Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Ντοματόσουπα με βασιλικό και ψωμί




Κρύο, χιόνι, επιτέλους! Bέβαια μία που το είδαμε, και μία που έλιωσε....λένε θα ξαναανέβει η θερμοκρασία....τέλος πάντων...
 
Σας έχω μία γρήγορη, χουχουλιάρικη και ζεστή σουπίτσα από το Rouxbe,  λίγο ασυνήθιστη γιατί δεν έχει ζυμαρικούλι ή κάποιο όσπριο αλλά ψωμάκι! Αυτό την κάνει να χυλώνει και να μην είναι νερουλή. Είναι πεντανόστιμη και το μόνο που ζητάει είναι ντομάτες και βασιλικός.
 
Ξέρω ότι θα με μαλώσετε κάποιοι όταν ακούσετε τις ντομάτες γιατί δεν είναι η εποχή τους αλλά μία φορά μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια.

 
 
Υλικά
 
500 γρ. ντοματάκια ή ντομάτα χονδροκομμένη
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 μάτσο βασιλικός (τα κοτσανάκια δεν τα πετάμε)
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο
 
 
2 κονσέρβες αποφλοιωμένο ντοματάκι
αλάτι και πιπέρι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
400 ml νερό
3-4 φλ. ψωμί χωριάτικο σε μπουκίτσες
ελαιόλαδο
 
Εκτέλεση
 
Πλένω τα ντοματάκια και τα τρυπάω σε κανά δυο σημεία μέσα σε ένα μπωλ. Ρίχνω τη 1 σκελίδα σκόρδο και λίγο βασιλικό από το ματσάκι, αλατοπιπερώνω και περιχύνω με λίγο ελαιόλαδο.
 
Ολο αυτό το γυρίζω σε ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και το ψήνω στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά σε αέρα.
 
 
Στο μεταξύ ετοιμάζω σε μία κατσαρόλα τη σουπίτσα.
 
Σοτάρω σε ελαιόλαδο το υπόλοιπο σκόρδο και τα κοτσανάκια του βασιλικού (προσέχω να μην καεί το σκόρδο), αλατοπιπερώνω και ρίχνω τις κονσέρβες ντομάτας και το νεράκι. Αφήνω να σιγοβράσει για 15 λεπτά και ρίχνω το ψωμάκι μέσα να ενωθεί χωρίς να πολυανακατεύω. Αφού πάρει μία γύρα και το ψωμί βγάζω τα ντοματάκια από το φούρνο και όπως είναι με τα γλάσσα που έχουν κάνει από το ψήσιμο, τα γυρίζω μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύω μία φορά.  Σβήνω το μάτι και αποσύρω την κατσαρόλα.  Περιχύνω από πάνω με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και σερβίρω.

* Tο νεράκι της το ρυθμίζω σύμφωνα με το γούστο μου, εγώ δεν την έκανα νερουλή, ήταν χυλωμένη όμορφα, από εκεί και μετά παίζει ο καθένας όπως θέλει.

Επειδή πάντα περισσεύει το ψωμί μέσα στο σπίτι, το κόβω κύβους όχι μικρούς και το φρυγανίζω. Μετά προσθέτω σε σαλάτες και όπου αλλού θέλω, χρησιμοποίησα τέτοιο ψωμάκι.

Τρώγεται όσο είναι ζεστή!
 
Καλή όρεξη!

8 σχόλια:

  1. Καλημέρες πολλές!

    Είναι νοστιμότατη!Απερίγραπτη κατ΄εμε!
    Τα απλά πράγματα είναι τα πιο νόστιμα!
    Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά χουχουλιάρικη η σουπίτσα σου, και το ψωμάκι κάνει την διαφορά!
    Φιλιά Εφη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα μου επιτρεψεις να βγαλω το ψωμακι Εφη μου, εχω ενα θεμα με το ψωμι στη σουπα... Ολα τα αλλα τα κραταω ομως και θελω και διπλη μεριδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νοστιμότατη η σούπα σου Εφάκι και με απλά υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι! Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά, εσύ βάζεις τίτλο "ντοματόσουπα με βασιλικό ΚΑΙ ψωμί" κι εγώ διαβάζω "ντοματόσουπα με βασιλικό ψωμί" κι αναρωτιέμαι πώς να΄ναι τάχατες αυτό το βασιλικό ψωμί. 'Ωρε μάνα μου βραδιάτικο! Όμως παρηγόρησα την πίκρα μου που δε βρήκα βασιλικό ψωμί, με την ωραία ντοματόσουπα!!! Φιλάκια βασιλικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα Εφούλα, ότι πρέπει η ντοματόσουπα για τις κρύες μέρες..Όσο για τα εκτός εποχής ντοματάκια, "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα"..χιχι..Δείχνει πολύ νόστιμη, σίγουρα θα έβαλε χαμόγελα στα πρόσωπα όσων τη δοκίμασαν..Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μμμ βασιλικός και ντομάτα, αγαπημένος συνδυασμός! Όπως λες, ζεστή και χουχουλιάρικη σουπίτσα, θα τη δοκιμάσω! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. perfect combination of tastings!! I'll have to wait spring to prepare it, since we have basil only with hot..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!