Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Λαχανοντολμάς της τεμπέλας




Υλικά

Για ένα ταψάκι 30 εκ.

1 μικρό λάχανο βρασμένο
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
250 γρ. ρύζι καρολίνα
1 πράσο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότα μεγάλο τριμμένο
1 φλ. φρέσκο άνιθος ψιλοκομμένος
1 κ.γλ. ρίγανη
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα

250 γρ. γιαούρτι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
½ φλ. ανιθος ψιλοκομμένος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε το λάχανο ολόκληρο και κρατάμε το ζωμό.
Σε ένα βαθύ τηγάνι σωτάρουμε τα κρεμμύδια ,τον κιμά ,το πράσο και το καρότο στο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το ρύζι.   Καρυκεύουμε και προσθέτουμε τον άνιθο, λίγο από το ζωμό του λάχανου και βράζουμε για 5 λεπτά.
Ξεχωρίζουμε τα φύλλα του λάχανου. Στρώνουμε τη μισή ποσότητα από τα φύλλα λάχανου σε λαδωμένο ταψί. Συνεχίζουμε με τη γέμιση,σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα λάχανου. Ρίχνουμε ζωμό από τη κατσαρόλα (2-3 φλ.) βάζουμε ένα καπάκι κατσαρόλας για βάρος πάνω στο φαγητό.
Αν θέλω, περιχύνω με χυμό λεμονιού από πάνω. Εγώ βάζω και λαδάκι.
Ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς.

Προσέχουμε να είναι καλυμένο ωραία το ταψί μας από πάνω για να μην καούν τα φύλλα του λάχανου.

Σερβίρουμε το φαγητό αφού το κόψουμε σε κομμάτια.

Το συνοδεύουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού. Για να φτιάξουμε τη σάλτσα γιαουρτιού ενώνουμε σε ένα βαθύ σκεύος τα υλικά της και ανακατεύουμε.

Καλή σας όρεξη!

Η συνταγή είναι της Ντίνας Νικολάου

11 σχόλια:

  1. Σου χω πει τι τρέλα έχω με τους λαχανοντολμάδες.
    Τεμπέληδες, προκομμένους, κανέναν δεν σνομπάρω:P
    Εύκολη συνταγή, γίνονται και στον φούρνο βλέπω, οπότε.....
    Φιλιά Εφάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το έχω φτιάξει με αυτό τον τρόπο, γιατί είμαι τεμπέλα για κανονικούς.
    Είναι πάντως πολύ νόστιμο φαγητό.
    Καλές γιορτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι εγ ωτους φτιαχνω ετσι καμια φορα, αν και δεν το σκεπαζω γιατι μ αρεσει ξεροψημενο το λαχανο απο πανω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τους ντολμάδες τους βαριέμαι στο τύλιγμα, αλλά αυτή η πρόταση είναι δελεαστική και θα πάει για δοκιμή άμεσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα Έφη! Όσο και αν μου αρέσουν οι λαχανοντολμάδες, δεν μπορώ την όλη διαδικασία... είναι υπερβολικά χρονοβόρα για τα γούστα μου! Η συνταγή σου λοιπόν είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μου και θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα!!από πολλά χρόνια πριν μια φίλη και συνάδελφος το είχε καθιερώσει έτσι χάριν συντομίας, μου είχε χαρίσει και φωτογραφία τους που υπάρχει κάπου αλλού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. την έχω φτιάξει ατή τη σνταγή σου φιλενάδα και γίνεται πραγματικά πολύ νόστιμη...
    και εύκολη βεβαίως...
    βέβαια έχω και μιά άλλη ιδέα για ακόμα πιό εύκολη παρασκευή...
    τρώμε το λάχανο,καταβροχθίζουμε τη γέμιση και αρχίζουμε τις κολοτούμπες...
    ντολμάδες δεν θα γίνουν...???
    στο γιαούρτι μου τη χάλασες γιατί δεν ξέρω πότε να το φάω...
    μετά το λάχανο και πριν τη γέμιση ή μετά τη γέμιση και πριν τις κολοτούμπες...ppp
    φιλιά στο λόχο...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα Έφη!!!!!!!
    Εγώ έχω την πεθερά μου για τους τυλιχτούς :)
    Θα δοκιμάσω τη δική σου εκδοχή για αρχή, αφού δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με το συγκεκριμένο project :)))
    Φιλιά
    Καλές Γιορτές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αχ!!!!!Τρελαίνομαι!!!!!!!!!Θα το δοκιμάσω!!!!!!Καλό απόγευμα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ πάλι έτσι μόνον μια φορά τον έχω φτιάξει τον λαχανοτολμά μου και από ότι θυμάμαι ήταν πολύ νόστιμος, αλλά τους μπελαλίδικους σαφώς και τους αγαπώ περισσότερο Έφη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. και ο λαχανοντολμάς σαν τούρτα νομίζω μας γλυτώνει αρκετό χρόνο και δεν θα πονάνε τα χέρια μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!