Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Κοτόπουλο με κυδώνια στο φούρνο


Περιδιαβαίνοντας την μπλογκόσφαιρα, έψαχνα συνταγούλα "της εποχής" για να φτιάξω ένα κοτοπουλάκι που έβγαλα για σήμερα. Βρήκα αυτό που έψαχνα στο site της Ντίνας Νικολάου. Η αλήθεια είναι ότι εμπιστεύομαι τις συνταγές της με κλειστά μάτια όπως και του Παρλιάρου και της Αργυρούς. Τους υπόλοιπους τους ψιλοκοιτάζω καχύποπτα πρώτα...χαχαχαα!
Κοτοπουλάκι λοιπόν με κυδώνια που είχα πάρει για να κάνω το έρμο το κυδωνόπαστο που αν δεν το κάνω θα σκάσω στο τέλος...αλλά συνέβησαν διάφορα και δεν μπόρεσα ακόμα....αργότερα λοιπόν!


Υλικά

1 φλ. χυμός πορτοκαλιού
1 φλ. λευκό γλυκό κρασί (Μοσχάτο Σάμου ή Λήμνου)
2 κ. σ. καστανή ζάχαρη
μερικά φυλλαράκια αρμπαρόριζας (προαιρετικά)
4 κυδώνια κομμένα στα τέσσερα (καθαρισμένα-ξεφλουδισμένα)
1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
1 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
1 κ. σ. κόλιανδρος σε σκόνη
1 1/2 κ. σ. μουστάρδα απαλή

Εκτέλεση

Βάζουμε σε κατσαρόλα το χυμό πορτοκαλιού, το κρασί, την αρμπαρόριζα, τη ζάχαρη και τα κυδώνια να σιγοβράσουν με κλεισμένο καπάκι για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια.




Προθερμαίνω το φούρνο μου στους 200 βαθμούς.

Σκουπίζω με κουζινόχαρτο και αλευρώνω τα κομμάτια του κοτόπουλου. Τα σωτάρω σε τηγάνι μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο μεριές και τα αραδιάζω σε μεγάλο ταψί.  Αλατοπιπερώνω και πασπαλίζω με τον τριμμένο κόλιανδρο. Εγώ έσπασα σπόρους, το προτιμώ.


Βγάζω τα κυδώνια με μία τρυπητή με προσοχή και τα τακτοποιώ ανάμεσα στα κομμάτια του κοτόπουλου να είναι παντού. Και ΟΧΙ δεν τα τρώμε τα κυδώνια, έτοιμη ήμουν.......με ξελίγωσαν στο βρασιματάκι τους....και μοσχοβόλαγε και η αρμπαρόριζα....άστα να πάνε ήταν...


Συμπυκνώνω λίγο το ζουμάκι από τα κυδώνια στην κατσαρόλα και στο τέλος αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω τη μουστάρδα. Για να πω την αλήθεια μου φάνηκε λίγη η ποσότητα και έβαλα την διπλάσια σίγουρα, μπορεί και κάτι παραπάνω. Ανακατεύω να δέσει η μουστάρδα με το ζωμό και περιχύνω το κοτόπουλο και τα κυδώνια.


Ψήνω για 40-45 λεπτά μέχρι να ψηθεί καλά το κοτόπουλο. Εγώ έβαλα και λίγο λαδάκι στο ταψί και τα άφησα λιγότερο και στους 180 βαθμούς γιατί το είχα ήδη σωτάρει καλά το κοτόπουλο.


Συνοδεύεται με πιλαφάκι.

Καλή μας όρεξη!

12 σχόλια:

  1. 'Ετρεξα αμέσως μιας και είδα κυδώνια και κοτόπουλο!! Μια μερίδα παρακαλώ; Έφη μου καταπληκτικό το φαγάκι σου!!! Γειά στα χέρια σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βεβαίως Κική μου! Ευχαρίστως! Είναι πάρα πολύ καλό, για τους λάτρεις των γλυκών γεύσεων ότι πεις για το γιορτινό τραπέζι αλλά και για κυριακάτικο! Σε ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ απολύτως για το κοτόπουλο κι εγώ κοτόπουλο μαγειρεύω, αγαπημένο!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημερα και καλη εβδομαδα,Εφουλα!Πολυ ωραια επιλογη συνταγης σημερα,θαθελα πολυ να τη φτιαξω αν βρω κυδωνια!Ευχομαι καλα μαγειρεματα για τις μερες που ακολουθουν,φιλια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα μάνα του λόχου! Ωραίο φαγητό και ειδικά σήμερα που η μέρα είναι χειμωνιάτικη. Όμως εχω και κάτι άλλο να σου πω. Ενώ έχω βάλει το ιστολόγιό σου και το παρακολουθώ, δεν μου έρχονται οι καινούριες ενημερώσεις που κάνεις. Τυχαία σήμερα ανακάλυψα ότι έχεις βάλει κανούριες αναρτήσεις όπως πχ, τον κορμό με μους σοκολάτας, που ποτέ δεν ήρθε στο bloger buzz μου. Τι να συμβαίνει αραγε, μήπως γνωρίζεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν και δεν μου πολυαρεσει το κυδωνι, ετσι μαγειρεμενο και με αυτην την παρουσιαση θα το δοκιμαζα σιγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα και καλή εβδομάδα να έχουμε!
    Χαίρομαι που σας αρέσει.
    Χρυσαυγή μου, δεν ξέρω τι δεν πηγαίνει καλά...τσέκαρα και όλα σε εμένα δουλευουν κανονικά. Ισως μπορεί κάποιος άλλος να μας πει βλέποντάς το...τσέκαρέ το ξανά και βλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εφάκι μου τα κυδωνάτα κρεατικά είναι η αδυναμία του άντρα μου, οπότε θα στον στείλω να μου τον ταϊσεις σημερα;-)

    Να πω στην Χαραυγή ότι αυτό που παθαίνει, μου συμβαίνει κι εμένα με 2 blogs.
    Αν και είμαι follower και στα δύο, ποτέ δεν μου έρχονται ενημερώσεις, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί.

    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχω κρατήσει κι εγώ 2 κυδώνια για να τα κάνω με κοτόπουλο! Τέλειο δείχνει το δικό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευχαριστώ Έφη και Έλενα για την ενημέρωση. Ελπίζω να αποκατασταθεί το πρόβλημα, αν και μου συμβαίνει καιρό τώρα. Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κάνω με κυδώνια το χοιρινό και το μοσχάρι. Θα δοκιμάσω τη συνταγή σου με κοτόπουλο. Το γλυκόξινο πάει με το κοτόπουλο ούτως ή άλλως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!