Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Επεράσαμε όμορφα...όμορφα..όμορφα!!!! Και του χρόνου με υγεία!!!!

Το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου όσοι bloggers κατάφεραν, βρεθήκαμε όλοι μαζί για την 1η κοπή της πίτας των Greek Food Bloggers, με πρωτοβουλία του Γιώργου Βαρβάκη από το γνωστό σε όλους μας Una cucina!

Η συνάντηση έλαβε μέρος σε ένα όμορφο μεζεδοπωλείο, τον Αρμενιστή στο Νέο Φάληρο, όπου το κέφι πλημμύρισε τον χώρο, γνωριστήκαμε με όσους τα λέμε εδώ και καιρό αλλά δεν είχαμε καταφέρει μέχρι τώρα να τα πούμε από κοντά, ξανασυναντηθήκαμε με όσους ήδη είχαμε τη χαρά να έχουμε γνωριστεί σε ένα αλήστου μνήμης πάρτυ και περάσαμε πραγματικά υπέροχα!!
Ωραίο φαγητό, ωραίο κρασάκι, μουσική και η έκπληξη της βραδιάς, ο Γιώργος Βαρβάκης συντρόφευσε τη μουσική μπάντα με την πολύ καλή φωνή του και την κιθάρα του.


 Η υπέροχη βασιλόπιτα-carot cake με ζαχαρόπαστα της Νίκης Λαμπρινού (Sugar Flower Creations)   και η απόλυτα σοκολατένια της Αθηνάς (Sugar Buzz)


H βασιλόπιτα-τσουρέκι της Μέτης από τις Συνταγές Καρδιάς









Λεπτομέρειες της συνάντησης μπορείτε να δείτε εδώ : http://oinomagirion.blogspot.com/2011/02/2011.html

Οι πίτες ήταν απερίγραπτα νόστιμες και πολύ όμορφα στολισμένες και τα δώρα που προσφέρθηκαν επίσης υπέροχα.


Από τη φωτό μου λείπει το υπέροχο αμυγδαλωτό που μας πρόσφερε η Μαρία Μπέικα (mari plateau)και το τέλειο μπισκότο της Βίκυς Κουμάντου από το Tastefull (έπεσαν τα μικρά μου το πρωί σαν τις ακρίδες και τα τσακίσανε....χαχαα!!!).
Και βέβαια σιγά μην έφευγα χωρίς δωράκι!!! Δεν γίνονται αυτά σε κανένα σενάριο...χαχαχα!!

Η υπέροχη ESCADA προσφορά από το Αρωμα Γυναίκας...τη Βιβίκα, το γνωστό Spirtokoyto!!
Βιβ, μη γελάς σε βλέπω!!!

Να ευχηθώ να είμαστε καλά, να ξανασυναντηθούμε με περισσότερες παρουσίες γιατί αυτή η παλιοίωση έχει ταλαιπωρήσει πολύ κόσμο και είχαμε τις σχετικές απώλειες και να περάσουμε ακόμα πιο όμορφα την επόμενη φορά!

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Σπετζοφάι με φέτα



Της στιγμής εντελώς γιατί θέλαμε κρασομεζέ απόψε!

Υλικά

2 μεγάλα χωριάτικα λουκάνικα με πράσο κομμένα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλ/νο
3 ντομάτες ψιλ/νες
8 πιπεριές κέρατο γλυκές
1 καυτερή πιπεριά
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. πελτές
1 ποτηράκι κρασί  λευκό
αλάτι, πιπέρι και λίγο μπούκοβο
ελαιόλαδο για το σωτάρισμα

φέτα τριμμένη για το τελείωμα

Εκτέλεση

Σωτάρω τα λουκάνικα με το κρεμμύδι, προσθέτω τις πιπεριές και το σκόρδο και μόλις γλασαριστούν σβήνω με το κρασί. Ρίχνω την φρέσκια ντομάτα και τον πελτέ, αλατοπιπερώνω, ρίχνω και το μπούκοβο και αφήνω να σιγοβράσουν όλα μαζί για 20 λεπτά.


Πριν το κατεβάσω από τη φωτιά, ρίχνω τη φέτα θρυμματισμένη από πάνω και το αφήνω να χυλώσει.
Αυτό το τελευταίο προαιρετικό, απλά σε εμάς αρέσει.

Καλή σας όρεξη!

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Ποντιακά πισία




Τα πρωτογνώρισα πριν από πολλά, πολλά χρόνια...στην Κατερίνη από τη γιαγιά του καλού μου!
Εκτοτε τα λατρεύω, σε οποιαδήποτε μορφή και εννοείται ότι τα τσακίζω....

Είναι περίπου σαν τηγανόψωμα και σαν αφράτη πίτα από σουβλάκι, κάτι ενδιάμεσο αλλά με τόσο μαγική γεύση που σκας και συνεχίζεις να τρως...

Τρώγονται σκέτα, με τυράκι κλεισμένα σαν πιροσκί, με κιμά ή άλλο κρεατικό, με πατάτα βραστή, με σπανάκι και κρεμμυδάκι και φετούλα....και με ότι άλλο κάνετε εσείς κέφι...βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει...


Εννοείται ότι μιλάμε για λαδίλα, δεν είναι στεγνή πιτούλα, γιατί τηγανίζονται, κοινώς Ζήτω η χοληστερίνη!

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κ. γλ. κοφτό αλάτι
690 ml νερό (όχι χλιαρό, βρύσης)
1 φλ. του καφέ σπορέλαιο

Εκτέλεση

Ρίχνω τη μαγιά σε ένα μεγάλο μπωλ με το νερό και αφού τη διαλύσω με ένα πηρούνι, ρίχνω και το αλάτι (μη φοβάστε για τη μαγιά γιατί το νερό είναι βρύσης, όχι χλιαρό για να την κάψει), προσθέτω γύρω στις 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι που το ενσωματώνω και το αφήνω σε μία άκρη σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για να ανέβει, με μεμβράνη για να μην ξεραίνεται.
Οταν ανέβει, προσθέτω το υπόλοιπο αλεύρι (όσο πάρει, τόσο ώστε να έχω σχεδόν μία ζύμη μέτρια, ούτε μαλακή πολύ που να κολλάει, ούτε και σκληρή πολύ, με το χέρι θα το καταλάβουμε αλλά περίπου πάντα πάει στο 1 κιλό το αλεύρι). Μόλις αρχίσει να ενσωματώνεται, ρίχνω από πάνω και το σπορέλαιο και το ζυμώνω ελάχιστα για να το τραβήξει και αυτό η ζύμη.
Αφήνω για μισή ώρα πάλι σκεπασμένη τη ζύμη πάλι με μεμβράνη και όταν φουσκώσει, παίρνω ένα ταψάκι μικρό, ρίχνω λίγο σπορέλαιο, κόβω μικρά κομμάτια ζύμης και τα ανοίγω μέσα στο ταψάκι σε μέγεθος πιτούλας όσο μεγάλη την θέλω (το λάδι βοηθάει να ανοίξουν εύκολα) και όπως τα έχω ανοίξει, τα τηγανίζω ένα-ένα μέχρι να χρυσίσουν παντού.

Αν δεν θέλω να τα κάνω σκέτες πιτούλες, τα γεμίζω με τη γέμιση της αρεσκείας μου και τα κλείνω σαν πιροσκί και τα τηγανίζω κατά τον ίδιο τρόπο.

Εγώ αυτή τη φορά τα είχα με μπιφτεκάκια που είχα ήδη ψήσει, συνοδέψαμε και με τζατζικάκι αλλά δεν πρόλαβα να βγάλω φωτό στην αρχή...μέγα λάθος....στη φωτό είναι ότι απέμεινε...χαχαχα!!
Επεσαν όλοι επάνω τους σαν τις ακρίδες...!!!!


Καλή σας όρεξη!

Καλό μήνα!!!


Καλό μήνα σε όλη την μπλογκογειτονιά!!!!

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Τάρτα με πράσο και κιμά



Πάλι διαιτητικό φαγάκι είχαμε σήμερα....σε λίγο δεν θα περνάμε από τα κασώματα στις πόρτες....αλλά εκτελούσα παραγγελιά οπότε.......

Υλικά

5 πράσα σε ροδέλες
1 κρεμμύδι ξερό ψιλ/νο
λίγο ελαιόλαδο για το σωτάρισμα
300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
ελάχιστο αλάτι και πιπέρι

2 αβγά
300 γρ. ρεγκάτο και κασέρι τριμμένα (ή ότι άλλο κίτρινο τυρί έχουμε)
250 ml κρέμα γάλακτος


1 φύλλο κουρού

Εκτέλεση

Σωτάρω το πράσο και το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και όταν γλασσάρουν ρίχνω τον κιμά και τον σωτάρω με τα υπόλοιπα για 5 λεπτά.
Αφήνω να κρυώσει το μίγμα μου και ρίχνω μέσα σε αυτό το τριμμένο τυρί.

Σε πυρέξ βουτυρωμένο ελαφρά στρώνω το φύλλο μου και ρίχνω τη γέμιση.

Από πάνω περιχύνω με τα αβγά που τα έχω χτυπήσει με την κρέμα γάλακτος.

Το αφήνω να τραβήξει την κρέμα γάλακτος λίγο και ψήνω στους 160-170 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.


Καλή σας όρεξη!

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Πορτοκαλόπιτα



Τι??? Εγώ δεν θα έφτιαχνα???? Δεν είστε καλά μου φαίνεται!!!  Μου τις κοτσάρετε στη μούρη δύο εβδομάδες τουλάχιστον...και εγώ το παίζω κυρία και απλά κάνω οφθαλμόλουτρο......Ε, ήρθε και η δική μου ώρα....και μάλιστα τώρα που έχουν αρχίσει κάτι δίαιτες......χαχαχαχα!!! θα πάρω το αίμα μου πίσω......

Παρακαλώ αν δεν αντέχετε το σκηνικό απομακρυνθείτε....ακολουθούν τα πειστήρια του εγκλήματος!

Υλικά

Για την κρέμα

1 ποτήρι ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο
1 ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική
1 βανίλια
1 κ.σ. baking powder
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
5 αβγά
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

Για το σιρόπι

2 ποτήρια ζάχαρη κρυσταλλική
2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια χυμός πορτοκαλιού
1 ξύλο κανέλας
φλούδα 1 πορτοκαλιού


1/2 kg φύλλο κρούστας για γλυκά ή Βηρυττού
μαργαρίνη για βουτύρωμα των φύλλων


Εκτέλεση

Ετοιμάζω πρώτα το σιρόπι μου βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά και το αφήνω να κρυώσει.


Σε βουτυρωμένο ταψί στρώνω σουρωτά τα φύλλα που τα βουτυρώνω πρώτα ένα-ένα και τα ακριανά προσέχω να εξέχουν λίγο για να μην χύνεται το μίγμα που θα ετοιμάσω.


Χτυπάω το ηλιέλαιο με τη ζάχαρη, τη βανίλια, το baking powder, το ξύσμα και μετά προσθέτω τα αβγά. Χτυπάω καλά τα υλικά και στο τέλος προσθέτω το γιαούρτι.


Ρίχνω τη γέμιση στα φύλλα μου , δεν κλέινω με τα φύλλα, απλά το σουλουπώνω λίγο στις άκρεςκαι ψήνω στους 160 βαθμούς για 50 λεπτά σε ήδη προθερμασμένο φούρνο στον αέρα.

Σιροπιάζω (ζεστό γλυκό και κρύο σιρόπι) και το αφήνω να τραβήξει για 6-8 ώρες.

Καλή σας απόλαυση!

Η συνταγή είναι της Τασίας

Φασολάδα



Μιάς που ξαναέβαλε κρύο και μιας που το τιμούμε αυτό το όσπριο αρκετά συχνά όλοι στην οικογένεια σήμερα έχουμε φασολάδα.

Υλικά

500 γρ. φασόλια ψιλά ή μέτρια
2 κρεμμύδια ψιλ/να
1 πράσο σε ροδέλες
1 μικρή καυτερή πιπεριά
2 κλωνάρια σέλερυ ή  μισό μάτσο σέλινο μικρό
3 μεγάλα καρότα (εγώ τα ψιλοκόβω για να μην τα ψαρεύουν τα μικρά)
2 κ.σ. σάλτσα ντομάτας
ελαιόλαδο μπόλικο
αλάτι, πιπέρι, λίγο μπούκοβο, λίγη ρίγανη

Εκτέλεση

Μουσκεύω αποβραδίς τα φασόλια.
Το πρωί τα βάζω σε νερό που βράζει, ξαφρίζω και μετά από 10 λεπτά τα σουρώνω να φύγει το πρώτο νερό.
Στην κατσαρόλα ρίχνω το ελαιόλαδο, περνάω το κρεμμύδι και το πράσο, ρίχνω τα φασόλια, το σέλερυ και το καρότο, τη σάλτσα ντομάτας, αλατοπιπερώνω, ρίχνω το μπούκοβο και τη ρίγανη, συμπληρώνω με νεράκι και αφήνω να βράσουν για 40 λεπτά με κλειστό το καπάκι.

*Εμάς μας αρέσουν χυλωμένα γι' αυτό προτιμώ τα ψιλά φασόλια, τα οποία όμως δεν χρειάζονται απαραίτητα μούσκεμα.

Συνοδεύεται ιδανικά με λουκάνικα χωριάτικα και  τουρσάκια.

Καλή σας όρεξη!

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Μπρόκολο και πατατούλες ογκρατέν



Το συγκεκριμένο φαγάκι είναι πρόβα .... και προορίζεται για αύριο για την ιστορικότερη σύναξη όλων των εποχών!!!!
Αυτό και το brownies με την σούπερ-ντούπερ γλασοκατάσταση!!!!!
Οποιος εννόησε....εννόησε!!!!! Βοάκι μου το ακούς????? Φιλάκια!!!

Η ιδέα βασικά είναι της Λιλούς που μπορείτε να δείτε εδώ : http://lilaspurplethoughts.blogspot.com/2010/11/1-2-100-200-ml-2-2-5.html , απλά το άλλαξα λίγο προσθέτωντας  την πατάτα και λίγη μουστάρδα μέσα, και με διάφορα αλλαντικά γιατί δεν είχα πολύ μπέηκον στο ψυγείο!

Είναι πάρα πολύ νόστιμο φαγάκι και ένας πανέξυπνος τρόπος για να τουμπάρεις τα μικρά ζουζούνια να φάνε αυτό το πολύ καλό αλλά και "δύσκολο" λαχανικό!

Υλικά

1 μεγάλο μπρόκολο σε φούντες  ζεματισμένο
5 μεγάλες πατάτες βρασμένες
μουστάρδα
2 φλ. αλλαντικά διάφορα (ότι έχουμε, βάζουμε)
ελάχιστο ελαιόλαδο
250 γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί (έβαλα ρεγκάτο)
250 γρ. κρέμα γάλακτος
2 αβγά χτυπημένα με την κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση

Ζεματάμε σε αλατισμένο νερό το μπρόκολο και το σουρώνουμε καλά.
Βράζουμε τις πατάτες σε επίσης αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, τις βγάζουμε και τις σουρώνουμε καλά και αυτές.
Αραδιάζουμε τα λαχανικά χωρίς πολλές κινήσεις για να μην διαλυθούν σε πυρέξ.
Σωτάρουμε ελαφρά τα αλλαντικά μας, είχα ελάχιστο μπέηκον και έτσι έβαλα σαλάμι αέρος λίγο, ζαμπόν καπνιστό και ωμοπλάτη, όλα ψιλοκομμένα αλλά μια χαρά ήταν τελικά.

Αδειάζουμε πάνω από τα λαχανικά, τα αλλαντικά μας και βάζουμε και 2 κ.σ. μουστάρδα.
Τώρα με προσεκτικές κινήσεις ανακατεύουμε να πάνε εδώ και εκεί στο πυρέξ όλα τα υλικά μας.


Από πάνω ρίχνουμε το τυράκι μας και περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και τα αβγά.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά, προσέχοντας πάντα μην αρπάξει.

Εγώ προσωπικά δεν το αφήνω να κάνει κρούστα και να κοκκαλώσει, του ρίχνω ένα μικρό ανακάτεμα, επιφανειακά όμως,  για να ανακατευτεί λίγο το τυράκι και να γκρατιναριστεί πιο όμορφα.

Την άλλη φορά θα δοκιμάσω μέσα σε αυτά να βάλω κατά τον ίδιο τρόπο και λίγο κουνουπίδι, γιατί πρέπει κάπου να το έχω φάει και έτσι και μου έχει κολλήσει..χιχιχιι!!!

Καλή μας όρεξη!

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Brownies με γλάσο σοκολάτας



Σήμερα λόγω της ονομαστικής εορτής της αφεντιάς μου (Θυμιώ βλέπετε....μία από τις 4, ζωή να έχουμε)  και τελείως απρογραμμάτιστα διότι μία εβδομάδα η κουζίνα μας ήταν off....φτιάχτηκε σήμερα ευτυχώς,  σκάρωσα ένα brownies με υπερδόση σοκολάτας!!

Υλικά

150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
180 γρ. μαργαρίνη
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
3 αβγά
90 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180 γρ. φιστίκι Αιγίνης (θα προτιμούσα φουντουκάκι βέβαια, αλλά ξώμεινα..)

Εκτέλεση

Λιώνω τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί. Είχα και πολύ λίγη λευκή σοκολάτα και την έβαλα και αυτή.
Χτυπάω τη ζάχαρη με τα αβγά, ρίχνω και το αλεύρι και το ξηροκάρπι μισοτριμμένο και ψήνω σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο (σινιζαρισμένο) ταψί όχι μεγάλο, περίπου Νο. 30 για 25 λεπτά στους 170 βαθμούς.


Οταν βγει, έχω ήδη λιώσει κουβερτούρα με 1 κ.σ. μαργαρίνη και κρέμα γάλακτος με το μάτι, και περιχύνω να πάει παντού στο γλυκό μας.

Καλή σας απόλαυση!

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Δωράκι...από την Κικίτσα και το Σπιρτοκουτάκι μας!!!!!

Σήμερα κάνοντας τη βόλτα μου στην όμορφη Μικρή κουζίνα της Κικής, http://mikrikouzina.blogspot.com/2011/01/blog-post_14.html - όπου έχει βάλει και ένα σούπερ υγιεινό κέηκ και καλά έκανε γιατί βλέπω να πιάνουμε όχι πτέρυγα, αλλά όροφο ολόκληρο σε μεγαλονοσοκομείο αν συνεχίσουμε αυτή τη βιόλα....χαχα!!! Πλάκα κάνω, ηρεμήστε! - είδα με μεγάλη μου χαρά ότι σκέφτηκε και εμένα στη διανομή του όμορφου βραβείου της και την ευχαριστώ πολύ-πολύ!

Μόλις είδα ότι με θυμήθηκε και η Βιβικούλα μου http://spirtokoyto.blogspot.com/  , η καλή φίλη με την οποία γνωριστήκαμε μέσω του ίντερνετ και την αγαπώ πολύ!!!
Σε ευχαριστώ Βιβή μου !!!!

Βέβαια δεν ξέρω αν το αξίζω γιατί ούτε καλές φωτό έχω, ούτε και πολύ υλικό (αυτομαστιγώνομαι τώρα...χιχι!!) αλλά πολύ με τιμά που με σκέφτηκαν!

Με τη σειρά μου κι εγώ θα το δώσω στους :

Εύχομαι να χαρείτε και εσείς όσο κι εγώ!

Να έχετε όλη μία πανέμορφη ημέρα !!!

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Κοτόπουλο γιουβέτσι



Κοτόπουλο γιουβέτσι αλλά τι γιουβέτσι??? Ασπρο, χωρίς ντομάτα, να ξεφύγουμε και λίγο.
Γίνεται πεντανόστιμο και δεν μας βαραίνει κιόλας.

Υλικά
1 κοτόπουλο σε μερίδες
2-3 καρότα
1 κρεμμύδι ξερό ολόκληρο
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο

κριθαράκι χοντρό ή μέτριο
4 κόκκοι μπαχάρι

Εκτέλεση

Βράζω το κοτόπουλο μέχρι να μαλακώσει με τα καρότα και το κρεμμύδι, ρίχνω και το λάδι και αλατοπιπερώνω.

Οταν γίνει το κοτόπουλο, κατεβάζω από τη φωτιά.

Στο ταψί μου βάζω ελάχιστο ελαιόλαδο και το κριθαράκι να ζεσταθεί ελαφρά στο φούρνο και μόλις πάρει χρώμα προσθέτω το περιεχόμενο της κατσαρόλας όλο.

Ψήνω στους 180 βαθμούς μέχρι να πιει το ζουμάκι του.

Καλή σας όρεξη!

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Μοσχαράκι στιφάδο



Οπως είπα και χθες, τραβάω -προσωρινά- γιατί με εμένα ποτέ δεν ξέρεις....χειρόφρενο στα γλυκά, γιατί εξωκοίλαμε....γενικώς και σήμερα έχουμε στιφάδο με νόστιμα και μελωμένα κρεμμυδάκια, λαχταριστό-λαχταριστό!!!

Πάμε να το φτιάξουμε :

Υλικά

1,5 κιλό μοσχάρι σπάλα σε μερίδες
2 κιλά κρεμμυδάκια στιφάδου (εγώ έβαλα κοκκάρι μεγαλούτσικο)
4 κόκκοι μπαχάρι
2 φύλλα δάφνης
αλάτι-πιπέρι
2 μεγάλες κ. σ. πελτές ντομάτας
1 φλ. τσ. κόκκινο κρασί
1 φλ. του καφέ ξύδι
1 φλ. του καφέ κονιάκ
ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σωτάρουμε πολύ καλά το μοσχαράκι στο ελαιόλαδο και το μεταφέρουμε σε πιατέλα.


Στο ίδιο λάδι ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και τα σωτάρουμε μέχρι να μελώσουν. Αν βάλουμε κοκκάρι, το βάζουμε όπως είναι, αν όμως βάλουμε τα λίγο μεγαλύτερα (του στιφάδου) τα σταυρώνουμε στη ρίζα για να μαλακώσουν πιο ωραία μέχρι μέσα.
Οταν μελώσουν τα κρεμμυδάκια, προσθέτουμε το μοσχάρι και σβήνουμε με το κονιάκ, το ξύδι και το κρασί.


Μόλις αυτά εξατμιστούν, ρίχνω τον πελτέ ντομάτας, το μπαχάρι, τη δάφνη, το αλατοπίπερο, συμπληρώνω νεράκι  και αφήνω να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα του.

Καλή σας όρεξη!

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Πάβλοβα με μαύρο βατόμουρο και φράουλα



Αυτό το γλυκάκι το έφτιαξα πρώτη φορά για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και τρελάθηκαν όλοι.
Τώρα που το πήρα το κολλάι, θα το φτιάξω σε διάφορες εκδοχές, φοβόμουν τη μαρέγκα μήπως δεν μου ψηθεί καλά, μήπως ...αλλά είναι πανεύκολο και πεντανόστιμο.

Πάμε να το φτιάξουμε :

5 ασπράδια αβγού
180 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
180 γρ. άχνη ζάχαρη
1 βανίλια

1 κουτί φυτική σαντιγύ χτυπημένη με λίγη άχνη (ή καθόλου)

φρούτα του δάσους ή ότι άλλο μας αρέσει


Χτυπάμε τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα στο μίξερ σε σφιχτή μαρέγκα. Είναι έτοιμη όταν δεν πέφτει από το μπωλ αν το γυρίσουμε ανάποδα. Προσοχή στα ακροβατικά βέβαια...μην το παρακάνουμε!
Ρίχνουμε βροχηδόν την άχνη και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις για να ενσωματώσουμε στην μαρέγκα την άχνη.

Αδειάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό ελαφρά λαδωμένο ταψί διαμέτρου μεγάλης πιατέλας, στρώνοντας την σε σχήμα τύπου "βαθύ πιάτο", γιατί μετά θα μπει η σαντιγύ μας εκεί.

Ψήνουμε στους 140 βαθμούς για 40-50 λεπτά και κλείνουμε το φούρνο, αλλά΄δεν ανοίγουμε και αφήνουμε να κρυώσει η βάση μας μέσα στο φούρνο.

Βγάζουμε αρκετά προσεκτικά τη μαρέγκα μας και γεμίζουμε με την σαντιγύ που έχουμε φτιάξει.

Από πάνω στολίζουμε με τα φρούτα μας αν είναι φρέσκα ή περιχύνουμε με τη σως φρούτων.

Εγώ τα καραμέλωσα γιατί είχα κατεψυγμένα και δεν με έπαιρνε ο χρόνος για να τα αποψύξω κανονικά.

Καλή σας απόλαυση!

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Σήμερα γιορτάζουμε και κερνάμε!



Επειδή ως γνωστόν, σπίτι χωρίς Γιάννη προκοπή δεν κάνει, έτσι κι εμείς λοιπόν γιορτάζουμε το γιόκα μας το δεύτερο και κερνάμε νόστιμα και μεθυσμένα τρουφάκια!

Η ιδέα είναι από εδώ http://diatrofikaiygeia.blogspot.com/2011/01/blog-post_06.html?spref=fb μόνο που στη φούρια μου να τα φτιάξω μου ξέφυγε λίγο παραπάνω κονιακάκι, χικ!!! εξού και το ...μεθυσμένα!!!

Κατά τα άλλα κυλήσθηκαν σε ινδοκάρυδο, τριμμένο φιστικάκι, κακάο και άχνη και έγινε της κολάσεως.....

Χρόνια πολλά σε όλους τους Γιάννηδες και τις Ιωάννες που ομορφαίνουν τη ζωή μας!!!

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Κουλουράκια σουσαμιού

Σιγά μη δεν άρχιζα την νέα χρονιά με γλυκάκι....!!! Οσοι με ξέρουν, γνωρίζουν πολύ καλά....

Εύχομαι η νέα χρονιά να είναι όλο χαρές, να έχουμε την υγεία μας όλοι, να περνάμε καλά με καλή παρέα και να έχουμε λιγότερες στεναχώριες και σκοτούρες! Ολα τα καλά στα σπίτια μας και πολλά ζεστά χαμόγελα να σκορπάμε! Ας μην είμαστε μίζεροι κι ας απολαμβάνουμε αυτό που έχουμε τη στιγμή που το έχουμε, ελπίζοντας πάντα πως θα έρθει και το καλύτερο!!!

Καλή χρονιά σε όλη την μπλογκοπαρέα!!!!!



Υλικά

1 κιλό αλεύρι (μισό κιλό λευκό+μισό κιλό ολικής άλεσης)
1 φλ. τριμμένοι ξηροί καρποί
1 1/2 φλ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. καβουρδισμένο σουσάμι
1 1/2 φλ. μαύρη ζάχαρη
1 1/2 φλ. ημίγλυκο κρασί Σαμιώτικο ή χυμός πορτοκαλιού
1 κ. γλ. baking powder
1 κ. γλ. κανέλα

Εκτέλεση

Στο μίξερ χτυπώ το λάδι με τη ζάχαρη και το κρασί.
Ανακατεύω το αλεύρι με το baking και με όλα τα υπόλοιπα και μετά ενώνω με τα υγρά υλικά.
Ψήνω για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα.

Γρήγορα και πανεύκολα αυτά τα κουλουράκια και κυρίως με υγιεινά υλικά για να αποτοξινωθούμε σιγά-σιγά από τα βούτυρα και τα συναφή...

Καλή απόλαυση!

Η συνταγή είναι του κ. Ζουμπανέα.

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Καλή χρονιά!!!!!!


Εγώ θα κάνω δυο ευχές για τον καινούργιο χρόνο

πάμπλουτοι να'στε στις χαρές

και πάμφτωχοι στο πόνο!!!

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Μαρινάδα και γέμιση γαλοπούλας



Τώρα που την έχω δει θα σας γελάσω ...και δεν το θέλω....
Αφού τα έχω κάνει λίγο αχταρμά στα τετράδιά μου...τότε απλά κατέγραφα ότι μου έκανε κλικ, ούτε πηγή φρόντιζα να καταγράψω, ούτε τίποτα...οπότε ψηλά τα χέρια!

Κάτι ανάλογο έβαλε σήμερα και η Ρένα στο http://delicieuses.forumotion.net/t2322-topic σήμερα!! Αυτό θα πει ...τα μεγάλα πνεύματα συναντούνται....και η αλήθεια είναι ότι το είχα ξεχάσει μέχρι που είδα της Ρένας την ανάρτηση.

Εγώ αν έκανα γαλοπούλα φέτος, γιατί τελικά κατέληξα ότι δεν μου ...πάει το πτηνόν καθόλου....Αμερικανιές...##$#!%$^%%^%&*^^ θα έκανα μία μίξη των όσων δίνω παρακάτω με αυτά που μας δίνει η Ρένα και θα την έφτιαχνα. Από εκεί και πέρα η απόφαση δική σας!

Εχω την εντύπωση ότι την έχει δείξει στην τηλεόραση ο Ευτύχης γιατί κάτι έχω σβήσει στο φύλλο το συγκεκριμένο...χιχιχι!!!

Το πουλί....πρέπει να πάρει το μπάνιο του για 8-10 ώρες πριν μαγειρευτεί....
κακομαθημένο το αμερικανάκι βλέπετε....

Εννοείται ότι είναι πρώτα-πρώτα πλήρως ξεπαγωμένη η μανδάμ!!
Λοιπόν...

Πρώτα την πλένω καλά με χλιαρό νερό (στ' αλήθεια τώρα, δεν κάνουμε πλάκα!)
Σε πολύ μεγάλη λεκάνη στρογγυλή ρίχνουμε :

5 λίτρα ζωμό λαχανικών κρύο
1 κούπα αλάτι
1/2 κούπα μαύρη ζάχαρη
πολύχρωμα πιπέρια
4 καυτερές πιπερίτσες
4 σύκα αποξηραμένα
πολλά, πολλά παγάκια

και σκεπάζω με νερό μέχρι να καλυφθεί.

Την αφήνουμε σε δροσερό μέρος και την ξεχνάμε μέχρι την άλλη μέρα. Το μόνο που κάνουμε είναι να τη γυρίσουμε τούμπα στο μισό χρόνο για να μαριναριστεί πιο καλά.

Μέσα βάζουμε μόνο :

1/2 κρεμμύδι καθαρισμένο
1 μήλο σε φέτες
2 ξύλα κανέλας
δάφνη
1 αστεροειδή γλυκάνισο

Συνοδεύουμε με τις κλασσικές πατατούλες φούρνου και καροτάκια ή ότι άλλο μας αρέσει.
Το ψήσιμο πρέπει να το γνωρίζετε....όσα κιλά τόσες περίπου ώρες, σκεπασμένη σε γάστρα κατά προτίμηση και πάντα παρακολουθώντας.

Καλή σας όρεξη!

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Κεφαλονίτικη κρεατόπιτα







Εορταστική (και όχι μόνο) και θεϊκή η συγκεκριμένη πίτα, που τη λατρεύουμε οικογενειακώς και συνήθως μας περιμένει αχνιστή-αχνιστή όταν αριβάρουμε όλοι μαζί στην αγαπημένη μας Κεφαλονιά!

Εκεί βέβαια μας περιμένει με το συγκεκριμένο φύλλο που δίνω παρακάτω, εγώ αυτή τη φορά την έφτιαξα με το παραδοσιακό χοντρό φύλλο της Pillsbury (τι κι αν πέφτει διαφήμιση? Εμένα αυτό το φύλλο από όλα του εμπορίου με κάλυψε και για αυτό σας το προτείνω ανεπιφύλακτα για τη συγκεκριμένη πίτα που θέλει τόσο χοντρό φύλλο).





Υλικά


Για το φύλλο

650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτηράκι λευκό κρασί ή λευκό ξύδι
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι, νερό όσο πάρει



Για τη γέμιση

1 kg μοσχάρι ψιλ/νο
1 kg χοιρινό ψιλ/νο
1 kg τράγιο ψιλ/νο (το έχω από πριν βράσει με γαρύφαλλο, μπαχάρι και κρεμμύδι και έχω σουρώσει το κρέας)

αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κανέλα, μοσχοκάρυδο
λίγη ματζουράνα (ξερή έβαλα εγώ)
1 μάτσο μαϊντανός
2 μεγάλες πατάτες ωμές σε κυβάκια
3 σκελίδες σκόρδο τριμένες
2 μεγάλα κρεμμύδια τριμένα
2 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι (νυχάκι και γλασέ)
2 κ.σ. πελτές ντομάτας
λίγο ελαιόλαδο
1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο

 

Εκτέλεση


Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο  τα κρέατα που τα έχουμε ψιλοκόψει και τις πατάτες.
 
 
 
Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, όλα τα μυρωδικά, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τον πελτέ, λίγο νερό και αφού πάρει μία βράση ρίχνουμε και το ρύζι και το προσέχουμε να μην κολλήσει. Το αφήνουμε να πιει το νεράκι του και το κατεβάζουμε από τη φωτιά να ηρεμήσει.

Σε ελαφρά λαδωμένο ταψί στρώνουμε το ένα φύλλο, ρίχνουμε τη γέμιση που την έχουμε αφήσει να σταθεί προηγουμένως για λίγο, πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο.








Ψήνουμε για 1 ώρα στους 200 βαθμούς και για  1/2 ώρα ακόμα στους 150 βαθμούς, για το χειροποίητο φύλλο. Εγώ σε 1 ώρα την είχα στους 190 βαθμούς  πάνω-κάτω και ήταν έτοιμη, αυτά βέβαια εξαρτούνται από το φούρνο μας. Ενδιάμεσα πήρα ένα χαρτί αντικολλητικό, το έβρεξα και το έστυψα και σκέπασα την πίτα μου γιατί όσες φορές δεν το έκανα μου σκούραινε το φύλλο πολύ και δεν μου άρεσε. Αυτό όση ώρα ψήνεται η πίτα το έκανα δυο - τρεις φορές, το ίδιο χαρτί πάντα. 
 





Καλή μας όρεξη!

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Κολοκύθα εορταστική!



Κάτι παρόμοιο είχε πάρει το μάτι μου πέρσυ στο "κάτι ψήνεται"...ω, ναι! το βλέπω και αυτό!!!

Φέτος το ξαναθυμήθηκα από τη Μυρσίνη Λαμπράκη που την είχε η Λαμπίρη στο ΣΤΑΡ και είπα ότι αυτό το φαγάκι μου φωνάζει...Φτιάξε με!!!

Επειδή είμαι και λίγο ....τυχερή να το πω κομψά ...βρήκα με τη μία κολοκύθα όμορφη, με τις πτυχές της, χαμηλή οπότε προς ολοταχώς....για την κουζίνα!

Υλικά

1 κόκκινη κολοκύθα

1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 φλ. ελαιόλαδο
5 πράσα σε ροδέλες
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μάτσο άνιθος ψιλ/νος
250 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
1/2 lt κρασί λευκό
τριμμένος κόλιανδρος (σπόροι κοπανισμένοι)
αλάτι, πιπέρι

ρύζι parboiled (για να μην χυλώσει)

χυμός λεμονιού για το σβήσιμο


Εκτέλεση

Σωτάρω τον κιμά στο ελαιόλαδο, ρίχνω το πράσο να σωταριστεί και αυτό και μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά. Σβήνω με το χυμό λεμονιού και με το κρασί και αφού πάρει μία βράση, ρίχνω το ρύζι και το αφήνω να τραβήξει τα υγρά.

Πλένω καλά την κολοκύθα, κόβω το επάνω μέρος σαν καπάκι προσεκτικά, και αφού την αδειάσω από τους σπόρους την αλατίζω λίγο και γεμίζω με τη γέμιση του κιμά, χωρίς να την στουμπώσω γιατί θα φουσκώσει και το ρύζι. Της βάζω το καπελάκι της και αρχίζω το φάσκιωμα....ω ναι, θέλει καλό φάσκιωμα γιατί έρχεται και μαλακώνει η κολοκύθα και είναι επίφοβο να μας ανοίξει στα πλαϊνά, οπότε ....στο μεγάλο τετράγωνο βαθύ ταψί του φούρνου μας  την τοποθετούμε, και τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο, αντικολλητικό χαρτί, σταυρωτά και αφού την φασκιώσουμε καλά, την βάζουμε στο φούρνο.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω για 1 1/2 ώρα και λίγο παραπάνω αν χρειαστεί, ανάλογα το φούρνο μας.

Επειδή η κατάσταση θυμίζει λίγο...τριαξονικό, σερβίρουμε με το ταψί του φούρνου διότι αν πας να τη σηκώσεις δεν θα έχεις κολοκύθα υπερπαραγωγή αλλά κολοκύθα νιανιά.....

Σερβίρουμε με  το καπελάκι της και με μία μεγάλη κουτάλα παίρνουμε γέμιση κιμά και ψίχα κολοκύθας ή αν δεν μας αρέσει η ψίχα της μόνο τον κιμά με τα αρώματά της.

Ηταν όντως εντυπωσιακό και έπαθαν πλάκα όλοι....

Χρόνια πολλά και Καλή χρονιά να έχουμε!

Καλή μας όρεξη!