Ενα πολύ νόστιμο συνοδευτικό για το χριστουγεννιάτικο χοιρινό μας! Μπορώ να πω και έκπληξη γιατί δεν τις έχω περί πολλού τις γλυκοπατάτες και το έφτιαξα δοκιμαστικά με τη μισή ποσότητα από ότι δίνω.
Υλικά
6 μέτριες κόκκινες γλυκοπατάτες (2 κιλά περίπου)
2 κ.σ. λάδι
2 πράσα ψιλ/να, μόνο το άσπρο μέρος
1 μικρή σκελίδα σκόρδο τριμμένο
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 κ. σ. ζάχαρη
λίγη κανέλα, λίγο μοσχοκάρυδο και λίγο μπαχάρι
3 κ. σ. βούτυρο
αλάτι και άσπρο πιπέρι
5-6 κ.σ. ψιλ/νος μαιντανός για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Καθαρίζω τις γλυκοπατάτες και βράζω σε αλατισμένο νερό για 30-35 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν πολύ.
Αφήνω να κρυώσουν ελαφρά, στραγγίζω και αλέθω να γίνουν πουρές, προσθέτοντας όσο ζουμί χρειαστεί από το νερό που έβρασαν.
Ζεσταίνω σε κατσαρόλα το λάδι σε δυνατή φωτιά, σωτάρω το πράσο, το σκόρδο και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν. Πασπαλίζω με τη ζάχαρη και τα μυρωδικά και ανακατεύω 2 λεπτά να καραμελώσει.
Προσθέτω στην κατσαρόλα τον πουρέ γλυκοπατάτας και το βούτυρο και ανακατεύω καλά, ώσπου να ζεσταθεί ο πουρές και να λιώσει το βούτυρο. Αλατοπιπερώνω και σερβίρω τον πουρέ ζεστό.
Γαρνίρω με το ψιλ/νο μαιντανό.
Προσοχή: Χρειαζόμαστε ΚΟΚΚΙΝΗ γλυκοπατάτα με τη ροζ φλούδα. Με την λευκή αλλάζει τελείως το αποτέλεσμα.
Καλή σας όρεξη!
Πολύ καλό!!!!!Καλό βράδυ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, έχω χρησιμοποιήσει την άσπρη σε τάρτα, πως είναι η γεύση της κόκκινης;;
ΑπάντησηΔιαγραφήμανα μου καλημερα και χρονια πολλααααααααααααα για ολα τα παιδια σου χιχι μιας και ειναι αρκετα αμαλλον σε περιμενω στα σπιτακια μου και να γραφτεις εδω http://stekiapantouu.blogspot.com/ να δεις τις δημιουργιες μου καλα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω δοκιμάσει ποτε κόκκινη γλυκοπατάτα. Ακούγετε πολύ δελεαστική η πρόταση σου ( αγαπάμε πράσο) και μπάινει στα to be processed!! Φιλιά πολλάαα
ΑπάντησηΔιαγραφήπαρεξηγημένη η γλυκοπατάτα. Είναι να μην την δοκιμάσεις....Καλές γιορτές
ΑπάντησηΔιαγραφή