Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Μπασμπούσα (Ραβανί με ινδοκάρυδο)





Σήμερα έχουμε γλυκάκι ανατολίτικο, την μπασμπούσα ή ελληνιστί ένα είδος ραβανί με ινδοκάρυδο.



Υλικά για ταψί μακρόστενο

2,5 φλ. (425 γρ.) σιμιγδάλι ψιλό
1 φλ. (125 γρ.) αλεύρι γ.ο.χ.
3 φλ. (400) γρ. ινδοκάρυδο
1,5 φλ. (340 γρ.) ζάχαρη
2 κ. γλ. baking powder

2 αβγά χτυπημένα
2 φλ. (480 ml) γάλα
1 κ. γλ. εσάνς αμυγδάλου
225 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για το σιρόπι

4 φλ. ( 960 ml)νερό
4 φλ. (900 γρ.) ζάχαρη
χυμός 1 λεμονιού

2 κ. σ. ροδόνερο (στο σβήσιμο του σιροπιού)


* επιπλέον ινδοκάρυδο για στόλισμα




Εκτέλεση

 
Ενώνουμε όλα τα στεγνά υλικά και τα ανακατεύουμε.

Ενώνουμε και όλα τα υγρά υλικά μας και ρίχνουμε το μείγμα αυτό στο μείγμα των στεγνών υλικών.

Χτυπάμε ελάχιστα με το μίξερ και γυρίζουμε σε βουτυρωμένο καλά πυρέξ όλο το μείγμα.

Χαράζουμε κομμάτια με ένα μαχαίρι.
 

Σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς σε πάνω κάτω αντιστάσεις στη μεσαία σχάρα ψήνουμε το γλυκό μας μέχρι να ροδίσει, γύρω στα 35-40 λεπτά.
 
 
Παράλληλα ξεκινάμε το σιρόπι. Το αφήνουμε για 5 λεπτά αφού πάρει βράση και πριν το αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το ροδόνερο. Αφήνουμε να κρυώσει και σιροπιάζουμε το γλυκό όταν βγει, αφού το έχουμε ξαναχαράξει πριν σιροπιάσουμε.

Πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο από πάνω.




* Είχα φτιάξει λιγότερο σιρόπι και το πρωί ήταν στεγνό σχεδόν το γλυκάκι και τριβόταν. Εφτιαξα επιπλεόν, ξανασιρόπιασα και έγινε όπως πρέπει. Εδώ σας το έχω δώσει διορθωμένο, με το επιπλέον σιρόπι.


Καλή απόλαυση και καλό Σαββατοκύριακο!

12 σχόλια:

  1. Συμφωνώ με Κόννα και επαυξάνω!!!!
    Υπέροχο!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να πω οτι συμφωνώ κι εγω είναι λίγο,απλά τέλειο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. επίσης συμφωνώ με Κόννα,Ελενα,Ροδάνθη...

    φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μ΄αρέσουν τα περίεργα ονόματα αυτών που φτιάχνεις! Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απλά τέλειοοοοο!!!!!!!!!!!! Να είχα ένα κομμάτι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ραβανί με ινδοκάρυδο!! Μμμμ!! Τι ωραία πρόταση για το γλυκό του Σαββατοκύριακου!! Το ινδοκάρυδο δίνει πάντα πολύ ωραία γεύση στα γλυκά. Καλοφάγωτο.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ νόστιμο γλυκάκι... το ξέρω χωρίς ινδοκάριδο.. αλλά θα το δοκίμαζα με αυτή την εκδοχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρέπει να είναι απλά θεϊκό!
    Ραβανί με σιροπάκι και ινδοκάρυδο! Εύγε σου Έφη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. το φτιαξαμε η γευση του ηταν καλη αλλα δεν εδεσε το κοματι γινοταν κοματακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το γλυκάκι αυτό δεν εχει τη συνοχή της κλασσικής ραβανί, έχει μπόλικο σιμιγδάλι και το αποτέλεσμα είναι "σχεδόν" ψιχουλιαστό αλλά με συνοχή σίγουρα, φαίνεται η υφή του και στη φωτογραφία άλλωστε. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σου βγήκε κομματάκια. Καλή χρονιά Ανώνυμε! :)

      Διαγραφή
  10. Καλη χρονια και σε σενα ευχαριστω για την απαντηση αλλα μαλλον φταιω εγω γιατι εγινε μια αλλαγη αντι για μετριο αλευρι που συστηνεις εβαλα φαρινα.
    Η γευση του ηταν παντως πολυ ωραια ,ξεχασα να πω οτι το εβαλα στο ψυγειο οποτε ενισχυσα καπως την συνοχη του και φαγωθηκε ευχαριστα δροσερο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!