Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Μυρμηγκάτο

Ηρθε και η ώρα για το μυρμηγκάτο της Εφούλας και της φίλης μας  Σοφίας!  Η αλήθεια είναι ότι έχω τη συνταγούλα σε εκκρεμότητα από πέρσυ και το έχω παρατραβήξει γιατί ήθελα να βγάλω φωτό της προκοπής! Επειδή όμως δεν το βλέπω να γίνεται.....και ήδη χρόνισε όπως φαίνεται στις μοναδικές φωτό που έχουν να κάνουν με το γλυκάκι μας, το γλυκάκι το ποστάρω έτσι και φτιάξτε το!

Η φωτό είναι από κάποια οικογενειακή και ιστορική ...θα έλεγα...σύναξη που συνέπεσε με τα γενέθλια της κοράκλας μου τα περσινά (γιατί περάσανε και τα φετινά....ξέρω...ντρέπομαι....χαχχααχ), το γλυκάκι έγινε σε μεγάλο στρογγυλό ταψί καθότι πολλά τα άτομα και λόγω της περίστασης βάλαμε και ένα κεράκι για την πριγκηπέσσα μας έτσι για το καλό!

Να το δούμε όμως γιατί σας ζάλισα?

Υλικά

Για το σιρόπι
1 ποτήρι ζάχαρη
4 ποτήρια νερό

Για τη σοκολάτα
2 κουβερτούρες
12 κ. σ. εβαπορέ γάλα
4 κ. σ. βούτυρο
2 κ. σ. κρύο νερό

Για τη ζύμη

6 αβγά (χωριστά κρόκοι και ασπράδια)
3/4 του ποτηριού ζάχαρη
2 ποτήρια φαρίνα
1 φακελάκι baking powder
1 βανίλια
150 γρ. τρούφα 
125 γρ. μαργαρίνη
Εκτέλεση
Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι για να έχει κρυώσει μέχρι να βγάλουμε από το φούρνο το γλυκό.
Ισχύει ο κανόνας  : σιρόπι κρύο + γλυκό ζεστό ή το αντίστροφο.
Για τη ζύμη
Χτυπάω τα ασπράδια σε μαρέγκα.
Σε άλλο μπωλ με το μίξερ χτυπάω τους κρόκους με τη ζάχαρη και διαδοχικά τα υπόλοιπα υλικά. Τέλος με κουτάλι (όχι με το μίξερ) προσθέτω τη μαρέγκα και ανακατεύω με προσοχή για να βγει αφράτο.
Αδειάζω το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και ψήνω στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο.
Οταν βγει από το φούρνο, ρίχνουμε το κρύο σιρόπι και το αφήνουμε στην άκρη για να φτιάξουμε τη σοκολάτα. Σε μπεν μαρί λιώνω τις σοκολάτες και τα υπόλοιπα υλικά και περισχύνω το γλυκό μου με αυτή τη γκανάζ.


Αν αξιωθώ να το κάνω σύντομα υπόσχομαι να βάλω και φωτογραφία.

Σοφάκι σε ευχαριστούμε πολύ, πολύ για τη συνταγούλα!

Καλή επιτυχία!

12 σχόλια:

  1. αχ... αυτό το Μυρμηγκάτο...είναι πεντανόστιμο !!!!
    Και να γίνει ακόμα πιο λαχταριστό ..τώρα που ανοίγει και ο καιρός...μια μπάλα παγωτό με γεύση βανίλια ..θα το αποθεώσει..!! :) :) :)

    Η κουμπάρα μου η Σοφία, μας το φτιάχνει πυκνά συχνά...αλλά μιας και πλέον έχουμε δική μας κουζίνα!! θα το κερνάμε και εμείς!!!
    Καλή σας απόλαυση!! <3 <3 <3 :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταρχην να χαιρεσαι την κοράκλα σου πάντα. Μου φαινεται απλό και τέλειο το κεικ.. Μυρμηγκάτο γιατι?
    Φιλάκια Εφη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια πολλά για την μικρή σου Έφη!! Να την χαίρεσαι!!
    Για να απαντήσω αρχικά στην Ερη... μυρμηγκάτο διαισθάνομαι ότι λέγεται λόγω της τρούφας που δειχνει σαν μικρά μυρμηγκάκια μέσα στη ζύμη... Σωστά??

    Ωραίο κέικ και μου θυμίζει παλιότερες συνταγές γλυκών.. κάτι από τα παλία! Σίγουρη επιτυχία όμως!!

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την κοράκλα την βλέπω πανευτυχή με το μυρμηγκάτο και την όλη φάση, το κεκάκι πρέπει να είναι σούπερ!!Πολλές πολλές ευχές για τα γενέθλιά της, περσινά και φετεινά;-)
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ Εφη μου δεν θα πώ για το μυρμιγκάτο..αλλα για την νηστίσιμη μηλόπιτα που εγινε πολύ νοστιμη.. και για στο λέω έννοείται ότι την έφιαξα... όσο για το μρμιγκατο θα φιαχτεί μετα το πάσχα.. ...φιλια..πολλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωχ!! πάτησα το το κουμπι καταλάθος και δεν σου ευχήθηκα τα χρόνια πολλα της κορούλα σου για τα γενέθλια της όλες οι ευχές του κόσμου να ειναι μαζί της.....να ειναι καλα και να την χαίρεστε!!!! φιλακια΄΄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εφούλα, μαύρα μάτια κάναμε για την κουζίνα...χαχχαααχ!!!Αντε να σε δω από δω και πέρα....

    Το μυρμηγκάτο θεϊκό!!!!

    Ερη μου, σε ευχαριστώ πολύ! Οπως σου εξηγεί και η Χρυσαυγή λόγω της τρούφας λέγεται έτσι.

    Χρυσαυγή, παλιά συνταγή είναι που κάνει την περαντζάδα της παντού σε διάφορες εκδοχές, απολαυστικότατες όλες. Θα σας βάλω και της Βάσως ένα διαφορετικούλι σύντομα.

    Ελενα, δεν το περίμενε εκείνη τη μέρα και καταχάρηκε! Σε ευχαριστώ πολύ καλή μου!

    Ρούλα, απλή, εύκολη και πεντανόστιμη η μηλοπιτούλα, ε?
    Ούτε μίξερ, ούτε τζάτζαλα και μάτζαλα. Και η ζύμη είναι πασπαρτού για πολλές παρασκευές! Της Βάσως μας και αυτή η συνταγή!
    Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου! Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έφη μου τέλειο το μυρμηγκάτο σου.Αν και να πέσει και κανένα αληθινό μυρμηγκάκι μέσα ευτυχώς δεν θα φανεί χαχαχα!!!!!Να είσαι καλά να χαίρεσαι την κοράκλα σου,να την δείς όπως επιθυμείς,φιλιά πολλά καλό βράδυ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κική μου, υπέροχο πράγματι! Και σταθερά μέσα στο μυαλό μου για να το κάνω!

    Ροδάνθη, σε ευχαριστώ πολύ! Οχι δα, μυρμηγκάκι, πάμε χαμένοι...χαχααχαχ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλημερα κι απο μενα και χρονια πολλα!!! εδω σοφια - κουμπαρα!! Κοριτσια μου ειναι σκετο μυρμηγκατο και οχι κεηκ!!! η κουμπαρα μου το εχει φαει με παγωτο και ειναι φανταστικο...εεεμμμμ χχχμμμ τσακιζουμε και το ταψι (ντροπη μας)
    eri μυρμηγκατο το λενε λογω τρουφας!! επιτελους εφηηηηηηηηηηη το ανεβασες!!!!! χαχαχα με τη πρωτη ευκαιρια θα σου στειλω καινουργιες φωτογραφιουλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η Συνταγή μοιάζει ζηλευτή, αλλά κάποια υλικά από το κυρίως μείγμα του μηρμυγκάτου, νομίζω πως δεν αναφέρονται λεπτομερώς στην εκτέλεση, όπως: το βιτάμ, αν θα μπει λιωμένο ή απλά μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου. Όπως και να ΄χει θα το επιχειρήσω. Από τις ωραίες συνταγές! Με εντυπωσίασε και το γλάσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!