Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Κοτόπουλο με κολοκάσι



Το τι ευτυχία έχω από τότε που μένω τόσο ...κοντά στο γνωστό "πορτοκαλί" σούπερ μάρκετ στην Αχαρνών...(σε 15 λεπτά με τα πόδια εκεί είμαι..χιχιχι!!!)  δεν λέγεται!
Η εκτίμησή μου για αυτό είναι μεγάλη ειδικά από όταν άρχισε να φέρνει πιο ασυνήθιστα υλικά μαναβικής όπως το σχοινόπρασο ας πούμε που εγώ προσωπικά στην περιοχή μας δεν έχω ξαναδεί και το μάτι μου να είστε σίγουροι ότι είναι ραντάρ κανονικό....όχι, παίζουμε!
Πλέον δεν παρακαλάω για να με πάνε...πάνε αυτά...μόλις άκουγε που ήθελα να με πάει ...πέταγε εξανθήματα...αρρώσταινε...όλα τα πάθαινε...Μάριε κούλαρε, με ξεφορτώθηκες!!!

Στην τακτική μου λοιπόν βόλτα....έπεσα πάνω στα κολοκάσια....και δεν γίνεται να μην το δοκιμάσουμε??? Γίνεται???

Γενικά το έχω αυτό...όταν μου καρφωθεί κάτι στο κεφάλι θα το κάνω έστω και για δοκιμή...να δούμε τι είναι... Το πήρα λοιπόν και επειδή το σκασμένο είχε 4 ευρώ αν θυμάμαι καλά, το κιλό, πήρα μόνο ένα που ήταν κοντά στο κιλό από μόνο του....μην το χρυσοπληρώνουμε και μας βγει και μάπα δηλαδή...αφού είπαμε ...άγνωστης ταυτότητας μαναβικό αντικείμενο....

Πρόκειται για αμυλούχο κόνδυλο με γεύση σαν της πατάτας που συναντιέται πολύ στην Ικαρία και στην Κύπρο.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=84&artid=4615469

Ψάχνω συνταγούλες, καταλήγω σε μία του Ευτύχη από το mamakouzina, νομίζω την είχα δει κιόλας την εκπομπή τότε που παιζόταν...σιγά μη μου ξέφευγε εκπομπή μαγειρικής...χαχαχα!!! και να' μαστε τώρα να μαγειρεύουμε  κοτόπουλο με κολοκάσι!

Υλικά

3 μπούτια κοτόπουλο (είπαμε δοκιμή το πάμε...)
1 κολοκάσι σε χοντρές φέτες (υπάρχει και κολπάκι από ότι λέει ο Ευτύχης, δείτε κάτω-κάτω)
1 1/2  μεγάλο μάτσο σέλινο (όχι σέλερυ)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλ/νο
1 1/2 κ. σ. πελτές τομάτας
1 κύβος λαχανικών (για αυτό προσοχή με το αλάτι μας), προαιρετικός
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
χυμός 1 λεμονιού
ελάχιστη ζάχαρη

Εκτέλεση

Στο ελαιόλαδο σωτάρουμε το κρεμμύδι και ρίχνουμε το κοτόπουλο να πάρει χρωματάκι.
Προσθέτω το κολοκάσι, το σέλινο, τον πελτέ, αλατοπιπερώνω και αφού προσθέσω νεράκι ίσα να το σκεπάζει, χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω να σιγοβράσει.  


Περίπου στα μισά, προσθέτω το χυμό λεμονιού (για να μην αφρίσει όπως οι μπάμιες) και τη ζαχαρίτσα. 

Συνεχίζω το σιγανό βράσιμο μέχρι να δέσει η σαλτσούλα του.


Καλή σας όρεξη!


Κολπάκι

Ο Ευτύχης λοιπόν λέει ότι το κολοκάσι το κόβουμε φετούλες "τσακριστά", δηλαδή να ακουστεί το τσακ μέσα στη ρίζα. Γυρίζουμε το μαχαίρι μας στριφογυριστά και βγάζουμε κομμάτια-κομμάτια τη ρίζα. Ετσι το έκανα, για να δούμε!

Απίστευτο έγινε, θα ξαναπάρω και θα πειραματιστώ κι άλλο οπωσδήποτε!!!!

23 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρουσα η συνταγή και η περιγραφή της.Δεν μας είπες όμως τι γεύση έχει το κολοκάσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαν την πατάτα είναι, λίγο πιο αμυλώδες και με το σελινάκι και τη σάλτσα απίθανο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. thalassamov writing
    Αχ αχ Έφη μου!!!

    πάτησες μεγάλο πόνο τώρα γιατί όλο λέω πως το πεθυμώ κι όλο αναβάλλω την επίσκεψη στο ασιάτικο μπακάλικο.
    Λοιπόν, το κολοκάσι είναι αυτό που άλλοι λαοί-της Αφρικής, της Ασίας και της Αμερικής-αποκαλούνε γιαμ, ταρό, ταπιόκα, κλπ κλπ. Στην Κύπρο επιμένουμε ... λατινικά! :))))))
    Βέβαια το κόκκινο χώμα της Κύπρου-δεν ξέρω για της Ικαρίας-ίσως να δίνει ελαφρά διαφορετική γεύση στον βολβό.

    Στα κρασοχώρια το φτιάχνουμε με κρασί, σε άλλες περιοχές με λεμόνι. Σκέτο-νηστίσιμο ή με κρέας, και βέβαια με κουπέπια!
    Αν σου άρεσε το κολοκάσι πρέπει όπως και δήποτε να το φτιάξεις με ντολμαδάκια!

    Ο λόγος που κόβουμε έτσι το κολοκάσι,και μια φίλη μου Καμερουνέζα έτσι κόβει τα γιαμς, τσακριστά, είναι για να μην λιώσει στο μαγείρεμα. Επίσης ΔΕΝ το πλένουμε, καθαρίζουμε κι ξεφλουδίζουμε μόνο πολύ προσεκτικά τον βολβό.

    Συγγνώμη για το σεντόνι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ο τσελεμεντές για εργένηδες!
    καλημερες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έφη ποιο είναι αυτό το Σ/Μ;;αν δεν θες να το γράψεις εδώ στείλε το μου σε μήνυμα σε παρακαλώ.
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. thalassamov, τι ζητάς συγγνώμη καλέ??? Καλά κάνεις και τα λες, σάμπως τα ήξερα, από εσένα τα έμαθα! Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες...για πες κι άλλα για τα ντολμαδάκια να μάθουμε!

    Ξανθή, το Σκλαβενίτη στην Αχαρνών λέω, τον μεγάλο, δεν έχω δει στα συνοικιακά, αλλά αν υπάρχει και στα ασιατικά όπως λέει η thalassamov τότε ρίξε μια ματιά και εκεί μήπως βρεις αν σου πέφτει μακριά το ΣΜ!

    Dark13Sun, όχι και τσελεμεντές...κοκκινίζω τώρα! χαχααχχα!!!!

    Καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή , μπράβο Έφη μας :-) καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το ήξερα το κολοκάσι, αλλά δεν το έχω μαγειρέψει ποτέ.
    Σίγουρα είναι πολύ νόστιμο και στην Κυπρο το χρησιμοποιούν πολύ.

    Το κοτόπουλο έγινε σούπερ.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το κολοκάσι δεν το ήξερα αλλά μόνο με την παρουσιαση με προκαλεί!
    Thanks για τη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευχαριστώ πολύ, έχω κοντά μου μικρά και σχεδόν πάντα ψωνίζω από εκεί, δεν έχω προσέξει πολύ τη μαναβική γιατί έχω δεν αλλάζω τη λαϊκή με τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αφροδίτη, Μάριον, Χαρά καλημερίζω!!!
    Ξανθή και εγώ τη λαϊκή με τίποτα δεν την αλλάζω αλλά λέμε για τα περίεργα τώρα...στη λαϊκή δεν βρίσκω τέτοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ούτε το έχω δει πουθενά, ούτε το έχω δοκιμάσει. Θα με βάλεις να ψάχνω μου φαίνεται :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εφη καλημέρα...δεν το ξέρω το κολακάσι, δεν είδα ποτέ και δεν έφαγα ποτέ.
    Να είσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Από χθες το βράδυ που είδα τον τίτλο, είχα μεγάλη περιέργεια για το συνοδευτικό του κοτόπουλου!! Ήταν τόσο μεγάλη η κούραση, που δεν είχα κουράγιο για "βόλτες" και το άφησα για σήμερα.
    Δεν το έχω δοκιμάσει το κολοκάσι... Αγόρασα πάντως πρόσφατα από τη λαϊκή πατάτες από την Κύπρο και τις βρήκα εξαιρετικές!!
    Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση και πολύ νόστιμο αποτέλεσμα κατά τας (περι)γραφάς :))
    Φιλιά πολλά
    Καλό μεσημέρι Έφη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ ωραία συνταγή, το έχω ακούσει το κολοκάσι αλλά δεν το έχω μαγειρέψει.
    Στο συγκεκριμμένο Σ/Μ πηγαίνω για καφέ τα Σάββατα με την πεθερά μου, ξέρεις στον πάνω όροφο, και όλο χαζεύω στα βιβλία μαγειρικής, αγοράζω κιόλας φυσικά. Να δώσουμε κανένα ραντεβού εκει για καφέ;
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ρένα, ανάβω φωτιές???χαχαχα!!

    Δήμητρα το βλέπω χρόνια αλλά δεν το πλησίαζα, και έτσι πήρα την απόφαση. Είπα δοκιμή είναι, τι έγινε??
    Γιώργο, και εγώ από περιέργεια το πήρα!
    Μαρία δεν ξέρεις πόσο κοντά είμαι...μία γέφυρα με χωρίζει...και αυτός ο πάνω όροφος...πόσο ενδιαφέρον είναι, ε???? Βεβαίως για συνάντηση όποτε θέλεις, να προλάβω να παρκάρω τα πιτσιρίκια μόνο!

    Καλό μεσημέρι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κυπριακό μαναβικό! Αχ, μαχαίρι στην πληγή της δόλιας μάνας που το παιδάκι της πάει φαντάρος στην Κύπρο την Πέμπτη:)
    Δεν το έχω φάει ποτέ αλλά πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χμμμμμ ενδιαφέρον!!!! μόλις βρω θα πάρω
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Έφη μου, φαινεται πολύ ενδιαφερον... πρωτη φορα το ακουω και το βλεπω και θα το ψαξω.. αν και δεν εχει παρει κατι το ματι μου σε κανενα ΣΜ στη Θεσσαλονικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολύ μου άρεσε η συνταγή αλλά πιο πολύ η περιγραφή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μαρία, καλός φαντάρος ο γιόκας σου! Με το καλό!
    Αντε, τώρα σίγουρα θα δοκιμάσεις!

    Αστεράκι, Ελπινίκη, δοκιμάστε το!

    Πόπη, τι να κάνω? Είναι και αυτό το κατάστημα σαν το άλλο με την μαντεμένια...σπηλιά του Αλη μπαμπά!

    Καλό βραδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. πολυ πρωτοτυπο φαγητο! μου ανοιξες την ορεξη βραδιατικο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αγαπημένο φαγητο των παιδικών μου χρόνων. Γίνεται και με χοιρινό. Διατηρειται αψογα στην κατάψυξη καθαρισμένο και κομμένο σε σακουλίτσα. Απ εκει απευθείας στην κατσαρόλα χωρις ξεπάγωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!