Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Γκούλας με βραστό ψωμί (κνέντελ)

Καλημέρα σας!
 
Σήμερα μας φιλοξενεί η Conna μας και το αγαπημένο Sabor ......by Conna! Ενα μπλογκ αγαπημένο με πολλά και όμορφα πιάτα, με τις εμπειρίες της από ενδιαφέροντα σεμινάρια και επισκέψεις σε χώρους εξίσου ενδιαφέροντες και με το ύφος το μοναδικό της Κωνσταντίνας που πρώτα-πρώτα λατρεύουμε!!!
 
 
 
 
 
Πόσο καιρό είχαμε να κάνουμε γκούλας! Και πόσο μας αρέσει!!! Είναι άλλο ένα από αυτά που εγώ λέω "χουχουλιάρικο" φαγάκι!
 
Αλλά δεν ήθελα να σας το σερβίρω σκέτο, και έτσι αποφάσισα να σας το σερβίρω με βραστό ψωμάκι που κάνουν συχνά-πυκνά λαοί όπως Γερμανοί, Τσέχοι, Πολωνοί και δεν ξέρω ποιός άλλος! Το σκεπτικό είναι να συνοδεύει βαριές σάλτσες συνήθως από κυνήγι αλλά τι μας νοιάζει? Μια χαρά ταιριάζει και στο δικό μας το πιατάκι! Το ψωμάκι θέλει το χρόνο του αλλά είναι ωραίο!
 
 
 
 

 

Υλικά για το γκούλας
 
1 κιλό μοσχάρι σε μερίδες
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3 καρότα σε ροδέλες
1-2 κλωνάρια σέλερυ σε ροδέλες
3 ντομάτες σε κυβάκια ξεφλουδισμένες
1 κ. σ. πελτές ντομάτας
2 πράσινες πιπεριές σε κομμάτια μικρά
4 πατάτες σε χονδρά κομμάτια
1 1/2 κ. σ. πάπρικα καπνιστή
1 κ. γλ. κύμινο
1 δαφνόφυλλο
αλάτι και πιπέρι
 
Για το βραστό ψωμί (σερβίρεται ζεστό)
 
300-400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. (όσο πάρει)
200 ml γάλα (περίπου χλιαρό)
1 κ. σ. μαγιά ξερή
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
1 αβγό
 
Εκτέλεση
 
Αρχίστε με το ψωμάκι γιατί θέλει τα φουσκωματάκια του. Η δόση είναι για δύο μικρά φρατζολάκια.
 
Σε ένα μπωλάκι ζυμώνουμε τα υλικά και το αλεύρι δεν το βάζουμε όλο, είναι αυτό που λέμε όσο πάρει μέχρι να έχουμε μια ωραία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να κάνει το πρώτο φούσκωμα περίπου 1 ώρα. Εχει να κάνει και με τη θερμοκρασία του δωματίου ο χρόνος που απαιτείται. Στη φάση αυτή ξεκινάμε το γκούλας.
 
Ζυμώνουμε κανά-δυό φορές και πλάθουμε φρατζολάκια μικρά τόσο ώστε να χωράνε στην κατσαρόλα που θα βράσουν. Σκεπάζουμε πάλι και αφήνουν να φουσκώσουν πάλι.
 
Οταν γίνει και αυτό, παίρνουμε με προσοχή τα φρατζολάκια μας και τα τυλίγουμε ένα-ένα ξεχωριστά σε μεμβράνη πολύ καλά να μην μπαίνει νερό κατά το βράσιμο. Σαν να τυλίγουμε καραμέλες περίπου αλλά σφιχτά.
 
 
Βράζουμε για 20 λεπτά σε ήδη βρασμένο νερό (όπως κάνουμε με τα ζυμαρικά μας).
 
Αν χρειαστεί τα πατάμε και τα ψιλογυρίζουμε με μία τρυπητή μέσα στην κατσαρόλα.
 
Ακριβώς στο 20λεπτο τα βγάζουμε από την κατσαρόλα, ανοίγουμε τη μεμβράνη με προσοχή να μην τσουρουφλιστούμε και κόβουμε σε ροδέλες με κοφτερό καλό μαχαίρι ή με οδοντικό νήμα (αυτό το είχα διαβάσει στο πάλαι ποτέ hungry!!!).
 
 
Τα σερβίρουμε ζεστά-ζεστά με τη σάλτσα του γκούλας ή της επιλογής μας από πάνω.
 
Σας ζάλισα λίγο, αλλά πιο πολύ ήταν το γράψιμο παρά ο κόπος του. Δοκιμάστε το με μία καλή σάλτσα-φαγάκι και θα το διαπιστώσετε και εσείς!
 
 
Να πάμε και στο γκούλας τώρα;
 
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια μέχρι να πάρουν χρώμα και ρίχνουμε την πάπρικα και το κρέας να σοταριστούν και αυτά όμορφα.
 
 
Μετά προσθέτουμε το σκόρδο, το κύμινο, το δαφνόφυλλο, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάοζυμε με νεράκι και αφήνουμε για μίαμιση ώρα να σιγοβράσει. Ανοίγουμε την κατσαρόλα μας και προσθέτουμε τα καρότα, τις πατάτες, το σέλερυ, τη ντομάτα και τον πελτέ, τις πιπεριές, αν χρειαστεί λίγο νεράκι ακόμα και βράζουμε για 15 λεπτά ακόμα. Το ελέγχουμε κιόλας.
 
 
Αν μπει στη χύτρα ο χρόνος μειώνεται πολύ εξαρχής.
 
Αυτό το φαγάκι σερβίρεται ή σαν σούπα ή σαν κοκκινιστό (με λιγότερη σάλτσα). Αναλόγως τα γούστα μας κανονίζουμε το νεράκι του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εγώ το κανόνισα σαν κοκκινιστό πιο πολύ.
 
Καλή σας όρεξη!
 

 
Κωνσταντίνα μου σε ευχαριστώ πολύ!!! :)))))

 

6 σχόλια:

  1. Μάλλον πρεπει να στείλω την γνήσια γκούλας συνταγή γιατί αυτό δεν είναι γκούλας και μη μου θυμώσετε. καλημέραααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μαίρη μου! Γιατί να σου θυμώσουμε? Αν υπάρχει κάτι καλό είναι να το μάθουμε.χαχαχαχ!Επειδή το έχουμε συζητήσει ήδη κατάλαβα τι εννοείς. Η συνταγή είναι από εδώ και είχε γίνει πριν την κουβέντα μας: http://www.budapest-tourist-guide.com/hungarian-goulash.html


      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Θυμάμαι που πήγαινα στα ..... νιάτα μου σε ένα τσέχικο εστιατόριο, το έλεγαν "ο στρατιώτης Σβέϊκ" και εκεί είχα πρωτοδοκιμάσει κνέντελ και μου είχαν αρέσει πολύ!!
    Θα με ενδιέφερε και η συνταγή της Μαίρης για original γκούλας, αν και το δικό σου μια χαρά νοστιμο το βρίσκω!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εφη μου πολύ ωραία συνταγή να γλύφεις και τα δάχτυλά σου!!!Μπράβο!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πω πω, πολύ λαχταριστό πρέπει να είναι! Μου τρέχουν τα σάλια και μόνο βλέποντας τη φωτογραφία! Μπράβο!
    Καλό σ/κ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λοιπόν γκούλας δεν έχω φτιάξει ποτέ και πάω να τη δω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!