Καλημέρα μπλογκογειτονιά, καλό μήνα και καλό Σαββατοκύριακο! Να περάσετε πανέμορφα!
Σήμερα σας έχουμε νόστιμη και εύκολη συνταγή (τη λες και μεζέ) που θα τη δείτε στο αγαπημένο μπλογκ της γλυκιάς Κικής! Σας την έσκασα, έτσι? Η Κικίτσα μου έκανε την τιμή να φιλοξενήσει τη συνταγούλα μου στο πρώτο της guest post και την ευχαριστώ πολύ για αυτό!
Είναι ένας άνθρωπος που έχω εκτιμήσει στο χώρο του blogging εδώ και καιρό, με μεγάλη ευγένεια και αγάπη για αυτό που κάνει!
Γενικά νιώθω τυχερή που μέχρι τώρα έχω συναναστραφεί με όμορφους ανθρώπους και εύχομαι να συνεχίσουμε έτσι!
Λίγα λογάκια για το σημερινό μας φαγάκι :
Την μαραθόριζα την έχω λατρέψει και έχω να δηλώσω ότι κατάφερα να κάνω τον άνδρα μου που άκουγε μάραθος παλιά και έτρεχε, να την δοκιμάσει μέχρι τώρα δεύτερη φορά και να σχολιάσει και πολύ θετικά, κάτι που δεν περίμενα! Αυτό για μένα ήταν η καλύτερη ανταμοιβή!
Για να δείτε τη συνταγούλα και όχι μόνο αυτή, μπείτε εδώ και καλή πλοήγηση!
Καλό μήνα σε όλη την παρέα!
Υλικά
2-3 μεγαλούτσικες μαραθόριζες κομμένες στα 8
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλατάκι
1 πρέζα ζάχαρη
2 κ. σ. ούζο ή σαμπούκα (δεν είχα, έβαλα ένα αστεροειδή γλυκάνισο)
1/2 φλ. ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
1/2 φλ. νερό
2 κ. σ. τουφίτσες μάραθου
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
χυμός 1 λεμονιού
Εκτέλεση
Το φαγάκι γίνεται στο τηγάνι και χωρίς πολύ ανακάτεμα για να μη χαλάσει το φινόκιο. Απαλές και μετρημένες κινήσεις θέλει. Ταιριάζει υπέροχα σαν συνοδευτικό για αρνάκι ή ψάρι ή κοτόπουλο.
Εγώ έβρασα και μερικές πατάτες, το γύρισα μαζί με τις πατάτες σε ένα πυρεξάκι για 15 λεπτά στο φούρνο για να γίνει πιο πλούσιο και πασπάλισα λίγο πεκορίνο από πάνω αλλά νομίζω ότι είναι περιττό όλο αυτό, φτιάξτε το και απολαύστε το σκέτο.
Κόβουμε το φινόκιο (μόνο τη ρίζα) στα δύο και μετά στα τέσσερα και στα οκτώ σε μακρόστενη μορφή.
Το σοτάρουμε στο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και πασπαλίζουμε αλατάκι από πάνω και τη ζάχαρη. Το γυρίζουμε προσεκτικά για να μη μας διαλυθεί να πάρει χρώμα και από την άλλη μεριά. Μόλις γίνει αυτό σβήνουμε με το ούζο και αφού εξατμιστεί προσθέτουμε το ζωμό και το νερό.
Δυναμώνουμε τη φωτιά για να πάρει βράση και αφήνουμε 15 λεπτά να βράσει καλά, να μαλακώσει, να σωθεί το νεράκι και να μελώσει η σαλτσούλα του.
Στο τελείωμα πασπαλίζουμε τις φουντίτσες του μάραθου, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Αν τα πάτε καλά με το φινόκιο πρέπει να το φτιάξετε, θα σας αρέσει!
Καλή όρεξη!
Καλό μήνα σε όλη την παρέα!
Καλημέρα και πάλι καλό και γλυκό μήνα!! Εφούλα μου γλυκιά εγώ σ' ευχαριστώ πολύ για την αποδοχή της πρότασης και την παρουσίαση μιας τόσο ιδιαίτερης και νόστιμης συνταγής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και καλό Σαββατοκύριακο!
Σε ευχαριστώ κι εγώ Κικίτσα μου! Φιλιά! Καλό ΣΚ!
ΔιαγραφήΚαλό μήνα κορίτσια με την ωραία σας συνεργασία...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφη,εντάξει,τα άλλαξες τα Χριστουγεννιάτικα...καλέ τί ωραίες καρδούλες και τριαντάφυλλα είναι αυτά...???
Κικίτσα έρχομαι να δω τη συνταγή...
φιλιά και στις δυό σας...-:))
Είδες Αγιοβαλεντίνικο λουκ? Καλά που το' πες για τις μπάλες, θα γέλαγε κι ο κάθε πικραμένος αν το έβλεπε ακόμα! Φιλιά Βιβικούλα μου!
ΔιαγραφήΈφη φέτος ψάχνω για φινόκιο στη λαϊκή και δεν υπάρχει στο δε Σ/Μ βρήκα μια πολύ μικρή ρίζα με 1 1/2 ευρώ και είπα όχι δεν το παίρνω.Πάω να διαβάσω τη συνταγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜας την έσκασες, μας την έσκασες χα χα χααα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάω να σερβιριστώ στης Κικής!
Φιλιά Εφάκι, καλό Σαββατοκύριακο!
παρα πολύ καλό πιατο..να σαι καλά καλό σου μήνα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάω να δω στης Κικής!!! Τις έκανα όπως έγραφες στην προηγούμενη συνταγή με συνοδεία της γλώσσες. Γλύκισμα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα Έφη μου και σ' όλο τον λόχο!!
Σήμερα, Έφη μου, σερβίρεις σε άλλο τραπέζι και εννοείται ότι θα τρέξουμε ολοταχώς να πάρουμε μερίδα! Καλό και αγαπησιάρικο μήνα να έχεις! Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραία ιδέα το φινόκιο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις δίκιο για την Κική!
Θα πάω κι εγώ με την σειρά μου να δω την συνταγή, μου αρέσει πολύ το φινόκιο!
Υπέροχο Έφη μου!!!Πέρασα από της Κικής και σερβιρίστηκα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία συνεργασία!
Φιλάκια!!!