Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013

Σουφλέ λεμόνι

 
 
 
 
Καλημέρα σας!
 
Είναι η πρώτη φορά που κάνω σουφλέ και φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι το πρώτο παρά μόνο το αγαπημένο μας λεμονάκι! Είναι ένα γλυκάκι που θέλει το χρόνο του και τρώγεται επιτόπου αλλά αξίζει!
 
Η συνταγή είναι της Martha Stewart και την έχω δει πάρα πολύ καιρό τώρα, με τρέλανε πιο πολύ η ιδέα να το ψήσεις μέσα στην ίδια του τη λεμονόκουπα. Φανταστικά αρώματα, το μόνο που χρειάζεται είναι καλής ποιότητας αβγουλάκια και όμορφα ακέρωτα λεμόνια.
 
 
Υλικά
 
8 λεμόνια ακέρωτα χωρίς ψεγάδια
 
3 αβγά (χωριστά κρόκοι-ασπράδια)
1/2 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική λευκή
2 κ. σ. αλεύρι γ.ο.χ.
1/4 φλ. χυμός λεμονιού (* μαζί με τη σουρωμένη πούλπα του)
 
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
 
Εκτέλεση
 
Προθερμαίνω το φούρνο μου στους 175 βαθμούς.
 
Τα λεμόνια θα τα τοποθετήσουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί με την μεριά του κοτσανιού στον πάτο. Κόβουμε με προσοχή λίγο για να έχει σταθερή βάση το λεμόνι μας και κόβουμε και ένα καπελάκι από την άλλη μεριά για να δημιουργήσουμε το άνοιγμα από όπου θα αδειάσουμε τη σάρκα και θα τα γεμίσουμε μετά. Τα καπελάκια τα φυλάμε για το σερβίρισμα των σουφλέ μας.
 
Κουφώνουμε τα λεμόνια μας και κρατάμε σε ένα μπωλ ότι χυμό και σάρκα βγάλουμε. Χρησιμοποίησα το εργαλείο που κουφώνω τα κολοκυθάκια και με βόλεψε πολύ. Προσέχω να μην ξύσω υπερβολικά στον πάτο του λεμονιού γιατί θα έχω πρόβλημα με την κρέμα μου μετά.
 
 
 
 
Σουρώνω το χυμό και πιέζω τη σάρκα επίσης να βγάλει ότι χυμό (ας είναι και με λίγη καθαρή πούλπα, δεν μας πειράζει). Τα 8 λεμόνια εμένα μου έβγαλαν πολύ χυμό και τον φύλαξα για άλλες χρήσεις, στην ουσία θέλουμε 1/4 του φλυτζανιού μας.
 
Επίσης τσίμπησα τη ζάχαρη λίγο παραπάνω από μόνη μου, έβαλα περίπου 3/4 του φλυτζανιού.
 
Η ζάχαρη πάει μισή στους κρόκους και μισή στα ασπράδια.
 
Ανακατεύουμε μαζί σε ένα γυάλινο μπωλ (θα μπει σε μπεν μαρί) τη μισή ζάχαρη με τους κρόκους, το χυμό λεμονιού και το αλεύρι και αφού τα ενώσουμε τα βάζω σε μπεν μαρί και χτυπάμε με το μίξερ για να πήξει το μείγμα μας. Ολο αυτό μας παίρνει 10-15 λεπτά.  Οταν πήξει, αποσύρουμε και γυρίζουμε το μείγμα των κρόκων σε ένα μπωλ όπου το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
 
Χτυπάμε σε καθαρό μπωλ τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη και τα βάζουμε σε μπεν μαρί επίσης για να διαλυθεί η ζάχαρη και να χλιάνει το μείγμα. Αποσύρουμε  και αρχίζουμε να χτυπάμε σε μαρέγκα με το μίξερ. Οταν κάνει κορυφές,  είμαστε έτοιμοι.
 
Ενώνουμε στο μείγμα των κρόκων το 1/3 της μαρέγκας, απαλά και συνεχίζουμε με προσοχή με την υπόλοιπη μαρέγκα.
 
 
 
 
Γεμίζουμε μέχρι λίγο κάτω από το χείλος τα λεμονάκια μας (υπολογίζοντας ότι θα φουσκώσουν και δεν θέλουμε να ξεχειλίσουν) και τοποθετούμε με προσοχή στο φούρνο. Εγώ τα έβαλα μαζί με τα καπάκια τους στο πλάι. Δεν τα σκεπάζουμε, προσοχή!
 
Μόλις βγουν τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε αμέσως! Είναι ένα γλυκάκι απαιτητικό αλλά τέλειο.
 
Η Martha προτείνει χρόνο ψησίματος 14 λεπτά, εμένα μου πήρε γύρω στα 17 λεπτά, σε κάθε περίπτωση τα προσέχετε.
 
Αν θέλουμε τα φτιάχνουμε στα ramekins όπως όλα τα σουφλέ, αλλά έχει άλλη χάρη έτσι!
 
 
Καλή απόλαυση και καλή Καθαρά Δευτέρα σε όλους!
 
 
Να περάσετε όμορφα και να προσέχετε!

11 σχόλια:

  1. Δεν έχω λόγια...Μάνα μου δεν παίζεσαι...!!!!
    Λατρεμένο λεμόνι,μια τσάντα ακέρωτα μου έφεραν έτοιμα για γλυκό του κουταλιού και σπιτική λεμονάδα...
    Αλλάααααααααα...τα 8 πάνε αβλεπί για το γλυκό σου...!!!

    φιλιά πολλά πολλά πολλά σε όλο τον λόχο και καλά Κούλουμα...-:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φτιάξτο Βιβάκο! Εγινε του ονείρου! Φιλάκια! Να περάσετε όμορφα και χρόνια πολλά και από εδώ!

      Διαγραφή
  2. Υπέροχο το ΣΟΥΦΛΕ ΛΕΜΟΝΙΟΥ,μόνο μία ερώτηση,δεν έγραψες την θερμοκρασία ψησίματος,που πιστεύω είναι σημαντική για ένα σουφλέ..σ'ευχαριστώ Άντζελα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η θερμοκρασία είναι το πρώτο που γράφω, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175....και εκεί ψήνουμε. Καλά κούλουμα Αντζελα!

      Διαγραφή
  3. Έφη τι είναι τούτο, μου έβαλες ιδέες έχω λεμόνια από σπίτι αλλά πόσα να κάνω εμείς είμαστε δυο!!κλαψ κλαψ
    Καλή Σαρακοστή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. υπέροχο παρα πολύ καλό..να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πέραν του ότι αγαπώ τα λεμόνια και κάθε είδους γλύκισμα με τ' άρωμά τους, μ' αρέσει πολύ και ο τρόπος παρουσίασης μέσα στις λεμονόκουπες! Ωραιότατες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τέλειο!!! Αρωματικό και με φανταστική εμφάνιση! Υπέροχη ιδέα για τραπέζι!
    Πολλά φιλιά και καλό τριήμερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πραγματικά υπέροχο Έφη, τέλεια ιδέα!
    Καλό τριήμερο φίλη μου καλά να περάσετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πω πω Έφη! Τέλειο γλυκό, υπέροχη ιδέα! Καλό τριήμερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ελαφρυ κι ευπαρουσίαστο.
    Πολύ ωραίο Εφη.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!