Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Κρέμα πορτοκαλιού με σαφράν και κάρδαμο

 
 
 
Τι σας έχω εγώ σήμερα?
 
Κρεμούλα βελούδινη, μες το άρωμα, να την τρως και να απογειώνεσαι! Μεταξύ μας δεν περίμενα να κρυώσει εγώ τη δική μου, την τσάκισα μόλις έκανε ότι χλίανε λίγο και κρυφοκοίταζα και των άλλων μετά!
 
Τα υλικά μας είναι το τίποτα, ναι καλά διαβάσατε, γαλατάκι μόνο, αρωματικά και υπομονή που όμως θα σας ανταμοίψει σίγουρα στο τέλος! Α!!! Και πορτοκαλάκια ή μεγάλα μανταρίνια (να έχουν ψίχα).
 
 
Πάμε να την δούμε?
 
 
Υλικά
 
1,5 λίτρο γάλα
2 πρέζες κάρδαμο σπασμένο και χτυπημένο με
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
 
1 κ. γλ. κρόκος Κοζάνης διαλυμένος σε 1/4 φλ. κρύο γάλα
 
2 κ. γλ. corn flour
 
2 πορτοκάλια φιλεταρισμένα (με ότι ζουμάκι βγάλουν)
 
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
χονδροσπασμένο φιστίκι Αιγίνης
 
 
 
Eκτέλεση
 
Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο (ιδανικά αντικολλητική) να βράσει, στην αρχή πολύ δυνατά και μόλις πάρει την πρώτη βράση μετριάζουμε και αρχίζουμε να προσέχουμε και να ανακατεύουμε.
 
Σπάμε τα σποράκια του κάρδαμου (έχετε βάλει σε ελληνικό καφέ; Αν όχι, χάνετε!) μέσα στη ζάχαρη και τα χτυπάμε μαζί στο μούλτι να σπάσουν όσο γίνεται. Δεν πειράζει αν γίνει άχνη η ζάχαρη, δεν μας νοιάζει.
 
Στο λίγο γάλα ρίχνουμε τον κρόκο Κοζάνης και τον αφήνουμε να διαλυθεί. Αργότερα εκεί μέσα θα διαλύσουμε και το corn flour για να πήξουμε πιο καλά την κρέμα μας.
 
Φιλετάρουμε τα πορτοκάλια μας και τα αφήνουμε στην άκρη για το τέλος.
 
Ανακατεύουμε παράλληλα το γάλα μας και ας φαίνεται ότι πιάνει πέτσα από το βράσιμο μετά το μισάωρο, εμείς ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Οταν μειωθεί στο μισό περίπου η ποσότητα του γάλατος, ρίχνουμε  τη ζάχαρη με το κάρδαμο, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το διάλυμα του κρόκου με το corn flour μαζί.
 
Συνεχίζουμε για 5 λεπτά το ανακάτεμα  και  προσθέτουμε το πορτοκάλι.  Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να ηρεμήσει λίγο η κρέμα.


 
 
Σερβίρουμε σε ποτηράκια ή μπωλάκια, σκορπίζουμε ξύσμα πορτοκαλιού και χονδροσπασμένο φιστίκι Αιγίνης και απολαμβάνουμε.  Μου βγήκαν 4 ποτηράκια και 1 μπωλάκι, μπορείτε όμως να προσαρμόσετε τις ποσότητες.
 
Καλή απόλαυση και καλή εβδομάδα!

9 σχόλια:

  1. Ωραία σύνθεση Έφη μας.
    Εγώ σε μαρμίτα θα την έφτιαχνα, γιατί ένα μπολάκι τι να σου κάνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παίρνω κουταλίτσα, μπήκα σε δίαιτα!!
    καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ αρωματική η κρέμα σου Έφη μου και σίγουρα θα είναι τέλεια και σε γεύση! Την επόμενη φορά όμως πρέπει να κάνεις μεγαλύτερη δόση, για να κεραστούμε κι εμείς που κοιτάζουμε τις φωτογραφίες και ξερογλειφόμαστε!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. θα πάρω μπολάκι, όμορφη και μοσχοβολυστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ όμορφη σε εμφάνιση πρώτα από όλα, φαντάζομαι και η γεύση θα είναι λαχταριστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από το πρωί την φλερτάρω την κρέμα σου Εφούλα μου γλυκιά... είναι θαυμάσια, σε εμφάνιση αλλά και σε άρωμα και σε γεύση και ...και...και ...την θέλωωωωω!!!!!!!
    Γεια στα χέρια σου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι υπέροχη και αρωματική η κρέμα σου. Θα είναι γεμάτη αρώματα! Θα την κάνω διότι λατρεύω τετοιου είδους γλυκά!!!!
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μμμ! Μοσχομυρίζει η κρέμα σου, Έφη! Την στόλισες και με τα αγαπημένα μου φυστίκια Αιγίνης και ξύσμα πορτοκαλιού!! Απίθανη!! Ωραίο και ελαφρύ γλυκάκι.
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τέλεια αρωματισμένη κρεμούλα !!

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!