Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Πατάτες στο φούρνο σε ροδέλες





Πατατούλες οι αγαπημένες!
 
Φιγουρατζίδικες και απλές, όπου και να τις βγάλετε θα κλέψουν τα βλέμματα. Η ιδέα είναι από το αγαπημένο Giallozafferano και είναι τέλειο συνοδευτικό για κρέας ή ψάρι. Επίσης στα μυρωδικά ή στα μπαχαρικά σηκώνουν ότι τραβάει η όρεξή μας, σαν ιδέα σας τις παρουσιάζω, παίξτε όπως θέλετε. Το μυστικό είναι να τις κόψετε σε πολύ λεπτές ροδέλες, εγώ τις πέρασα στον κόφτη γιατί μαντολίνο κανονικό δεν διαθέτω και ήταν λίγο χονδρές οι ροδέλες μου, αλλά μια χαρά έγιναν!
 
 
Κόβω σε λεπτές ροδέλες τις πατάτες και τις τοποθετώ (δεν τις απλώνω)  με προσοχή στο ταψί που θα τις ψήσω, ουσιαστικά τις βάζω όρθιες όλες τις ροδέλες κάθε πατάτας μαζί.
 
Επίσης σε λεπτές ροδέλες κόβω και τα κρεμμύδια, αν έχω μικρό ταψί ένα κρεμμύδι είναι αρκετό αλλιώς παραπάνω και φρέσκο κρεμμυδάκι σε ροδελίτσες. Το σκορπίζω πάνω από τις πατάτες.
 
Εγώ έβαλα και λίγο σκορδάκι μαζί με το κρεμμύδι. Επίσης ταιριάζει και το σαφράν
 
Αν μας αρέσουν τα καυτερά (εγώ δεν έβαλα) μπορώ να ψιλοκόψω σε ροδελίτσες καυτερή κόκκινη πιπεριά αλλιώς ρίχνουμε πιπεράκι απλό από πάνω και αλάτι.
 
Ανακατεύω βούτυρο και ελαιόλαδο με το μάτι και περιχύνω από πάνω όλες τις πατάτες, πασπαλίζω με φρέσκο θυμάρι και συμπληρώνω λίγο νεράκι να βοηθήσω τις πατάτες μου να ψηθούν.
 
Σε αυτή τη φάση μπορώ να σκορπίσω από πάνω και λίγη φρυγανιά ή τριμμένο παξιμάδι για να κάνει καλύτερη κρούστα η πατάτα.


 
 
Ψήνω σε φούρνο στους 180 βαθμούς σε αέρα με σκεπασμένο το ταψί για 1 ώρα περίπου και προς το τέλος βγάζω το αλουμινόχαρτο για να πάρουν χρώμα.
 
Αλλη μία παραλλαγή είναι να ζεματίσουμε ολόκληρες τις πατάτες για 5 λεπτά και μετά να τις κόψουμε, έτσι μειώνουμε λίγο το χρόνο ψησίματος. Γενικώς παίζουμε σε όλα, το κόνσεπτ είναι το κόψιμο της πατάτας σε αυτή τη συνταγούλα.
 
Σερβίρω τις πατάτες μου και πασπαλίζω λίγο φρέσκο θυμάρι από πάνω.
 
 Τώρα που σας το γράφω νομίζω ότι θα πήγαινε όμορφα και με χτυπημένο γιαούρτι με λίγο λεμονάκι (τύπου sour cream) με λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο από πάνω...σταματάω γιατί σας πονοκεφάλιασα και έχω αρχίσει να ξελιγώνομαι ...αχχααχαχαχ!


 

Καλημέρα σας, καλή όρεξη και καλό Σαββατοκύριακο!

5 σχόλια:

  1. Τέλειες οι πατατούλες και πολύ εμφανίσιμες! Η ιδέα του γιαουρτιού ως συνοδευτικό μού αρέσει πάρα πολύ!!! Εύγε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιαμ, μιαμ! Πολύ ωραίες πατατούλες! Και η ιδέα του γιαουρτιού, αλλά και της τριμμένης φρυγανιάς μου αρέσουν! Μια νόστιμη λύση για συνοδευτικό αυτή η συνταγή!
    Καλό βράδυ και καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταπληκτικές Εφη μου και απο εμφάνιση σκίζουν!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πολύ καλές....θα πέσει αντιγραφή σήμερις μάλιστα....σε ευχαριστώ να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα,

    Τέλεια ιδέα και για κυρίως πιάτο και για συνοδευτικό!!! Μπαίνει στα προσεχώς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!