Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Κολοκύθα εορταστική!



Κάτι παρόμοιο είχε πάρει το μάτι μου πέρσυ στο "κάτι ψήνεται"...ω, ναι! το βλέπω και αυτό!!!

Φέτος το ξαναθυμήθηκα από τη Μυρσίνη Λαμπράκη που την είχε η Λαμπίρη στο ΣΤΑΡ και είπα ότι αυτό το φαγάκι μου φωνάζει...Φτιάξε με!!!

Επειδή είμαι και λίγο ....τυχερή να το πω κομψά ...βρήκα με τη μία κολοκύθα όμορφη, με τις πτυχές της, χαμηλή οπότε προς ολοταχώς....για την κουζίνα!

Υλικά

1 κόκκινη κολοκύθα

1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 φλ. ελαιόλαδο
5 πράσα σε ροδέλες
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μάτσο άνιθος ψιλ/νος
250 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
1/2 lt κρασί λευκό
τριμμένος κόλιανδρος (σπόροι κοπανισμένοι)
αλάτι, πιπέρι

ρύζι parboiled (για να μην χυλώσει)

χυμός λεμονιού για το σβήσιμο


Εκτέλεση

Σωτάρω τον κιμά στο ελαιόλαδο, ρίχνω το πράσο να σωταριστεί και αυτό και μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά. Σβήνω με το χυμό λεμονιού και με το κρασί και αφού πάρει μία βράση, ρίχνω το ρύζι και το αφήνω να τραβήξει τα υγρά.

Πλένω καλά την κολοκύθα, κόβω το επάνω μέρος σαν καπάκι προσεκτικά, και αφού την αδειάσω από τους σπόρους την αλατίζω λίγο και γεμίζω με τη γέμιση του κιμά, χωρίς να την στουμπώσω γιατί θα φουσκώσει και το ρύζι. Της βάζω το καπελάκι της και αρχίζω το φάσκιωμα....ω ναι, θέλει καλό φάσκιωμα γιατί έρχεται και μαλακώνει η κολοκύθα και είναι επίφοβο να μας ανοίξει στα πλαϊνά, οπότε ....στο μεγάλο τετράγωνο βαθύ ταψί του φούρνου μας  την τοποθετούμε, και τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο, αντικολλητικό χαρτί, σταυρωτά και αφού την φασκιώσουμε καλά, την βάζουμε στο φούρνο.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω για 1 1/2 ώρα και λίγο παραπάνω αν χρειαστεί, ανάλογα το φούρνο μας.

Επειδή η κατάσταση θυμίζει λίγο...τριαξονικό, σερβίρουμε με το ταψί του φούρνου διότι αν πας να τη σηκώσεις δεν θα έχεις κολοκύθα υπερπαραγωγή αλλά κολοκύθα νιανιά.....

Σερβίρουμε με  το καπελάκι της και με μία μεγάλη κουτάλα παίρνουμε γέμιση κιμά και ψίχα κολοκύθας ή αν δεν μας αρέσει η ψίχα της μόνο τον κιμά με τα αρώματά της.

Ηταν όντως εντυπωσιακό και έπαθαν πλάκα όλοι....

Χρόνια πολλά και Καλή χρονιά να έχουμε!

Καλή μας όρεξη!

2 σχόλια:

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!