Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010

Ψωμάκια κανέλας


Είναι πραγματικά τέλεια και απλά, με λίγα υλικά! Αν δεν κάνω λάθος είναι της Αργυρούς... από τον Καφέ με την Ελένη!

Τα έχω φτιάξει και βογκήξανε όλοι....

ΥΛΙΚΑ για τη ζύμη

550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1/2 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 αβγά σε θερμ. δωμ.
1 πρέζα αλάτι
70 γρ. βούτυρο χλιαρό
200 γρ. γάλα χλιαρό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ για τη ζύμη

Στο μίξερ βάζω το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, γάλα, βούτυρο, αβγά, τα χτυπάω να ενωθούν, συνεχίζω το χτύπημα ρίχνοντας το αλάτι και συνεχίζω 4-5 λεπτά ακόμα.
Αφήνω να φουσκώσει σκεπασμένο το μίγμα για 1 ώρα.

ΥΛΙΚΑ για τη γέμιση

250 γρ. μαύρη ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο σε θερμ. δωμ.
1 κ.σ. κανέλα

(Από εκεί και πέρα παίζουμε. Βάζουμε και γαρίφαλο, σταφίδα, αν μας αρέσουν.)

Ενώνω τα υλικά της γέμισης να γίνουν σαν πολτός, κυρίως να ενωθεί το βούτυρο καλά.

Ανοίγω τη ζύμη σε πάχος 5 εκατοστών σε παραλληλόγραμο φύλλο (βγαίνουν πιο πολλά κομμάτια έτσι). Τα πιτσιρίκια έκαναν σαν παλαβά με τη ζύμη!!!


Απλώνω την γέμιση παντού σε όλο το φύλλο και τυλίγω σε ρολό.


Κόβω κομμάτια 3 εκατοστών το ρολό και τοποθετώ σε ταψί με λαδόκολλα ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΓΙΑΤΙ ΦΟΥΣΚΩΝΟΥΝ ΠΟΛΥ. Φαίνονται σαν τριανταφυλλάκια ...κάπως! Αφήνω να φουσκώσουν για 30 λεπτά με 1 ώρα (τα βλέπουμε).


Οταν φουσκώσουν, αλείφω με αβγό ή γάλα ή και τα δύο και μετά ψήνω στους 170 βαθμούς σε αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα για 25 λεπτά.

Καλή σας απόλαυση!!!!







4 σχόλια:

  1. Καλά... μες το μυαλό μου είσαι!
    μέρες τώρα λέω να τα φτιάξω αλλά που χρόνος...
    τέλεια! μέχρι εδώ μοσχοβόλισαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ νόστιμα τα ρολάκια σου!!
    έχω κι εγώ μια συνταγή αλλά με άλλη γέμιση.
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολυ ωραια η συνταγη..αλλα εσας δεν σκληρυναν απο την κατω μερια??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οχι, καθόλου! Μα δεν ψήνονται πολύ,μόνο 25 λεπτάκια και μόλις χρυσίσουν είναι και έτοιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!