Αυτό το φαγάκι είναι το "απόλυτο" αγαπημένο μου και κάθε φορά αμελώ να το ποστάρω...Σήμερα όμως το θυμήθηκα εγκαίρως και το φωτογράφισα..
Είτε αβγολέμονο, είτε σκέτο όπως στη φωτό γιατί τα ζουζούνια πείναγαν και δεν κρατιόνταν για να αβγοκόψω......είναι εξαιρετικό με την προϋπόθεση ότι μας αρέσει το λάχανο.
Υλικά
1 μεγάλο λάχανο
Για τη γέμιση
1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος (ή ανάμεικτος με χοιρινό)
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 αβγό
1/2 μάτσο μαιντανός και άνιθος ψιλοκομμένος
200 γρ. ρύζι καρολίνα (αν θέλω ανακατεμένο με λίγο parboiled)
αλάτι, πιπέρι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
Στην κατσαρόλα
1 κρεμμύδι σε καρεδάκια
λίγος μαιντανός και άνιθος
καροτάκια ψιλοκομμένα
1 ντομάτα σε καρεδάκια
αλάτι, πιπέρι και γλυκό μπούκοβο
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βράζω στη χύτρα το λάχανο για 15 λεπτά, αφού προηγουμένως έχω κόψει τη βάση του από κάτω για να βοηθήσω το βρασμό του. Το βγάζω και το τοποθετώ σε ένα ταψί. Αφήνω να κρυώσει για να μπορώ να ανοίξω τα φύλλα του.
Τα χοντρά κοτσάνια τα κόβω προσεκτικά με το μαχαίρι αλλά δεν τα πετάω, με όλα όσα δεν τυλίγουμε τους ντολμάδες, στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας.
Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης.
Τυλίγουμε σε μορφή φάκελου, αφού γεμίσουμε κουταλιά-κουταλιά με τη γέμιση τα φύλλα μας και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τελειώσουν όλα.
Στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας όλα τα υπολείμματα από το λάχανο, τα πολύ χοντρά τα κόβω λιγάκι, και από πάνω τοποθετώ τους ντολμάδες πολύ κοντά τον ένα στον άλλο.
Οταν τελειώσουν, σκορπίζω το κρεμμυδάκι, το καρότο, μαιντανό και άνιθο, τη ντομάτα και αλατοπιπερώνω, όχι πολύ όμως γιατί και η γέμιση έχει αλάτι και πιπέρι, και ρίχνω το μπούκοβο.
Περιχύνω με το ελαιόλαδο και αφήνω με κλειστή κατσαρόλα να σιγοβράσουν αφού προσθέσω νεράκι μόλις που να τους καλύπτει.
Εγώ προσωπικά δεν τοποθετώ πιάτο από πάνω, άλλοι το κάνουν (μέσα σε αυτούς και η πεθερά μου). Μια χαρά μου βγαίνουν έτσι αλλά τους έχω σε χαμηλή φωτιά.
* Οι συγκεκριμένοι δεν έγιναν αβγολέμονο, απλά περίχυσα από πάνω στο τέλος το χυμό 2 λεμονιών.
Αν θέλω αβγοκόβω για να τους απογειώσω!
2 αβγά
χυμός 3 λεμονιών
ζωμός από την κατσαρόλα και είμαστε έτοιμοι για γευστική απογείωση!
Αν κάνει και παγωνιά ακόμα καλύτερα! Το πως το ευχαριστιόμαστε δεν λέγεται!
Καλό μήνα σε όλη τη μπλογκογειτονιά, με υγεία, με όλα τα καλά και με το κεφάλι ψηλά! Ας μη το βάζουμε κάτω όσο δύσκολο κι αν ακούγεται!
Καλές γιορτές να έχουμε όλοι μας!
Βραβειάκι
Μέσα σε όλα.... ξέχασα (γαϊδουριά μεγάλη και ζητώ συγγνώμη) την
Αννούλα μας και το όμορφο δώρο που μου πρόσφερε εδώ και τόσες μέρες!
Το κρεμάω και εγώ λοιπόν στον μπλογκότοιχό μου και είναι στη διάθεση όσων δεν το πήραν ακόμα!
Αννούλα, σε ευχαριστώ πολύ!
Καλό μήνα Εφούλα και βλέπω θα είναι και νόστιμος!! Ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά και οπωσδήποτε ΜΟΝΟ μια μάνα μπορεί να το μαγειρέψει καλά!! χα χα χα Είναι η παραγγελιά μας στη μανούλα μου όποτε κατεβαίνουμε κάτω και δε μας χαλάει χατήρι! Θα τσιμπήσω έναν από τους ντολμάδες σου φεύγοντας και να σου ΘΥΜΗΣΩ ότι στο μπλογκ μου σε περιμένει ένα ΒΡΑΒΕΙΟ εδώ και αρκετές μέρες!! Σου άφησα μήνυμα και στο φόρουμ.... Άντε βρε Εφάκι, θα αρχίσει να πιάνει σκόνη και αράχνες και δεν τα μπορώ αυτά τα καθαρίσματα! Φιλιά:-) Άννα
ΑπάντησηΔιαγραφήουπς!! Συγγνώμη Αννούλα, καλά έκανες και το θύμισες, το πρόσθεσα τώρα...το είχα ξεχάσει πραγματικά...από τη μία μέρα στην άλλη ...να βάλω το βραβειάκι...να βάλω το βραβειάκι και το έφαγε ...η μαρμάγκα τελικά! χαχαχααχ!! Σε ευχαριστώ πολύ, πολύ όπως και να'χει! Τιμή μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο φαγητό!!προχτές το φάγαμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι δικοί μου το θέλουν στη γάστρα με λεμόνι μόνο!!
Καλό μήνα!!
Αν και δεν τους φτιάχνω συχνά τρελαίνομαι για λαχανοντολμάδες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό στο χω ξαναπεί, είναι το φαγητό μου, δεν βάζω κανένα πριν από αυτό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι έχω καιρό να το κάνω, καλά που μου το θύμισες!!!
Φαντάζομαι ότι θα το κατα-ευχαριστήθηκε ο λόχος τόσο νόστιμο που το κανες!
Φιλιά, καλό μήνα Εφάκι!
AX..ΩΡΑΙΑ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΕΛΕΙΟ ΦΑΓΑΚΙ!!!
ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΝΑ ΣΟΥ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!
ΣΕ ΦΙΛΩ ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!!!
Εφούλα μου, απάντησα ήδη στο μήνυμά σου, αλλά ήθελα να σου πω ήταν πολύ μεγάλη η χαρά μου που, χάρη στην Πέλλα και τη Σόφη, είχα την ευκαιρία να προσφέρω με τη σειρά μου αυτό το βραβείο και σε σένα!! ΕΓΩ σε ευχαριστώ για όλα... Φιλιά και καλό βράδυ:-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ αγαπημένο φαγητό, ψιλοβαριέμαι να το φτιάξω αλλά όταν το αποφασίσω τραγουδάνε όλοι από χαρά, χαχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό γιορτινό μήνα:)
το σκασμένο ο φίλος σου,δεν τρέλαίνεται για τα αβγοκομμένα και έτσι δεν τους φτιάχνω και πολύ συχνά παρ' οτι τους λατρεύω...
ΑπάντησηΔιαγραφήοπότε...
ρίχνω κάτι επάνω μου κι έχε το νου σου να μου ανοίξεις τη πόρτα...
καλό μήναααααααααα...-:))
σου είπα τα σχαρίκια για το βραβείο σου...???
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν σου τα είπα...
μ' έφαγε ο ντολμάς...
εύγε κοριτσάκι μου...
Μια μεριδούλα, αυγοκομμένη, θα την έριχνα τώρα και ας έφαγα γλυκό μόλις τώρα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα!!
Το βάζω στο πρόγραμμα για αυριο Έφη! Καιρό έχω να φτιάξω! Φιλιά πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένο του συζύγου, αλλά δυστυχώς το φτιάχνω σπανίως, πρέπει να το προγραμματίσω σύντομα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ
Καλό μήνα Εφη και συγχαρητήρια για το βραβείο. Πολύ ωραίο φαγητό και πολύ αγαπημένο, χθες έφτιαξα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩχ! Κι εγώ έχω ένα ξεχασμένο βραβείο! Το φαγάκι από τα καλύτερα της εποχής!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα. Το φτιάχνω την παραμονή των Χριστουγέννων, όταν έρχονται τα παιδιά και θέλουν να φάνε σπιτικό φαγητό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημενο φαγητο, ειδικα με τον κιμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χερια σου!
Καλησπέρα και καλό μήνα, έστω και λίγο καθυστερημένα! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει το λάχανο και ωμό σαλάτα και μαγειρεμένο, οπότε αυτό το φαγητό είναι σίγουρα μέσα στα πολύ αγαπημένα μου, ειδικά τέτοια εποχή!
Πολύ αρωματική η εκδοχή σου, έτσι και χωρίς αβγολέμονο τρώγεται επίσης μια χαρά! :)