Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013

Συκώτι με μπαλσάμικο και κουκουνάρι

 
 
 
Καλημέρα σας!

Σήμερα έχουμε μία άλλη διαφορετική εκδοχή του συκωτιού που ταιριάζει όμορφα με πουρέ πατάτας, ρυζάκι πιλάφι ή τηγανητές πατάτες.
 
Συνήθως το φτιάχνουμε λαδολέμονο με ριγανούλα στο σπίτι μας, κλασσικά δηλαδή, ή στο τηγάνι ή στο φούρνο περασμένο και με λίγο αλευράκι.
 
Ως συνήθως δεν κάθομαι στα αβγά μου και κάνω δοκιμές με διάφορα.
 
Βγήκε πολύ ωραίο και θα επαναληφθεί σίγουρα σύντομα.
 
Υλικά
 
4 μεγάλες φέτες συκώτι ολόκληρες (χωρίς μεμβράνες, καθαρό)
2 κρεμμύδια σε ροδέλες
3 κ. σ. μπαλσάμικο ξύδι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
4 κ. σ. σταφίδες
4 κ. σ. κουκουνάρι
αλάτι και πιπέρι
λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
 
Εκτέλεση
 
Για μισή ώρα περίπου αφήνω το συκώτι σε λίγο γάλα και μετά στραγγίζω καλά.
 
Στο ελαιόλαδο σοτάρω τις φέτες του συκωτιού και το αφήνω να σιγοψηθεί γυρίζοντας τα και από τις δύο πλευρές. Δεν θέλει δυνατή φωτιά.
 
Ρίχνω και το κουκουνάρι με τις σταφίδες και συνεχίζω ρίχνοντας τα κρεμμύδια.
 
Αλατοπιπερώνω και αφού γυαλίσουν τα κρεμμύδια προσθέτω την κρέμα μπαλσάμικου και αφήνω να ενσωματωθεί μέσα στο συκώτι όμορφα για κανένα 5 λεπτο. Προσέχω να μη το κάψω, είμαι από πάνω.
 
Στο τελείωμα σκορπίζω ξύσμα από το πορτοκάλι, του πάει ωραία.
 
Κόβω το συκώτι σε φέτες και σερβίρω.
 
Ο πουρές είναι απλός με βρασμένες πατάτες με γάλα, μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο.
 
Γενικά προσέχω να μη το πολυμαγειρέψω για να μη βγει σφιχτό.
 
 
Καλή όρεξη!

6 σχόλια:

  1. Το συκώτι είναι στο εβδομαδιαίο μας μενού, κάθε αλλαγή ευπρόσδεκτη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το συκώτι μου αρέσει πάρα πολύ κι έτσι κι εγώ μια μέρα ψάχνοντας μια διαφορετική γεύση, του έβαλα μπαλσάμικο!! ήταν πραγματικά πολύ νόστιμο!!εσύ έχεις προσθέσει κουκουνάρι και σταφίδες, τέλεια!!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έφη εμείς το συκώτι το τρώμε πιο συχνά με ξύδι απ' ότι με λεμόνι. Με λεμόνι μ' αρέσουν μόνο οι αρνίσιες μικρές συκωταριές. Δοκίμασε να προσθέσεις και δενδρολίβανο. Ταιριάζει τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ιδιαίτερο φαγητό και πολύ διαφορετικό από τον συνηθισμένο τρόπο που μαγειρεύουμε το συκώτι! Μπράβο για την πολύ ωραία ιδέα και τα εκλεκτά υλικά που επέλεξες!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νοστιμιά που έχω να γευτώ αρκετό καιρό... αλλά μια που μου το θύμισες Έφη μου μ' αυτή το υπέροχο πιάτο... θα αγοράσω αύριο!!
    Γεια στα χέρια σου και φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!