Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013

Λαζάνια με κιμά και τσένταρ

 


Καλημέρα σας!
 
Σήμερα έχουμε ένα φαγάκι πολύ κοντά στο παστίτσιο που το τρώνε όλοι στο σπίτι και το φτιάχνουμε τακτικά.
 

Υλικά (για πυρέξ μεγάλο)

Αναλόγως του ταψιού μας φύλλα λαζάνια, εμένα η κάθε σειρά μου πήρε 4-5 φύλλα και έκανα 3 στρώσεις.

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/2 φλ κρασί κόκκινο
1 κονκασέ ντομάτας
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι
1 πρέζα θυμάρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα μπαχάρι
1 πρέζα κύμινο
1 πρέζα ρίγανη
κανέλα και γαρίφαλο λίγο
2 δαφνόφυλλα
μαϊντανός ψιλοκομμένος
 
 
Για τη μπεσαμέλ

1 φλ. βούτυρο λιωμένο
1 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 λίτρο γάλα
αλάτι και πιπέρι λευκό
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
 
Δεν βάζω αβγά στη συγκεκριμένη σάλτσα
 
 
300 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο
 
 
  
Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τον κιμά κατά τα γνωστά.
 
Σε κατσαρόλα σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να γυαλίσουν και προσθέτουμε τον κιμά.
Καρυκεύουμε, αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε τον πελτέ, τη ζάχαρη και το κονκασέ.
Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά και αφού ελέγξουμε ότι έχει σωθεί η σαλτσούλα αποσύρουμε από τη φωτιά.  Αφήνουμε στην άκρη να ηρεμήσει η σάλτσα μας και φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ.

Λιώνουμε το βούτυρο και καβουρδίζουμε το αλεύρι μας. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς να μη σβολιάσει μέχρι να πήξει. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας συνεχώς και μόλις πήξει μέτρια (όχι πολύ), αποσύρουμε από τη φωτιά.
 
Στο ταψί μας στρώνουμε λίγο κιμά στον πάτο και βάζουμε όσα φύλλα λαζάνια χωράει. Αν υπάρχουν μεγάλα κενά σπάμε ένα και γεμίζουμε όπου χρειάζεται. Τα φύλλα έτσι κι αλλιώς απλώνουν κατά το ψήσιμο, οπότε δεν μας πειράζουν τα μικροκενά.
 
 
Από πάνω στρώνουμε πάλι κιμά και πάμε με μία στρώση μπεσαμέλ, τυρί τσένταρ και ξανά φύλλα λαζάνια, κιμάς, μπεσαμέλ, τσένταρ.  Κανονίζουμε να τελειώσουμε με το τυράκι από πάνω.
 
Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 170 βαθμούς το φαγητό, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο και στο τέλος άλλα 10 λεπτά ξεσκέπαστο.
 
Αφήνουμε να σταθεί και μετά κόβουμε και σερβίρουμε.


 
Καλή όρεξη!

5 σχόλια:

  1. Πεντανοστιμα φαινονται και κρινοντας απο τα υλικα σιγουρα ειναι!
    Τα λατρευουμε τα μακαρονια σε οποιονδηποτε συνδυασμο και το παστιτσιο ειναι απο τα πολυ πολυ αγαπημενα μας!
    Στην μπεσαμελ κι εγω δεν βαζω αυγα!
    Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κολάστηκα πρωί πρωί. Κάτσε να την βάλω στα αγαπημένα, να μην ψάχνομαι πάλι... Φαίνεται τέλειο! Και κρίνοντας από τα υλικά, θα είναι και πεντανόστιμο! Τη μπεσαμέλ τη φτιάχνω με σιμιγδάλι, φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.
    Να έχεις μια υπέροχη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάνα το τέλειο ενός μέλους της οικογένειας!
    Δεν ήξερα πως στον κιμά βάζεις και ρίγανη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα,

    Πολύ λαχταριστό το φαγάκι σου έτσι όπως έχει λιώσει το τυρί και η μπεσαμέλ. Θα έχει ιδιαίτερη γεύση με το τσένταρ!!!

    Ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!