΥΚΌ ΚΟΥΤΑΛΙΟΎ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΈΧΩ ΚΑΤΑΛΆΒΕΙ ΠΌΣΟ ΝΕΡΟ ΒΆΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΣΙΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΙΡΌΠΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΠΟΡΤΟΚΑΛΊ ΚΑΙ ΛΕΜΌΝΙ ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΊ ΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ανώνυμε!

      Το βράζεις με μπόλικο νερό για να ξεπικρίσει και όταν το βάλεις με τη ζάχαρη ρίχνεις όσο νεράκι σου γράφουμε. 1 ποτήρι και κάτι ακόμα.... το κάτι δεν σημαίνει αλλο ένα ποτήρι, σημαίνει λιγότερο από το μισό ποτήρι, με το μάτι θα το δεις.
      Καλό είναι να μας αφήνεις και όνομα στα σχόλια αν εχεις την καλοσύνη, να ξέρουμε και με ποιόν φίλο-φίλη μιλάμε! Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  14. ΑΠΟ ΛΑΘΟΣ ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΑ ΟΝΟΜΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΜΟΛΙΣ ΕΞΥΣΑ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΒΑΛΑ ΓΙΑ ΒΡΑΣΙΜΟ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΟΥ ΓΙΝΟΥΝ ΤΡΑΓΑΝΑ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΣ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΚΟΜΕΝΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΟΚΟΡΙΤΣΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. NA RVTHSV KAI EGV KATI, LEMONI GIATI DEN BAZETE;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!

      Διατηρήθηκε στο ψυγείο το γλυκό και δεν βάλαμε λεμονάκι, ίσως για αυτό μας ξέφυγε και δεν το αναφέραμε. Ζητώ συγγνώμη, έκανα την διευκρίνηση στη συνταγή μέσα. Αν μπει ψυγείο δεν χρειάζεται, αν όχι βάζουμε χυμό 1 μέτριου λεμονιού.

      Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  16. Ελευθερία.Απο τις πιο ευκολες και ωραιες συνταγες που διαβασα,να σε ρωτησω τα πορτοκαλια τα ζυγίζεις βρασμενα ή ωμά?Αμπαρόριζα δεν έχω,να βάλω μπαστουνάκι βανίλιας(τον σπορο ή και κοτσάνι?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη για την αργοπορία στην απάντηση, τα πορτοκάλια ζυγίζονται ωμά. Από άρωμα βάζουμε ότι μας αρέσει, μια χαρά θα είναι και η βανίλια είτε τα σποράκια της είτε και το κοτσάνι μέσα. Με το κοτσάνι θα εχει περισσότερο αρωμα, θα βγει λίγο πιο "βαρύ". Οπως και να έχει θα είναι φανταστικό! Καλή επιτυχία! :)

      Διαγραφή
  17. Μόλις το έκανα! Ειναι όμως πικρή η φλούδα αν και το έκανα ακριβώς όπως λες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ξεπίκρισες 3 φορές και εξακολουθεί να έχει πικρίλα?

      Διαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!