Καλημέρα!
Καλή εβδομάδα!
Σήμερα έχουμε παραδοσιακή νοστιμιά από τον Πόντο!
Ποιός είπε ότι δεν μπορούμε να απολαύσουμε στην διάρκεια της νηστείας τους αγαπημένους μας λαχανοντολμάδες; Αυτό το φαγάκι που προέρχεται από την ποντιακή κουζίνα είναι απίστευτης νοστιμιάς και νηστήσιμο χωρίς το γιαουρτάκι που έχουμε βάλει από πάνω.
Λαχανοντολμάδες με πατάτα απολαυστικότατοι! Καρτοφί στα ποντιακά λένε την πατάτα. Ελάτε να τους δούμε!
Υλικά
1 μεγάλο λάχανο (ζεματισμένα φύλλα)
1 κιλό πατάτες βρασμένες
1 μάτσο κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ποτήρι πλιγούρι καλά πλυμένο (240 γρ.)
1 ποτήρι ρύζι καρολίνα (240 γρ.)
1 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κ. γλ. μπούκοβο
αλάτι και πιπέρι
λίγη ρίγανη ξερή
2 φλ. ελαιόλαδο
χυμός 1 μεγάλου λεμονιού
Εκτέλεση
Ζεματίζουμε το λάχανο και ετοιμάζουμε τα φύλλα του.
Βράζουμε τις πατάτες και τις κάνουμε πουρέ.
Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο (κρατάμε λίγο για το τελείωμα της κατσαρόλας) τα κρεμμυδάκια μας και μόλις γυαλίσουν ρίχνουμε το ρύζι και το πλιγούρι που το έχουμε ξεπλύνει σε πολλά νερά και τον πουρέ πατάτας. Ανακατεύουμε, ρίχνουμε το μπούκοβο, αλατοπίπερο και ρίγανη και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το μαϊντανό και αφήνουμε να σταθεί λίγο η γέμιση.
Τυλίγουμε λαχανοντολμάδες με τον κλασσικό τρόπο και κάτω στην κατσαρόλα στρώνουμε τα χοντρά κοτσάνια και τυχόν σχισμένα λαχανόφυλλα και αραδιάζουμε τους ντολμάδες μας.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο που έχουμε κρατήσει, ρίχνουμε ελάχιστο αλάτι από πάνω, συμπληρώνουμε λίγο νεράκι για να βοηθήσουμε το φαγάκι μας να βράσει χωρίς όμως να το καλύψουμε (τόσο-όσο...) και ρίχνουμε ένα πιάτο από πάνω για να μην "χορεύουν".
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά σκεπασμένο το φαγητό μας και προς το τελείωμα ρίχνουμε το χυμό λεμονιού για 30-40 λεπτά.
Ιδανικά το σερβίρουμε με γιαουρτάκι πασπαλισμένο με σουμάκ.
Καλή όρεξη και καλή εβδομάδα!
Μμμμμμμμμμμμμ! Τί νοστιμιές βλέπουν τα μάτια μου;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και καλή εβδομάδα!!!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα Κικίτσα μου! Αυτό το φαγάκι ήθελα να το φτιάξω πολύ καιρό και το πήγαινα από αναβολή σε αναβολή! Είναι πεντανόστιμο!
ΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι...και καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμένα και με και χωρίς (γιαουράκι εννοώ) το ίδιο πανέμορφο και πεντανόστιμο που είναι, Έφη μας.
Καλά με έστειλες με τη συνταγή σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι λαχανοντολμάδες σου με την πατατούλα και το ρυζάκι είναι πολύ μπροστά Έφη μου!
Και με το γιαουρτάκι από πάνω φαίνονται πραγματικά θεσπέσιοι!
Φιλιά και καλή εβδομάδα!
Τι ωραία παραδοσιακή λιχουδιά είναι αυτή που μας σερβίρεις σήμερα, Εφάκι! Τους λιμπίστηκα τους ντολμάδες σου! Και με μπόλικο γιαουρτάκι θα είναι εξαιρετικοί! Μιαμ μιαμ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικό!!έχω κάνει με μανιτάρια αλλά αυτό μου αρέσει περισσότερο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα
Πραγματικά πολύ όμορφο και παραδοσιακό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆκου κουφό! Ο τίτλος μου θύμιζε πατάτες επειδή στα γερμανικά είναι καρτόφελν! Καλό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚικίτσα μου, έτσι κι αλλιώς έχει αρχαία ελληνική ρίζα η λέξη και τα ποντιακά έχουν πολλές λέξεις με αρχαιοελληνική καταγωγή.
Διαγραφήυπέροχο και αγαπημένο φαγάκι....καλή σου εβδομαδα....πολύ καλό πιάτο έκανες
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ πρωτότυποι ντολμάδες Έφη! Φαντάζομαι νοστιμιά! Τους καταγράφω προς δοκιμή την Σαρακοστή γιατί είναι διαφορετικοί από τους δικούς μου νηστίσιμους. Πολύ ενδιαφέρουσα η προσθήκη πατάτας στη γέμιση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Εφούλα, ξελιγώθηκα με τους λαχανοντολμάδες σου! Ποτέ δεν έχω δοκιμάσει αυτή τη συνταγή!Γεια στα χέρια σου, καλή εβδομάδα,ΧΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚοίτα να δεις το είχα προσπεράσει αυτό το φαγάκι!!!! Σημειώνεται για άμεση δοκιμή!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Πεντανοστημο ευχαριστουμε για την συνταγή.
ΑπάντησηΔιαγραφή