Είναι βουτυρένιοι, λιώνουν με το πρώτο δάγκωμα στο στόμα, μοναδικοί σε γεύση και άρωμα και το κυριότερο ΔΕΝ έχουν αβγά!
Η συνταγή είναι της θείας μου από το Αγρίνιο, όπου εκεί βέβαια δεν περιμένουν τα Χριστούγεννα για να τους σκαρώσουν. Τους φτιάχνουν σε αρραβώνες, γάμους, γιορτές και σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται, τους τυλίγουν πολύ, πολύ όμορφα και τους προσφέρουν προς τέρψη και απόλαυση!
Μετράμε κλασσικά, μαντέψτε πως! Με ποτήρια! χαχχαχχα!! Ετσι μου την έδωσε και έτσι την παραθέτω. Εννοείται ότι μετράμε με τον ίδιο τύπο ποτηριού!
Υλικά
4 ποτήρια βούτυρο γάλακτος (1.120 γραμμάρια)
2 ποτήρια ζάχαρη άχνη (310 γραμ.)
2 κάψουλες βανίλιας
2 κάψουλες βανίλιας
1/2 ρακοπότηρο ούζο
1 φάκελος baking powder
ελάχιστη μαγειρική σόδα (στη μύτη του κουταλιού)
1/2 πακέτο φαρινάπ (ρίχνουμε πρώτα αυτό το αλεύρι) (250 γραμ.)
και όσο αλεύρι για όλες τις χρήσεις πάρει (1 1/2 πακέτο σίγουρα, αλλά το ρίχνουμε λίγο-λίγο)|
αμύγδαλα όσα και όπως εμείς τα θέλουμε, είτε καβουρδισμένα, είτε ασπρισμένα (γούστα είναι αυτά, εγώ τα καβουρδίζω πάντα και τα αφήνω χονδροτριμμένα, γιατί μας αρέσει να ακούγονται στο δόντι, σχεδόν μισό κιλό έβαλα)
Εκτέλεση
Χτυπάω για 20 λεπτά στο μίξερ (ναι, σωστά διαβάσατε, η χαρά της ΔΕΗ είναι αυτοί οι κουραμπιέδες, αλλά το αποτέλεσμα δικαιώνει!) το βούτυρο να ασπρίσει καλά, στη συνέχεια ρίχνω την άχνη ζάχαρη, ρίχνω τις βανίλιες και το ούζο, τα χτυπάω όλα μαζί για λίγο και κλείνω το μίξερ.
Από εδώ και πέρα εμπρός καλά μου χεράκια!
Ρίχνω πρώτα το φαρινάπ μαζί με το baking powder και τη σόδα και συνεχίζω με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις τόσο ώστε να έχουμε μία ζύμη μέτρια. Μας αρκεί να πιεί τα υγρά και δεν πρέπει να την κουράσουμε πολύ γιατί διαφορετικά θα σφίξουν πολύ και δεν θα είναι αφράτοι!
Κόβουμε με τα αγαπημένα μας κουπ- πατ και τα αφήνουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Επειδή φουσκώνουν, προσέχουμε λίγο να έχουν απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνω στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά τους πρώτους και μετά ρυθμίζουμε ανάλογα με το φούρνο μας για να μην μας αρπάξουν. Οταν βγαίνουν τους ραντίζουμε με ελάχιστο ούζο και τους αφήνουμε να σταθούν 5 λεπτά πριν τους ρίξουμε στην άχνη.
Καλή απόλαυση και καλές Γιορτές σε όλους!
Οι πιο πρωτότυποι κουραμπιέδες που έχω δει, όχι για τα αυγά αλλά για το ούζο. Τους έφτιαξες τελικά ε? Και του χρόνου, Έφη μου, καλοφάγωτοι και καλές γιορτές :)
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι εγω κουραμπιεδες εφτιαξα σημερα...και τους δικους σου θα τους τιμησουμε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην αντιγράφω για να τη κάνω, γιατί αυτές που έκανα με αυγά δεν μου άρεσαν Τα 2 πακέτα αλεύρι που λες είναι του μισού κιλού; Πες μου σε παρακαλώ αν μπορείς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤους φτιάχνω χρόνια αλλά μια ζωή δεν υπολογίζω το αλεύρι στο ...ακριβώς γιατί τους φτιάχνω μες τη φούρια, όπως και τώρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκανα και της Κικής μας και έγιναν και αυτοί πολύ ωραίοι, μισή δόση από κείνους.
Αχτιδούλα, αλεύρι το γνωστό μπλε, του κιλού είναι, και με ρέγουλα, όχι όλο μαζί.
Και του χρόνου, και του χρόνου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές γιορτές εύχομαι!
Eφάκι σπέσιαλ τα κουραμπιεδάκια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές γιορτές, χρόνια καλά γεμάτα υγεία και ευτυχία!!
Και του χρόνου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά με υγεία και ευτυχία!
καλά Χριστούγεννα να έχεις
ΑπάντησηΔιαγραφήυγεία και πάλι υγεία
ότι πιο πολύτιμο!!!
θα τα δοκιμάσω και εγώ!
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμα ειναι απο παλια νοικοκυρα, ειναι σιγουρο οτι θα ειναι τελειοι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά Χριστούγεννααααα! Φιλιά!
Κική τους κάνει η θεία μου όσα χρόνια είμαι....άστο, μη μετράς...χαχαχαχ!!! Θα καρφωθούμε και δεν λέει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά Χριστούγεννα σε όλους μας!
Και ειδικά όσοι πιάνουν τιμόνι με ρέγουλα το ποτό, έτσι???
Καλά να περάσουμε!
Kαλημέρα "μάνα του λόχου"..Χρόνια πολλά.Να χαίρεσαι τα παιδιά σου μα και αυτά εσένα..Υγεία και αγάπη!!
ΑπάντησηΔιαγραφή