Για ένα ταψάκι 30 εκ.
1 μικρό λάχανο βρασμένο
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
250 γρ. ρύζι καρολίνα
1 πράσο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότα μεγάλο τριμμένο
1 φλ. φρέσκο άνιθος ψιλοκομμένος
1 κ.γλ. ρίγανη
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
250 γρ. γιαούρτι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
½ φλ. ανιθος ψιλοκομμένος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε το λάχανο ολόκληρο και κρατάμε το ζωμό.
Σε ένα βαθύ τηγάνι σωτάρουμε τα
κρεμμύδια ,τον κιμά ,το πράσο και το καρότο στο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το ρύζι.
Καρυκεύουμε και προσθέτουμε τον άνιθο, λίγο από το ζωμό του λάχανου
και βράζουμε για 5 λεπτά.
Ξεχωρίζουμε τα φύλλα του λάχανου. Στρώνουμε τη μισή
ποσότητα από τα φύλλα λάχανου σε λαδωμένο ταψί. Συνεχίζουμε με τη
γέμιση,σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα λάχανου. Ρίχνουμε ζωμό από τη κατσαρόλα
(2-3 φλ.) βάζουμε ένα καπάκι κατσαρόλας για βάρος πάνω στο φαγητό.
Αν θέλω, περιχύνω με χυμό λεμονιού από πάνω. Εγώ βάζω και λαδάκι.
Ψήνουμε για 1
ώρα στους 180 βαθμούς.
Προσέχουμε να είναι καλυμένο ωραία το ταψί μας από πάνω για να μην καούν τα φύλλα του λάχανου.
Σερβίρουμε το φαγητό αφού το κόψουμε σε κομμάτια.
Το συνοδεύουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού. Για να φτιάξουμε τη σάλτσα γιαουρτιού ενώνουμε σε ένα βαθύ σκεύος τα υλικά της και ανακατεύουμε.
Καλή σας όρεξη!
Η συνταγή είναι της Ντίνας Νικολάου
Προσέχουμε να είναι καλυμένο ωραία το ταψί μας από πάνω για να μην καούν τα φύλλα του λάχανου.
Σερβίρουμε το φαγητό αφού το κόψουμε σε κομμάτια.
Το συνοδεύουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού. Για να φτιάξουμε τη σάλτσα γιαουρτιού ενώνουμε σε ένα βαθύ σκεύος τα υλικά της και ανακατεύουμε.
Καλή σας όρεξη!
Η συνταγή είναι της Ντίνας Νικολάου
Σου χω πει τι τρέλα έχω με τους λαχανοντολμάδες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤεμπέληδες, προκομμένους, κανέναν δεν σνομπάρω:P
Εύκολη συνταγή, γίνονται και στον φούρνο βλέπω, οπότε.....
Φιλιά Εφάκι!
Το έχω φτιάξει με αυτό τον τρόπο, γιατί είμαι τεμπέλα για κανονικούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πάντως πολύ νόστιμο φαγητό.
Καλές γιορτές.
Κι εγ ωτους φτιαχνω ετσι καμια φορα, αν και δεν το σκεπαζω γιατι μ αρεσει ξεροψημενο το λαχανο απο πανω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤους ντολμάδες τους βαριέμαι στο τύλιγμα, αλλά αυτή η πρόταση είναι δελεαστική και θα πάει για δοκιμή άμεσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Έφη! Όσο και αν μου αρέσουν οι λαχανοντολμάδες, δεν μπορώ την όλη διαδικασία... είναι υπερβολικά χρονοβόρα για τα γούστα μου! Η συνταγή σου λοιπόν είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μου και θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!!από πολλά χρόνια πριν μια φίλη και συνάδελφος το είχε καθιερώσει έτσι χάριν συντομίας, μου είχε χαρίσει και φωτογραφία τους που υπάρχει κάπου αλλού.
ΑπάντησηΔιαγραφήτην έχω φτιάξει ατή τη σνταγή σου φιλενάδα και γίνεται πραγματικά πολύ νόστιμη...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι εύκολη βεβαίως...
βέβαια έχω και μιά άλλη ιδέα για ακόμα πιό εύκολη παρασκευή...
τρώμε το λάχανο,καταβροχθίζουμε τη γέμιση και αρχίζουμε τις κολοτούμπες...
ντολμάδες δεν θα γίνουν...???
στο γιαούρτι μου τη χάλασες γιατί δεν ξέρω πότε να το φάω...
μετά το λάχανο και πριν τη γέμιση ή μετά τη γέμιση και πριν τις κολοτούμπες...ppp
φιλιά στο λόχο...-:))
Καλημέρα Έφη!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ έχω την πεθερά μου για τους τυλιχτούς :)
Θα δοκιμάσω τη δική σου εκδοχή για αρχή, αφού δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με το συγκεκριμένο project :)))
Φιλιά
Καλές Γιορτές
Αχ!!!!!Τρελαίνομαι!!!!!!!!!Θα το δοκιμάσω!!!!!!Καλό απόγευμα!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ πάλι έτσι μόνον μια φορά τον έχω φτιάξει τον λαχανοτολμά μου και από ότι θυμάμαι ήταν πολύ νόστιμος, αλλά τους μπελαλίδικους σαφώς και τους αγαπώ περισσότερο Έφη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι ο λαχανοντολμάς σαν τούρτα νομίζω μας γλυτώνει αρκετό χρόνο και δεν θα πονάνε τα χέρια μας
ΑπάντησηΔιαγραφή