Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2010

Τυρόπιτα με φύλλο καταϊφι




Υλικά

1/2 κιλό φύλλο καταϊφι
2 κούπες φέτα τριμμένη
1/2 κούπα ροκφόρ τριμμένο (προαιρετικά)
1/2 κούπα κασέρι τριμμένο
1 κούπα διάφορες γραβιέρες τριμμένες
1/2 κούπα βούτυρο
1/2 κούπα μαργαρίνη
2 κούπες γάλα
1 κούπα κρέμα γάλακτος
6 αβγά
λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Χτυπάω ελαφρά 3 αβγά, ρίχνω και ανακατεύω τα τυριά και το πιπέρι.
Ξαίνω το καταϊφι και χωρίζω σε 30-40 κομμάτια, ανάλογα με το ταψί και το μέγεθος που θέλουμε να έχει.
Σκεπάζω με υγρή πετσέτα για να μην ξεραίνεται. Σε κάθε μέρος καταϊφιού βάζω από μία κουταλιά γέμιση και τυλίγω απαλά.
Τοποθετώ τα καταϊφάκια το ένα δίπλα στο άλλο σε βουτυρωμενο πυρέξ. Λιώνω τα 2 βούτυρα μαζί και περιχύνω με ΜΙΑ μόνο κουταλιά κάθε μέρος. Στη φάση αυτή μπαίνει και κατάψυξη.
Μία ώρα πριν το ψήσω, περιχύνω με το γάλα, την κρέμα και τα υπόλοιπα αβγά που τα έχω ενώσει.
Αφήνω να τραβήξει όλο το υγρό και ψήνω στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν (35-40΄λεπτά) ανάλογα πάντα με το φούρνο.
Σερβίρω αμέσως.

Αν θέλω μπορώ να αντικαταστήσω τις γραβιέρες με μία κούπα ζαμπόν και λίγο ψιλ/νο μπέηκον. 
 
Καλή μας όρεξη!


Η συνταγή είναι από το Πρόσκληση σε κοκτέηλ της Βεφας Αλεξιάδου.

6 σχόλια:

  1. Ωραια προταση και διαφορετική!
    Καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eφάκι μου δεν εχω δοκιμάσει ποτέ τυροπιτα σαν καταϊφι αν και εχω διαβάσει παρόμοιες συνταγές. Ποιά η διαφορά της απο της αλλης, της δίνει κάποια έξτρα γεύση ???

    οπως κατάλαβες παίρνω κομματάκι για δοκιμή (του βγάζω και το ροκφορ-το αφήνω για την Ελενα που το λατρεύει) και κάθομαι να το απολαύσω !!!

    φιλια πολλά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολύ θα ήθελα ένα κομματάκι τώρα,τραγανιστό και ζεστό....
    α...και μόλις ξάνεις τα καταίφια πάρε κι ένα φτερό να ξεσκονίσεις τους κουραμπιέδες...
    όπου να ναι,γιορτές έρχονται...

    σσσσσσσσμουυυααατςςςςς σου..-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαράκι η διαφορά είναι στην αίσθηση του φύλλου και στην κρεμώδη περίπου γέμιση.
    Είναι πιο γουστόζικη σε τραπέζια και βέβαια μπορείς να παίξεις με τη γέμιση!

    Βιβίκα νωρίς δεν είναι για κουραμπιέδες ή τους θεωρείς κι εσύ σαν μερικούς άλλους γνωστούς...παντός καιρού?

    Καλό απόγευμα κορίτσια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εφη καλησπερα..περασα να σου πω ελα λιγο απο το σπιτι εχω κατι για σενα.
    Φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το ροκφορο με τί θα μπορούσα να το αντικαταστήσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!